Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha esetleg akad itt egy...

Ha esetleg akad itt egy szaki, vagy valaki, aki nemrég csináltatott központi fűtést, tudna segíteni nekem picit? Nagyon hálás lennék!

Figyelt kérdés

A helyzet a következő.

Fűtéskorszerűsítést szeretnénk csinálni családi házunkban.

A ház paraméterei:

110 nm2, szigetelt vályog ház, új nyílászárókkal. Jelenleg két kandalló és két konvektor fűti ki, amiből egy parapetes.

Sejtésem szerint egy vízteres kandallóval és 6 db radiátorral ki tudnánk váltani a fűtést.

Úgy alakult a helyzet, hogy, a családtag, aki csinálta volna nekünk, mégsem fogja tudni megcsinálni.

600e Ft-unk lenne a "bulira", beleférhetünk így, vagy akkor ez felejtős az idénre? Milyen munkadíjjakkal dolgoznak manapság a központifűtés szerelők?

Esetleg az kivitelezhető, hogy idén kicseréljük a kandallót vízteresre, de idén télen még sima kandallóként használjuk, és jövőre kötjük rá a rendszert?

A másik kérdés ez a mika nevezetű gázkazán. Én azt olvastam, hogy ez 60nm2-t tud csak kifűteni, ez tényleg így van?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

2014. máj. 6. 05:58
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
Gyerekek, zárt égésterű fűtőkészüléket (cirkó, kombicirkó) akár a konyhába is szereltethettek. Ha van gázhoz való kéményetek, akkor azt is át lehet alakíttatni, hogy jó legyen és nem kerül egy falu árába.
2014. máj. 11. 22:11
 12/37 A kérdező kommentje:

Hú, ez szuper! :)

Már csak rá kéne vegyem az emberemet, hogy álljunk át gázra. Nem tudom, hogy fogom a kemény fejébe beleimádkozni, hogy annyival nem drágább a gáz cirkó, mint a fa. Már nagyon régóta fával fűt, és váltig állítja, hogy a gáz nagyon drága. Az mondjuk igaz, hogy nem ad olyan meleget, mint a fa, viszont kényelmesebb és egyszerűbb.

Esetleg arról nem tudnátok nyilatkozni, hogy kb mennyi lehet a fűtés egy gáz cirkóval? A paraméterek újra: 110 nm2-es vályog ház, 8 cm szigeteléssel és új nyílászárókkal.

2014. máj. 12. 06:09
 13/37 anonim ***** válasza:
Valahol évi 180-300 000.- között, de ez sokkal több mindentől függ.
2014. máj. 12. 11:42
 14/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod! :)

Nyilván sok mindentől függ, attól is, hogy menyire szereti az ember a meleget, milyen kemény a tél és még sok mástól is, de ha mondjuk a max 300e, akkor még mindig spórolunk 60e Ft-ot éves szinten. Ha meg mégtöbbet, az mégjobb! :)

Később mindenképpen szeretnénk vegyes tüzelést, de egybe sajnos nem megy, nem mi nyertük meg lottót. :)

2014. máj. 12. 12:14
 15/37 anonim ***** válasza:

Sajnálom, pedig barátotok lettem volna utolsó filléretekig...:D

Ha kondenzációs cirkót választotok, közelebb lesz a 200-hoz..

2014. máj. 12. 22:18
 16/37 anonim ***** válasza:
Azt is számold bele neki, hogy mennyi időt és nem beleölt energiát takarítotok meg ami a faaprítás-kazánganézás elmaradása miatt keletkezik, és amit a folyamatos üzem általi kényelem ad. Ha mindenáron akar tüzeskedni, csináljon egy kerti grillsütőt...
2014. máj. 12. 23:15
 17/37 A kérdező kommentje:

Sejtem, mennyi "barátunk" bukkanna fel hirtelen! :D

De sajna így marad a spórolás, és a várakozás, vagy talán nem is olyan nagy baj, mert így jobban értékeljük, amink van? :)

Igyekszem meggyőzni a kedvest, hogy inkább máshol "tüzeskedjen", ha érdekelnek a fejlemények, majd leírom. :)

Köszönöm a válaszaitokat, ment a zöld pacsi mindenkinek!

2014. máj. 13. 06:09
 18/37 A kérdező kommentje:

Újabb variációban gondolkodunk, szerintetek ez így működőképes lehet? Illetve jól számolom a fűtési költséget ezzel a megoldással?

Tehát bent hagyjuk az egyik kandallónkat, ami két szobát simán ki tud fűteni. És a konvektor helyére feltesszük ezt a mika kazánt. Így a kazánnak kb 70 nm2-t kellene kifűtenie, ami szigetelt, új nyílászárós ház esetén talán reális lehet. 5 db radiátor plusz egy törölköző szárító lenne rákötve. Ennek az anyagköltsége ha jól kalkulálgattam 350e Ft körül lenne.

Az évi fűtésköltségünk pedig, 5 erdei köbméter fa=100.000 Ft és a mika kazán napi 7 m3-es gázfogyasztásával számolva 16.000 Ft havonta, tehát egy szezonra kb. 100.000 Ft.

Vagy a fűtésünk 200e Ft-ból megállna egy télen.

Ez szerintetek reális lehet, vagy valamit nagyon benéztem? Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen... :)

2014. máj. 14. 08:17
 19/37 anonim ***** válasza:
Sörkollektor a háztetőre? Az elképzelésed nem rossz.
2014. máj. 14. 20:14
 20/37 anonim ***** válasza:

Még mindig nem tudjuk a kecó hőveszteségét, így az újabb verzió is rejt buktatókat:

6 db mekkora radiátort terveztek, mert a MIKA teljesítménye még mindig 6 kW, amit lehet, hogy jócskán meghalad a radiátorok igénye. A legkisebb 600*400 radiátor is 1 kW környékén van és az csak 40 cm széles!

Az anyagköltség kalkulációd (acéllemez radiátorokat feltételezve) kb 10% pluszt tartalmaz, ami nem baj.

A fűtési költségekhez nem tudok hozzászólni.

2014. máj. 14. 23:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!