Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Társasház földszinti lakásához...

Társasház földszinti lakásához terasz?

Figyelt kérdés
Nagyon régi álmom, hogy legyen egy kis teraszunk. Végre megvan rá a keret is. Felhívtam az építésügyi hatóságot, engedélyköteles e, kb egy hónapig telefonalgattam, mert még utána kellett nézniük. Végre megszületett a válasz: nem engedélyköteles, ha egyik elemét sem rögzítjük a házhoz, vagyis ha a pl. a ház lebontásra kerül, a terasz ottmarad. Hát , mondtam a hölgynek, hogy szerintem a tető mindenképp rögzítve lesz. Erre azt tanácsolta "csendben", hogy úgysem ellenőrzi senki, csak ha valaki feljelent, úgyhogy ha jóban vagyok a szomszédokkal, nem lesz baj. Én meg tiszta para vagyok ilyenektől. Jóban vagyok mindenkivel, de akkor is. Neten nézegettem, én úgy ertelmeztem, hogy szabad a homlokzathoz rögzíteni. Na most azt is olvastam, hogy ha a földtől nem magasabb két méternél, de magasabb egy méternél, nem engedélyköteles, de bejelentés köteles. Ez mit takar? Mert én ezt is elmondtam. Ezek a beszélgetések bejelentésnek számítanak? Egyébként picivel kevesebb mint 6 M2 az alapterület, fa colopokok álló fa terasz lenne, polikarbonát tetővel. Tudna valaki pontos jogszabályt linkelni? Ami a legfrissebb? Szerintetek be merjem így vállalni?
máj. 16. 21:32
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Társasház földszinti lakásához“

Megfeledkeztél arról, hogy nem egyedül vagy tulajdonos. Ez TÁRSASház.

A magántulajdonod a lakásod küszöbénél kezdődik.

A küszöbön kívül eső rész AZ OSZTATLAN KÖZÖS TULAJDON.

Csak akkor építhetsz, tehetsz az ajtód elé bármit ( akár egy padot is), ha arra a tulajdonosok KÖZGYŰLÉSI HATÁROZATBAN engedélyt adtak.

Ha megadják, ahhoz is joguk van, hogy azért 3-4 nm-ért havonta befizetendő többlethasználati díjat szabjanak ki!

Tehát az építési hatóság csak elvi, a tényleges döntés a Közgyűlésé!

máj. 16. 22:06
 2/5 anonim ***** válasza:

Ahogy az 1-esben jól szerepel.

Nem úgy van az, hogy a közös tulajdonrészből az egyik tulajdonos szabadon kikeríthet, kiszakíthat magának egy részt magánhasználatra.

máj. 16. 22:19
 3/5 A kérdező kommentje:
Bocsánat, ezt kihagytam. Ez magától értetődő volt számomra, minden egyes tulajdonostól hozzájáruló nyilatkozatom van, közgyűlés pedig a közeljövőben lesz, ahol a határozat is megszületik. Egyébként nem én vagyok az első fsz.-i lakó aki teraszt épít a házban. A probléma csak az, hogy ő kb. 20 évvel ezelőtt csinálta, minden engedély nélkül, így tanácsot nem igen tudok kérni tőle.
máj. 16. 22:25
 4/5 anonim ***** válasza:
Munkatársam hasonló cipőben volt. Ott a terasz, egy ilyen dolog lett: [link] de nem ért a ház falához, hanem a fal és a tető közé lett téve egy eresz. É ami a képen nincs, a ház felőli oldalon is van oszlop. Így egy külön építmény.
máj. 16. 22:46
 5/5 anonim ***** válasza:
Az mennyire reális, hogy a ház elbontásra kerül, de a terasz ott marad?! Az egy szép történet lehet😁
máj. 17. 05:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!