Tapétás helyiségekkel rendelkezők! Bonyolult mintázatú, szövet mintákkal/szálakkal dúsan hímzett tapétákat miután felragasztották a falakra, ezeket idővel mivel lehet/szabad tisztítani? Nem a szennyeződésektől (elsősorban nem a foltoktól), a portól!
Selyem-szövet tapétákról van szó (és/vagy damaszt anyagról), melyeknek van néhány milliméteres térbelisége is.
Nem papír, vagy műanyag anyagúakról (mely utóbbiaknál a komplikált mintázat csupán nyomtatott mintázat, vagyis teljesen sima felületűek, nem emelkednek ki még egy/két millimétert sem a térből).
Így utóbbiakat könnyű, azonban az előbbieket nehezebb megtisztítani a portól, rosszabb esetben a szennyeződésektől.

Direkt odaírtam, hogy damaszt és szövet tapéta! :D (És azt is, hogy mi NEM.)
Mintha ott se lennének a szükséges infók... :D
De miért nem írnak többen? Szeretnék segítséget kapni ezzel kapcsolatban! Kérlek írjatok!

Elég csak ráklikkelni a fényképek közepén automatikusan megjelenő nagyító ikonra a monitoron, egyből kiválóan látszik (a fényképek nagy mérete miatt), hogy pontosan ugyanaz a ruha anyag van a falakon, mint a bútorokon. Selyem-szövet, vagy inkább damaszt. Ezeknek pedig térbeliségük is van. (Nem szövetnek hazudott, de valójában műanyag/papír alapú [modern kori] tapéták némi/kevés szövet szálakkal.)
" Az ilyen kastélyokban a szövetes jelleget láttam."
Igen, pontosan. Ahogy írtam.
"Ezeket is törölheted nedves kendővel, de akár porszívózhatod is."
De ez utóbbi biztos? (Örülnék neki, félre ne értsd.) Valódi selyem-szövet, vagy damaszt anyagokat lehet (szoktak ilyen helyeken?) porszívózni? Esetleg nedves ruhákkal - olykor - áttörölni?

Több tucat kastélyos könyvem van (legalább 40-50), nagy kastélyrajongó vagyok. Egyikben olvastam olyat, hogy ezeket a falakat (és a túldíszített, faragott barokk, rokokó bútorokat, a berendezési tárgyakat, a sok méter magasan lógó csillárokat, a 4-5 méter magasan lévő faragott-aranyozott karnisokat, a magasan lévő, nehezen megközelíthető képkereteket, a több méter magas bútorok, tálalószekrények felső díszeit stb.) nem takarították rendszeresen, napi szinten, ahogy a tapétának a felső felét sem, ami magasan volt és nehezen elérhető. Egy ilyen háznak (kastélynak) volt pár belsős házicselédje, szolgálója (5-10-15-20 fő, a kastély- és a nemesi rang méretétől függően), közülük 4-8 szobalány, akiknek a napi takarítás is a feladatuk volt. Akkoriban még nem volt porszívó, a szobalányok tollseprűkkel takarították a bútorokat, használati tárgyakat, lámpákat, könyvespolcokat stb., valamint a falakat, a tapétákat is, de csak abban a magasságban, amit még elértek. Amit nem értek el, azt nem takarították napi szinten. A magasan lévő, nehezen elérhető csillárok, karnisok, függönytartók, festménykeretek stb. takarítására pedig évente egy alkalommal összehívták a falu apraja-nagyját, elsősorban a kastélyban dolgozó cselédek női/lány rokonait, testvéreit, és egyszer egy évben teljeskörű nagytakarítást, portörlést, pókhálózást csináltak, nyüzsgött az egész kastély a sok embertől. A nők és a lányok takarítottak port töröltek mindenhol, felmostak, kimosták a hatalmas függönyöket, a férfiak pedig javították a falhibákat (stukkó aranyozás, festés, tapasztás, ilyesmi). A fali kárpitokat, textil tapétákat szárazon takarították, gyakorlatilag csak tollseprűvel lesepregették róla a port és ennyi. Azt is évente csak egyszer, nem napi/heti rendszerességgel.
De ez 100-150 évvel ezelőtt volt. Ma már a Karmelitában vagy a korhűen felújított kastélyokban (pl. Gödöllő, Keszthely, Fertőd) nem hinném, hogy évente egyszer végeznek nagytakarítást. Most nem tudom hogy oldják meg. :) De szerintem most is szárazon. Max. porszívóval kis teljesítményre kapcsolva finoman, gyengéden leporszívózzák a falakat, tapétákat is. Ha vizes tisztítással mennének rá, az foltot is hagyhat a falon, meg a ragasztást is gyengítheti. Ezek a falak nem koszosak, csak porosak. Elég lehet csak leporszívózni őket finoman. Ahogy régen is csak leseperték tollseprűvel és annyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!