Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Építhet a szomszéd a beleegyez...

Építhet a szomszéd a beleegyezésünk nélkül társasházat?

Figyelt kérdés
Mi úgy tudjuk, hogy egylakásos lakóház lesz amit épít saját részre. De olyan hatalmas már és akkora hatalmas darus betongépekkel öntik és mixer teherautókkal hordják hónapok óta a betont, hogy kételyeim merültek fel, hogy ez csak saját részre épül. Kétszer akkora már most az alapterülete mint a mi többgenerációs családi házunké. Természetesen fideszes politikus hozzátartozója és fideszes az önkormányzat is.

szept. 2. 10:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
63%
Bemész a jegyzőhöz és érdeklődsz. Amúgy nem kell a beleegyezésetek, ha megkapták az építési engedélyt.
szept. 2. 12:03
 2/11 A kérdező kommentje:
# Kösz a semmit.
szept. 2. 12:09
 3/11 anonim ***** válasza:
24%
Szerintem meg kellett kapnod tervrajzot, van e kifogásod. Mert én akkor is kaptam,mikor csak átalakítás volt a szomszédban.
szept. 2. 12:48
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Mai építési engedélyezési eljárásban nem feltétlenül kerül bevonásra a szomszéd az engedélyező hatóság által. Hozzájárulására meg végképp nincs szükség.
szept. 2. 13:05
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Folyt.

Jegyzőnek semmi köze az építési engedélyezéshez. Nem önkormányzati hatáskör.

Helyileg illetékes kormányhivatalt keresd.

szept. 2. 13:06
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt próbáld meg cím vagy hrsz alapján megnézni. Azt fogod látni, hogy egyszerű bejelentés alapján építkezik vagy építési engedéllyel és milyen épületre. Aztán ha ügyfélkapuval belépsz a felületen, lehet, hogy mást is meg tudsz nézni, azt nem próbáltam.

szept. 2. 14:12
 7/11 A kérdező kommentje:
#6 Itt annyi derült ki hogy lakóépület, de hogy az egy vagy több lakásos nincs megadva, de több mint 300 nm.
szept. 2. 14:20
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Az már rég volt, hogy terveket küldenek.

Kiküldenek a cetlit amire fel van tüntetve, hogy xy/cégnév építeni fog, aztán kapsz 14 napot a fellebbezésre.

Az elmúlt 2 évben 2 ház épült a szomszédságomban, mindegyikről ennyi érkezett.

Amúgy, ha elkezdték akkor van érvényes engedélyük, ami azt jelenti megfelel a TÉKÁnak, HÉSZnek, és a település képnek is. Azaz a jegyző és a helyi főépítész rábólintott.

szept. 2. 15:32
 9/11 anonim ***** válasza:

Ohh még valami, mikor én építkeztem az egyik szomszédom már ott lakott nettó 350 m2-es a háza, és 3-an laknak benne, a környező házak kuszliknak néznek ki mellette. Tehát azért mert van lóvéja, még nem jelenti azt hogy társasház lesz.

Ha annyira érdekel, érdezz meg egy munkást, minden szakágnak lesz tervrajza.

szept. 2. 15:36
 10/11 anonim ***** válasza:
66%

A te telkeden? Nem

A sajátján? Igen

szept. 2. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Szomszéd beleegyezése szükséges?

Szomszéddal van egy közös kút a kert elején és szeretnék idén egy búvárszivattyút rátenni hogy ne kannával locsoljak mindent, viszont a szomszédok főleg mióta a kislányuk rendőr lett azt hiszik minden az övék és szerintük ha én szeretnék rátenni egy szivattyút vagy...

Szeretnénk megvenni a szomszéd lakást és egybenyitni a miénkkel. A közös képviselőnk azt mondta, ha a lakások külön albetéten maradnak, csak a...

Budapesti téglaépítésű társasházról van szó. Fontos tudni, hogy a szomszéd lakás a zárt lépcsőházból nyílik, míg a mienk egy abból nyíló, nyitott folyosóról. Ha sikerül összenyitni a lakásokat, lehetséges a nyitott folyosón lévő jelenlegi bejárati ajtónkat ablakká...

Társasházban a földszinten levő üzlet, külső homlokzati és lábazati felújításához kell a lakók beleegyezése? Ha nem törődök ezzel akkor mivan úgy mégis?

Átázik a külső mészkő borítás, és málik is szét a fagytól, és rettenetesen le van az egész feketedve. Az ázástól belülről is salétromosodik a fal.

A kerítéstől minimum hány méterre lehet magasabb ( 3,5 - 4,5m magas ) támfalat építeni?

A szomszéd beleegyezése is kell hozzá, vagy ha mondjuk minimum 3 méterre van a támfal a kerítéstől, akkor nem?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!