Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A DÉMÁSZ hálózatán mikor...

A DÉMÁSZ hálózatán mikor kötelező a FI relé használata? A lakásban 32A van Fi relé nélkül. Most lesz átvezetékezés kell feltennem Fi relét?

Figyelt kérdés

2020. dec. 8. 10:59
 1/9 anonim ***** válasza:
Ezt szabvány határozta meg. És igen, kell.
2020. dec. 8. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha hivatalosan csináltatod-csinálod,igen.Minden áramszolgaltatónál kötelező.Nagyon helyesen.
2020. dec. 8. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem lenne kötelező, akkor is tetetnék, mert a saját érdekem.
2020. dec. 8. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Egy szolgáltatót sem érdekel hogy van ,vagy nincs . A szolgáltatót csak az ő által felrakott mérő óra utáni kismegszakitó érdekli.


A többi már a te biztonságodat szolgálja.Nálunk sem volt addig,amig nem váltottunk elektromos bojlerre. Ekkor tetettünk,mert néha úgy éreztük "csipked " a víz.

2020. dec. 8. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Közintézményekben kötelező, saját lakásban nem vagyok benne biztos, hogy kötelező-e. A biztonságod érdekében viszont jobb, ha felszerelteted.
2020. dec. 8. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Igazából csak egyes bizgentőkhöz kötelező (még ha az egyes az gyakorlatilag több is, mint a más), de ritka az a villanyász, aki szétválasztja az elosztótáblán ezeket. És annak meg nagyon igaza van, aki azt írja, hogy ez egy alapvető dolog manapság a családtagok védelme érdekében.

Már látom, hogy valaki komolyan megkérdi, de mi van, ha valaki egyedül lakik. :D

A szolgáltató meg kedve szerint vagy megnézi, van-e egy, vagy nem. Ez meg ilyen. Ahány illetékes, annyiféle szellemi berendezkedés. Odáig nyilván nem jut el, hogy a spájzban a világításon van-e. de mivel előírás, ha jól rémlik, említik a regisztrált szerelők könyvében a csekkolandók között is, hát vagy megnézi, vagy nem. Mármint, hogy lát-e egyet.

2020. dec. 8. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

...elnéztem, új bekapcsolásra kihegyezve írtam. Belső átvezetékezésnél egyszerűen csak szabványosan kell szerelni, a kutya nem keres megemiatt, és addig ebből semmi problémád nem lesz, míg meg nem halsz, mert akkor firtatják, hogy miért nem lett szerelve. Bár van az a lehetőség is, hogy eladásnál kell felülvizsgálat, akkor úgyse kapsz megfelelő minősítést FI-relé hiányában.

És még mindig érvényes az, hogy egy tízes értékű készülék, melynek létén életek függhetnek, miért kérdés. Egy tízes az hány sör meg kóla meg cigi?

2020. dec. 8. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

A FI-relé (áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, érintésvédelmi relé) egy az áramütés elleni védelem hatásosságának növelése érdekében alkalmazott lekapcsolószerv. Nem önálló érintésvédelmi megoldás. Közismert nevét a német „Fehlerstromschutzschalter” (F) és az áram egyezményes jeléből (I) kapta, azaz FI-relé.


FI-relé

4 pólusú FI-relé, áramvédő-kapcsoló

Mire jó ez az én otthonomban? Laikusoknak is érthető megfogalmazás következik. Vegyük a mosógépünket példaként. Ha minden rendben van, a mosógépünk felé áram kezd el folyni az egyik vezetéken, ahol elvégzi a szükséges munkát (azaz pörgeti a mosógép dobot), majd visszafolyik a másik vezetéken. Tehát, ugyan annyi áram folyik a mosógép felé, mint onnan vissza. De mi történik, ha valami meghibásodik a mosógépben és az afelé folyó áram nem csak a mosógép motorjának a hajtására lesz felhasználva, hanem zárlat esetén a föld felé folyik el, vagy rosszabb esetben a kezemen keresztül akar folyni, ha megérintem a gép fém részeit? Ekkor lép közbe az életünk védelme érdekében a FI-relé! Ez az eszköz nagy pontossággal (ált. 30 mA) méri az el- és visszafolyó (fázisvezető, nullavezető) áram erősségét. Amennyiben ezek az áramok nem egyformák, azaz hibaáram keletkezik, a FI-relé lekapcsol.


A FI-relé beépítése minden új építésű lakásban és a felújítások alkalmával is kötelező!


A FI-relék legfontosabb jellemzői:


névleges feszültség (230/400V)

pólusszám (2, 4)

névleges áram (16A, 20A, 25A, 40A, 63A, stb.)

névleges kioldó hibaáram (10 mA, 30 mA, 100 mA, 300 mA)

névleges megszakítóképesség (4,5 kA, 6 kA, 10 kA)

védelem típusa (A, AC, B, időszelektív, stb.) Tehát újra:az újravezetékelés felűjítás. Más kérdés hogy oldod meg,"okosban",vagy hivatalosan szakembeerrel. Az is igaz a szolgáltató nem nyomozó hatóság2

2020. dec. 9. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Látom, ezt kritika nélkül bemásoltad valahonnan, de a szokványos áram-védőkapcsolónak (ez a neve, hogy áram-védőkapcsoló, és nem áramvédő kapcsoló) a megszakítóképessége 500-1000 A körül mozog. Szó nincs arról, hogy 10 kA-t meg tudna szakítani. A 10 kA arra vonatkozik, hogy ha megfelelő zárlatvédelem van vele sorban, mely szokásos rövid idő alatt megszakítja a 10 kA-t, akkor nem rottyan össze.
2020. dec. 9. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!