Bontott már el valaki vályogházat úgy, hogy visszaépítette téglaból?
Sziasztok!
Csinált már olyat valaki, hogy elbontott egy házat és újat épített a helyére engedélyek, papírok nélkül?
Jelenleg vályogházban lakunk, de tégla házat szeretnénk, költsèghatékonyan.
Ha elbontom a jelenlegit és újraèpítem téglából, akkor milyen buktatókkal számolhatok?
Köszönöm a vàlaszokat!

válasza:

válasza:1-es, gondolom, nem fizetne ki milliókat papírokat engedélyekre, tervekre, ha nem muszáj.
Kérdezö: Nem vagyok jártas a témában, de szerintem ez nem müködik. Nem hogy tervek, engedélyek kellenek, de az építést is vállalkozó végezheti, építési naplóval. A közmüvek rákötése is problémás.

válasza:

válasza:A régi szabályok alapján, ha a helyi jegyző szemet hunyt, és pont ugyan akkora lett, ugyan úgy néz ki utca frontról akkor az csak felújítás.
Jelenleg ahhoz sem kell engedély, ha egy régi téglaháznál csak a főfalakat hagyod meg, és szintén kb ugyan olyanra építed vissza. ezt mindenhol elnézik.
A te esetedben alapozni is kéne, eléggé necces. Ha valaki feljelent 600000 ft/m2 a kulcsrakész büti alapösszeg ami készültségi fok függvényében százalékosan csökken.

válasza:El ne bontsatok!
Ha szerkezetileg jo a valyog miert bantanad?
Millioszor jobb a mikroklimaja mint a teglanak.
Az enyem teljesen valyog haz. Klima nelkul is 5-10 fok a kulonbseg a kintihez kepest, pedig nincs meg szigetelve sem. Benn vannak valaszfalteglak a szobakat elvalasztva, illetve a terasz hatso ajto meg lett szintetve. Na ez teglaval lett potolva. Úgy süt nyaron...szinte sugarozza a forrosagot. Telen meg kihül az egész. Undorító.
Klaszikus teglahaz. Nyáron megposhad a meleg benn. Télen meg nem bírod kifűteni a hideg falakat.

válasza:Amennyiben mindenféle szerződés, számla, hivatalos bejelentés nélkül építkezel, akkor igen magas az esélye, hogy át leszel verve.
A "mesterek" ilyen esetben tökéletesen tudják, hogy azt csinálnak nálad, amit akarnak, úgy gányolnak, vernek át ahogy akarnak, mert nem lesz a kezedben semmi, amivel utólag reklamálhatsz. Gyakorlatilag nyittott szájjal rohansz abba a bizonyos erdőbe.
Egymagad pedig egy modern energetikás, komfortos, hőhídmentes házat nem fogsz tudni csinálni, mert ez bőven meghaladja az átlagember tudását. Az építőanyagok horribilis ára miatt nincs helye tévedésnek.
Ha pedig egy 1970-es színvonalú "kalákás" ház a célod, akkor meg nincs értelme belefogni, mert azt a mostani házad is tudja.

válasza:Volt már ilyenre példa.
Úgy lehet megoldani, hogy "felújítást" végzel, nem változtatsz a külső méreteken. Szakaszosan kibontva, alá alapozva stb.
De!
Nem lesz olcsó, és jó is csak kompromisszumokkal.
Ott csináltunk ilyet, ahol új építés a HÉSZ változása miatt már nem volt lehetséges.

válasza:

válasza:Elég csak egy szomszéd aki jelenti vagy épp arra jár egy tisztviselő.
Sajnos bontani is engedély kell

válasza:Én a te helyedben inkább elmennék egy tanfolyamra, ami megtanítja, hogy hogyan újítsam fel a vályogházamat - sok szempontból olcsóbb és jobb, mit egy téglaház.
Sógorom ezen volt, és nagyon pöpecül kipattintotta a vályogházát, kb. tizedannyi költségből, mint amennyit egy téglaházra kellett volna költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Nem volt hibája az épületnek, csak elkezdték bontani. Hagyományos téglából épült, nemrég került bontásra a tető, és a födém szerkezet illetve a falazat 1/4 része, van értelme ezt még újjáépíteni, vagy érdemes földig rombolni és egy komplett új alapzattal új házat...
Egy 5x20 présházrol van szó rejected épitenek egy könnyüszerkezetes 7x19 csarnokot nyitott színt
Milyen engedély kell? Kell egyáltalán?
Ma fognak jönni hozzám csak nem tudom hogy a lyuk ami keletkezik azt nekem kell vissza glettelni vagy a szakértő kéményes tömi vissza ?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!