Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » HÉSZ szabályoktól eltérő...

HÉSZ szabályoktól eltérő hasznosítási és beépítési lehetőségek? Megoldható?

Figyelt kérdés

Vannak földterületek ami 3%-5%-ban beépíthető lenne, de sajnos nem lehet mert, a HÉSZ másképpen rendelkezik.

Milyen esetekben lehet ettől eltérni? Helyi főépítész adhat külön engedélyt az építésre? Vagy a helyi közgyűlés engedélyezheti, hogy a területen építkezni lehessen? pl. Ha mezőgazdasági területről van szó, és állattartással szeretnék foglalkozni, akkor engednek rá építeni? Egy hektár alatt nem engedélyezik a HÉSZ szerint, és nekem csak fél hektárom van. Hogy tudom ezt megoldani?


febr. 12. 09:12
 1/9 anonim ***** válasza:
Hész - tól nem lehet eltérni. Kérned kell a rendezési terv módosítását arra az egy telekre akár, aztán vagy megadják vagy nem.
febr. 12. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

De jó!

Skandináv országokban, Romániában, különösebb megkötés nélkül építkezhetsz külterületre.


Persze vannak akik lakóparkokat húzhatnak fel pl. Balatonfelvidéken külterületre. Natura2000, természetvédelmi terület nem akadály egyeseknek.

febr. 12. 09:35
 3/9 anonim ***** válasza:
Az kiemelt ügy, politka, nem hétköznapi embereknek szól.Ha mindenki építkezhetne ahova akar és úgy, ahogy akar, akkor az lenne a baj, hogy semmi zöld nem lenne, mert minden be lenne építve a haszonleses miatt
febr. 12. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Mint a viccben... Medve! B... meg a létrádat!

Már készültél rá!

Attól függetlenül igazad van, valakinek lehet. Neked is lehet, ha kijátszod a törvényt, pl. látszólag mobil épületet építesz! Odaállítasz egy "tinyhouse"-t, ami nem feltétlen kicsi! Van olyan önkormányzat ami meg külterületen sz-rja le, mit csinálsz. Nézd, nekem a bővítésre annyit mondtak, hogy "ki a f--- érdekel?" Ez volt a hozzáállás és szó szerint idéztem!

Hogy rendelkezik a HÉSZ és milyen besorolású telekről van szó az esetedben? (ha megtudhatjuk)

febr. 12. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

"Odaállítasz egy "tinyhouse"-t," Köszi az ötletet, megpróbálom :)

Mezőgazadasági terület, Má-k 10.000nm2 alatt semmi nem építhető.("Már készültél rá!")Nem, nem készültem rá. Más településeken akár 2000nm2-től beépíthető. Ezért kérdeztem.

3-as

"Az kiemelt ügy, politka"- vagy inkább korrupció? Mutyizás? Értem. Tehát ha egy bizonyos üzleti kör nyerészkedik, oda épít ahova akar, akkor az rendben van. De ha a kisember fel akar húzni egy kis házikót, hogy tudjon mezőgazdasági tevékenységet fojtatni, akkor az gáz...

febr. 17. 19:22
 6/9 anonim ***** válasza:
Pontosan erről van szó, de ezzel mi átlag emberek nem tudunk mit tenni
febr. 17. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

A legtöbb HÉSZ így rendelkezik:

Gyümölcs, szőlő művelési ágú földrészleten építmény csak 10 000 m2-nél nagyobb (minimum 30 m szélességű) telekterületen helyezhető el.

Szántó művelési ágú földrészleten építmény csak 50 000 m2-nél nagyobb (minimum 100 m szélességű) telekterületen helyezhető el.


Van olyan település biztos, ahol már 0.2Ha felett építkezhetsz, de a fent leírt az általános!

No most ha kis településről van szó, továbbra is tartom azt, hogy keresd fel ezzel a polgármestert vagy az építési osztályt, mert előfordulhat, hogy azt mondják "építs amit akarsz".

Hiába így szól a szabályzat nálunk is, és hiába volt egy időszak, amikor bárki ingyen átminősíthette a telkét, nagyon sokan nem éltek vele, fogalmam nincs miért (Te miért nem?). Nálunk is így szól a rendelet és állítom, hogy 150 felett van azon épületek száma ami ennek okán bontásra kötelezhető lenne!

Szóval az, hogy más településen ill. akár a településeden láthatsz épületeket/hétvégi házakat vagy akár nyaralókat mezőgazdasági területen szántó besorolású földterületeken az még nem jelenti azt, hogy az ott is állhatna.

Kb. 5 évvel ezelőtt azért nyitottak lehetőséget erre, hogy átminősítse mindenki a telkét, hogy igazodjunk a valósághoz. A HÉSZ-t is sok település igyekszik igazítani a valósághoz, nálunk pl. a mezőgazdasági épület jellege lehet már ideiglenes tartózkodásra alkalmas épület is, és az önkormányzat megengedi, hogy ezen épületekbe bejelentkezhessen a tulajdonos.

Tudomásom szerint ma is van lehetőség kivett zártkertnek minősíteni művelési ág alá tartozó telket, azonban ennek ma már vannak költségei, de ha a legális utat keresed, akkor ennek kell alaposan utánajárnod.

Miután lehetősége volt mindenkinek arra, hogy átminősítse a telkét, és egyesek nem éltek vele, így nem gondolnám, hogy ezért az önkormányzat a hibás! Nálunk pl. csak köszönni lehet azt, hogy nincsenek b...va ezek a telektulajdonosok, akiknek egy köpetnyi (1000-1500m2) szántón áll a hétvégi háza. Bár nyilvánvaló, hogy rövid lenne a pályafutása sőt lehet az élete is polgármesterünknek, ha ezt megtennék!

febr. 18. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

7-es Köszönöm a válaszodat!

Megpróbálom átmínősítettni zártkerté. "nagyon sokan nem éltek vele, fogalmam nincs miért (Te miért nem?)" Ez jó kérdés, de tudtommal maga a terület beépítésre nem szánt terület marad. Köszönöm az infót.

febr. 22. 10:16
 9/9 anonim ***** válasza:

"Persze vannak akik lakóparkokat húzhatnak fel pl. Balatonfelvidéken külterületre. Natura2000, természetvédelmi terület nem akadály egyeseknek."


Igazad van, de úgy alakítják ott a hészt meg a többi előírást hogy lehessen építkezni.

febr. 22. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!