Történt már olyan, hogy egy régi panelházat a repedt szerkezete miatt lakhatatlanná, veszélyessé nyilvánítottak és a lakók elveszítették otthonukat?

válasza:#1
Az nem panel volt, egészen más technológiával épült.
Dunaújvárosban megsüllyedt egy 10 emeletes panel egyik oldala, és az egész ház elkezdett dőlni az egyik irányba, elég jelentősen. Onnan kiköltöztettek mindenkit amíg stabilizálták az épületet. A dőlős oldalon injektálással megerősítették a talajt, ezzel megakadályozták a további süllyedést, majd a másik oldalon elkezdték kiszedni a talajt, így visszabillentették függőlegesbe a házat. Egy tömmb-sorban van az épület, most kb 1 m-rel lejjebb van mint a többi. Amire ki akartam lyukadni, még az ilyen extrém mozgatásoknál, kibillenésnél se repedeztek meg, vagy gyengültek meg az épület tartófalai. A panel egy szendvics szerkezet, belül van a kb 20 cm vasbeton fal, utána kb 10-12 cm hungarocell hőszigetelés, majd a külső látszó kb 4-5 cm beton héjazat, ami pár vassal be van kötve a tartófalba. A panelek vasalásai össze vannak hegesztve egymással, ezek kibetonozva, úgyhogy elég masszív a szerkezet. Ami repedést láthatsz, az a külső héjazaton lehetséges, esztétikailag nem szép, de az épület statikájára nincs kihatással.

válasza:

válasza:#3
Római körút, Fáy András utáni részen.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Vettem egy 100 éves gépet, ami működő képes, de egy pár hónapig magában állt ezért szeretném átnézetni mielőtt használnám. Csak modern gépekre találok... (Bp-n keresem).
...szerintem már nem is fogja elvinni. Meddig vagyok köteles tartogatni?
Általában gázzal fűtünk, hétvégén szoktunk a vegyestüzelésű kazánban begyújtani. Fával fűtünk,illetve most németbrikettel vegyesen.
Vannak modernebb gázbojlerek amik jobban fogyasztanak, illetve unblock jobbak is?
A kép illusztráció, de amúgy ez van most. C12-és típus.Szerintetek megérné venni egy újabbat?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!