Ha esetleg akad itt egy szaki, vagy valaki, aki nemrég csináltatott központi fűtést, tudna segíteni nekem picit? Nagyon hálás lennék!
A helyzet a következő.
Fűtéskorszerűsítést szeretnénk csinálni családi házunkban.
A ház paraméterei:
110 nm2, szigetelt vályog ház, új nyílászárókkal. Jelenleg két kandalló és két konvektor fűti ki, amiből egy parapetes.
Sejtésem szerint egy vízteres kandallóval és 6 db radiátorral ki tudnánk váltani a fűtést.
Úgy alakult a helyzet, hogy, a családtag, aki csinálta volna nekünk, mégsem fogja tudni megcsinálni.
600e Ft-unk lenne a "bulira", beleférhetünk így, vagy akkor ez felejtős az idénre? Milyen munkadíjjakkal dolgoznak manapság a központifűtés szerelők?
Esetleg az kivitelezhető, hogy idén kicseréljük a kandallót vízteresre, de idén télen még sima kandallóként használjuk, és jövőre kötjük rá a rendszert?
A másik kérdés ez a mika nevezetű gázkazán. Én azt olvastam, hogy ez 60nm2-t tud csak kifűteni, ez tényleg így van?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Hú, ez szuper! :)
Már csak rá kéne vegyem az emberemet, hogy álljunk át gázra. Nem tudom, hogy fogom a kemény fejébe beleimádkozni, hogy annyival nem drágább a gáz cirkó, mint a fa. Már nagyon régóta fával fűt, és váltig állítja, hogy a gáz nagyon drága. Az mondjuk igaz, hogy nem ad olyan meleget, mint a fa, viszont kényelmesebb és egyszerűbb.
Esetleg arról nem tudnátok nyilatkozni, hogy kb mennyi lehet a fűtés egy gáz cirkóval? A paraméterek újra: 110 nm2-es vályog ház, 8 cm szigeteléssel és új nyílászárókkal.
Köszönöm a válaszod! :)
Nyilván sok mindentől függ, attól is, hogy menyire szereti az ember a meleget, milyen kemény a tél és még sok mástól is, de ha mondjuk a max 300e, akkor még mindig spórolunk 60e Ft-ot éves szinten. Ha meg mégtöbbet, az mégjobb! :)
Később mindenképpen szeretnénk vegyes tüzelést, de egybe sajnos nem megy, nem mi nyertük meg lottót. :)
Sajnálom, pedig barátotok lettem volna utolsó filléretekig...:D
Ha kondenzációs cirkót választotok, közelebb lesz a 200-hoz..
Sejtem, mennyi "barátunk" bukkanna fel hirtelen! :D
De sajna így marad a spórolás, és a várakozás, vagy talán nem is olyan nagy baj, mert így jobban értékeljük, amink van? :)
Igyekszem meggyőzni a kedvest, hogy inkább máshol "tüzeskedjen", ha érdekelnek a fejlemények, majd leírom. :)
Köszönöm a válaszaitokat, ment a zöld pacsi mindenkinek!
Újabb variációban gondolkodunk, szerintetek ez így működőképes lehet? Illetve jól számolom a fűtési költséget ezzel a megoldással?
Tehát bent hagyjuk az egyik kandallónkat, ami két szobát simán ki tud fűteni. És a konvektor helyére feltesszük ezt a mika kazánt. Így a kazánnak kb 70 nm2-t kellene kifűtenie, ami szigetelt, új nyílászárós ház esetén talán reális lehet. 5 db radiátor plusz egy törölköző szárító lenne rákötve. Ennek az anyagköltsége ha jól kalkulálgattam 350e Ft körül lenne.
Az évi fűtésköltségünk pedig, 5 erdei köbméter fa=100.000 Ft és a mika kazán napi 7 m3-es gázfogyasztásával számolva 16.000 Ft havonta, tehát egy szezonra kb. 100.000 Ft.
Vagy a fűtésünk 200e Ft-ból megállna egy télen.
Ez szerintetek reális lehet, vagy valamit nagyon benéztem? Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen... :)
Még mindig nem tudjuk a kecó hőveszteségét, így az újabb verzió is rejt buktatókat:
6 db mekkora radiátort terveztek, mert a MIKA teljesítménye még mindig 6 kW, amit lehet, hogy jócskán meghalad a radiátorok igénye. A legkisebb 600*400 radiátor is 1 kW környékén van és az csak 40 cm széles!
Az anyagköltség kalkulációd (acéllemez radiátorokat feltételezve) kb 10% pluszt tartalmaz, ami nem baj.
A fűtési költségekhez nem tudok hozzászólni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!