Tényleg képes bepenészedni a ház a hungarocell szigetelés alatt?
Azt olvastam,hogy ha úgynevezett pogácsàkat nyomnak csak a falra és nem kenik teljesen le a hungarocell lapokat és úgy rakják fel, akkor kötötte légrés keletkezik, bepàllhat és penészedésnek indulhat.
Én eddig úgy tudtam, hogy pont kell a levegő a kettő közé, akkor nem lesz penészes.
Amúgy ha kívülről kezd penészednj a ház, az házon belül is átterjedhet-e, pl.a lakóknàl asztmàt okozva vagy nem?
Köszönöm a válaszokat!

Hőszigetelni kizárólag vízszigetelt házakat lenne szabad. Sajnos erről a tulajdonosok nagy része nem tud, a szigetelő jóskák pedig mélyen hallgatnak, hiszen akkor a régebbi házakhoz (pont ami rossz hőszigetelésű) nem nyúlhatnának. Saját üzleti érdekükkel szembemennének.
Nem megfelelően vízszigelt (fal és padló) ház garantáltan penészedni fog egy alapos hőszigetelés után.

A 4-es válaszolónak nagyon igaza van! Pl. a Kádár kocka és parasztházaknak tipikus problémája a fal vizszigetelés hiánya vagy a régi tönkremenetele.
Emiatt a fal alúlról, talajból szívja fel a vizet, és a falazat anyagának apró pórusain, kapillárisain egész magasra szökik fel a nedvesség. Minden második háznak hibája ez, és csak ott nem jelent problémát, ahol jó mélyen van a talajvíz. Bele kell nézni a kútba! Hogy hol a vízszint!
Szükség esetén a fal vízszigetelést pótólni kell, vagyis a falak alá a szakaszos falkibontás módszerével be kell húzni a bitumenes lemez vízszigetelést. Vagy el kell fűrészelni a falat és saválló acéllemezt/HDPE műanyag szigetelőlemezt kell behelyezni. Ezután ki kell várni a falak kiszáradását.
Homlokzati hőszigetelés csak ezután jöhet szóba.
A homlokzati hőszigetelés felhelyezése előtt a falat be kell vakolni. A hőszigetelést pont-perem módszerrel kell felragasztani, vagy telibe ragasztani, ez a legjobb.
Az elterjedt 5 pogácsás módszer nem megfelelő.
Ilyenkor a hőszigetelés és a fal között kémény effektus jelentkezik, amely termikus szempontból sajnos egy óriási hőhíd, így ott fokozott páralecsapódással kell számolni. A lekondenzálódó víz tönkreteszi a hőszigetelést. Miután a kifelé történő páratávozás erősen gátolt, a falban és annak belső oldalán, különösképpen a csatlakozási helyeknél (padlószegély vonala, sarkok, stb.) penészedés indul el. Ez egy hosszú folyamat, sokszor a hőszigetelés felhelyezése után évekkel jön elő. A penészedés és a vizesedés tehát nem kívülről, a hőszigetelés külső oldala felől indul el, hanem az épületszerkezet belsejéből.
Egy nem megfelelően kivitelezett hőszigetelés sokkal rosszabb, mintha inkább semmi se lenne a házon!

#5 A kémény effektushoz kell az is, hogy fizikailag át tudjon szellőzni a homlokzat, a hőszigetelés pedig nem tud.
Én pl. tudok olyan átszellőztetett tégla burkolatos épületről, ahol pont az a gond, hogy az előtét téglafal alulról nem tud kiszellőzni, így nem alakul ki kémény effektus, beragad a meleg levegő a burkolat alá.

"de milyen szigetelés az ami mögé befúj a szél"
Amit a szakik nem a gyártó előírása szerint raknak fel. Azzal a kézlegyintéssel, hogy "így szoktuk". Meg is voltak lepődve, amikor leüvöltöttem őket, hogy esetleg ott ahol ezt eltűrik nektek. De itt vagy lebontjátok, és előírás szerint csináljátok, vagy húztok el a picsába, mert én ezt nem tűröm, és nem is fizetem ki!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!