Milyen bejárati ajtót érdemes venni, és milyen zárral?
Hisec ajtót szerettem volna, de elbizonytalanodtam, olyan sok rosszat is lehet olvasni róla. Ráadásul melyik az igazi? Van hisecdoors.hu, hisecajto.hu, és ahogy elnézem, az unisec is ezeket árulja. A secdoors meg pont ugyanúgy néz ki. Sokan a nivo ajtókat dicsérik, de ha rákeresek, épp annyi a rossz vélemény róla, mint a többiről.
Kezdem úgy érezni, hogy a biztonsági ajtók rosszabbak, mint a hagyományosak.
Egyébként nem kéne extra biztonságos, csak egy normális, kényelmesen használható ajtó.
A másik az okos zár kérdése. Nagyon kényelmes, bizonyos esetekben akár életmentő lehet egy kulcs nélkül, akár távolról is nyitható ajtó. Viszont akkor szoftveresen is el tud romlani? Akár hackerek is fel tudják törni? Az okos záras ajtóknak csak egyetlen zárja van. Hiába záródik 10-20 ponton, de ha azt az egy zárat ki tudják nyitni, nyitva az egész ajtó. Okos zár mellett is ragaszkodnék ahhoz, hogy szükség esetén fizikai kulccsal is lehessen nyitni, ha se áram, se internet. És a fizikai kulcs normál méretű legyen, amit magával tud hordani könnyen az ember.
Fontos szempont még, hogy ne állhasson elő olyan helyzet, hogy kizárom magam kulcs nélkül. Főleg ha nem okos a zár. Ne lehessen olyan sem, hogy valaki belülről bezárja, akkor kívülről ne lehessen nyitni. Vagy ha egyik oldalon bent marad a kulcs a zárban, akkor is legyen nyitható a másik oldalról.
Lehetőleg jó hang- és hőszigetelő legyen, de nem kell extrémen jó ezen a téren.
Milyen ajtó felel meg ezeknek az elvárásoknak?

A zárbetét egy másodlagos kérdés. Abból sokféle van, arra cseréled amire akarod. Ami akkor is nyitható túloldalról kulccsal, ha másik felén benne van, az a vészfunkciós zárbetét.
Nekem a "hisec" egyik fajtája van. A cilinderbetétet kicseréltem egy normálisra, a hajtogatott lemeztokot kifújtam purral. Ennyi. A célnak tökéletes. Jól hangszigetel, gőszigetel, nem volt drága, két középkategóriás zárbetétet raktam bele. Már bő 10 éves.
A kilincsből a pajzsossat érdemes kérni, mert a normál kilincse szar.

Na erre én is kíváncsi leszek ki mit ajánl, mert egyrészt nálam is esedékes az ajtócsere és átalakítás, másrészt elképed az ember hogy milyen pilinszka, gyönge ajtókér kérnek el eszméletlen árakat. Belerúgsz egyet aztán szétesik az egész...
Okos zárat biztos nem raknák fel magamnak, ha ingyen adnák se. A zárnak erősnek kell lennie, masszívnak, ellenállónak, nem pedig okosnak. Okos legyen a tanuló a suliba, de ne a zár.
Ez is valami újfajta hókuszpókusz, mint az okostégla. Végén okos lesz meg minden csak tégla nem mert vastagon kikönnyítették és töredezik ripittyára... Pedig a téglának csak erősnek kéne lennie meg teherbírónak, ellenállónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!