Elektromos kérdés - egy régi 4 emeletes panel mindjét oldali fővezetékének a kicserélése reális, hogy 16 M Ft?
Tehát adott a kábelcső, amiben a régi alu vezeték fut. Összesen 3 lépcsőház azaz, lépcsőházanként 2 oldal, "2 szál kábel", ez össezsen 6 szál kábel végig a 4 emeletre behúzni, és nyilván lakásonként lekötni.
De reális, hogy ez 16 millió Ft legyen? Nekem kicsit vadnak tűnik ez az ár, de ahol cserélték hasonlóképpen vagy végeznek ilyen munkát, mit mondanak, mennyire vad ez az összeg?

válasza:

válasza:3 fázis van, akkor 5 vezetéket húznak be, és azokat osztják szét a lakásoknak.
3 fázis, 1 Nulla és 1 Földelés. Ezen kívül minden új szerelésnél a jelen kornak megfelelő szabványosított óráknak kell ezután lennie a fogyasztóknál, mely megfelel a 2026 szabványoknak.Mert ...enélkül nincs korszerűsítés.
Én nem vagyok villanyszerelő, de ez a 3 lépcsőház újra behuzalozása, és a (kb 30-40 lakás?)mérőhelyeinek szabványosítása/felújítására a 16 milla abszolút nem sok.
a mérőórák vadi újat, azt hiszem, tavaly cserélték. de két dolog van.
1,
viszont az nagy gond lesz, hogy vajon mi a fázis, mi a nulla, mert lesz még itt meglepetés, és tartok is ettől, mert a mai napig is sok lakásban a régi olvadóbiztosítékok vannak, és fogamunk sincs a bekötésekről, de lényeg, hogy ha telejsen lenyomom a kinti automatát, akkor is van bent a lakásban áram (csak az egyik szobában).
Nem tudom, mennyire veszik észre ezt így, hogy végül is csak a a kinti órákig kell a bekötést megcsinálni, onnan a lakásokba való bekötés már kész. de hogy aztán itt mi a földelés és van-e egyáltalán, az baromi jó kérdés, a 60-as években nagyon összecseszték. én egyszer hívtam már villanyszerelőt, hogy legalább a biztosítékot tegye rendbe, tegyen fel újat és oldjuk meg ezt a nagy káoszt, tudjátok mi volt a válasza? elkezdte lebontani, fogta a fejét, és azt mondta, inkább tegyük vissza, és örüljünk, amíg működik, és így is hagyta ... na hát eh azért sokat mond, viszont jelen esetben már lakáson belüli dolog, nem tudom, mennyben érinti a főzetéket.
2, viszont ami pro, hát manapság ilyen drága a kábel? ténleg arról van szó, hogy maga a vezetőcső megvan, csak a régi helyett be kell húzni az újat a 4 emeleten. ha nekem ide adják, én is behúzom, csak persze a szakszerű bekötés egy másik kérdés.
szóval akkor reálisnak számít, ha visszaosztom, akkor 2,67 M Ft a kb 14 m méter kábel? vagy ha 5 vezetéket húznak be, akkor 533e Ft / 14 m vezeték?
Nekem kicsit vadnak tűnik.
3, oké, de most csakis a fővezetékről van szó, hogy az órák után mi van, az már más kérdés, de nem tartozik bele a mostani felújításba. a mérők pedig szabványosak tehát. így se tartod soknak az 36 ezer Ft/m kábelárat? hát milyen kábelt húznak be?

válasza:Olyat húznak be, ami a terven szerepel.
Nézd meg a nagykereskedelmi árakat, lehidalsz, plusz a munkadíj sem kevés, de amennyiben sokallod, gyorsan szerezz egy villanyszerelő bizonyítvány, FAM vizsgát, ÉMÁSZ vizsgát, hogy méretlenhez nyúlhass, csinálj egy KFT-t, és csináld meg!
de épp az a bajom, hogy nincs mihez viszonyítanom, viszont egy vagon kérdés, vagy inkább vakfolt van az egészben.
azt én is gondoltam, hogy olyat húznak be, ami a tervben szerepel, de most komolyan mondod, hogy ha soronként 5 szállal is számolunk (és a villanyórák már rendben vannak, újak), kizárólag fővezetékcsere van a villanyóráig, akkor manapság 36 ezer Ft egy méter kábel, akármilyen is legyen az?

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
(Nyugati része országunknak.) Csak munkadíj. Két réteg festés, glettelés szerencsére semmi. Erre még jön az anyagköltség, de az már nem (olyan) sok (mint a munkadíj).
Tudom, hogy így láthatatlanban nehéz megmondani, de megpróbálom részletesen leírni. A ház egy Kádár-kocka, 5 szoba+ 1 fürdő (egy szoba hozzá lett építve még régebben a házhoz, annyival nagyobb mint a hagyományos Kádár-kocka). Az 5 szobából 1 már fel volt újítva,...
Fal vakolása, illetve függőbe hozása, majd burkolása, kb 13 nm2. Aljzat burkolása kb 7,5 nm2. Fürdőszoba, tehát volt vízszigetelés is, amit felkent kb 5 perc alatt. Mindezért elkér munkadíjként 265.000 Ft-ot. Az anyagdíj ezen felül van. Szerintetek nem sok egy...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!