Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás

A kérdés

Budapesti albérlet, saját lakás hitellel vagy vidéken saját lakás vásárlás hitel nélkül és ingázás Budapestre éri meg jobban?

A budapesti albérletárak elszálltak. Ráadásul csak kidobott pénz, mert az ingatlan sose lesz az enyém. És bármikor kénye kedve szerint emelheti a főbérlő a bérleti díjat, és bármikor kirakhat. Van 6 millió forint spórolt pénzem.


3 eset van. Ti melyiket választanátok?


1.) 6 millió forintért már lehet 110 km-re Budapesttől venni lakást venni. Ekkor az ingázás Budapestre kb. 1,5 óra lenne csak oda (szóval naponta 3 óra utazás és fizetni a benzinköltséget a kocsiba). Ez lenne a "legbiztonságosabb". Se hitel, se kénye kedve szerint variáló főbérlő.


2.) Gyűjteni még 2 vagy 3 milliót hozzá és felvenni 20 évre hitelt egy budapesti lakásra. Itt kb 26 millió egy olyan lakás, amit vidéken 6 millióért megkapok. Eladósítom és lekötöm magam egy helyre 20 évre. Viszont enyém lesz a végén az ingatlan ráadásul a fővárosban.


3.) Fizetni a budapesti albérletet. Semmi biztonság, csak vegetálás és tengődés. Viszont bármikor lehet költözni bárhova (másik városba vagy külföldre).


Megéri vidéken lakást venni vagy azt a 6 milliót használjam fel önerőnek egy lakáshitelhez? Vagy ne legyen saját ingatlanom, és fizessek albérletet? Akkor nem vagyok se eladósítva, és órákat se kell naponta ingáznom.  aug. 10. 22:50  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Anyagilag?

Hát végy 1-1 A4-es papírt, és vezesd le rajtuk mindhárom esetet. Ez csak matek.A válasz 20%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont aug. 10. 22:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ezt csak te tudod eldönteni.


Én pl. naponta simán tudok utazni 3 órát, mivel számomra nem megterhelő és hasznosan eltudom magam foglalni. Imádok olvasni és így az a napi 3 óra egy pillanatnak tűnik.

Ellenben ott a testvérem, ő halálra unná magát és csak nyűgként élné meg.


Emellett ugye a tervek és jövőbeli célok.

Én tudom magamról, hogy nem mennék külföldre soha. Ezért nem aggódom azon, hogy lekötöm' magam egy helyre.

Ha te úgy érzed, hogy menni akarsz, akkor az már megint egy másik séma.

Én szeretek fix helyeken maradni, adott városban, utálom a költözködést. Ezért is próbálok úgy választani, hogy utána évtizedekig ne kelljen változtatnom.


A másik pedig az, hogy megint személyes preferenciák. Én nem fizetnék albérletet (nem tömöm más zsebét), de nem is költözködöm más helyre a következő 10-20 évben az fix biztos, emellett a munkahelyem is olyan, hogy garantáltan innen megyek nyugdíjba(ha megélem).


Szóval én felvettem a hitelt, kifizettem a saját lakásomat és ennyi.

Azonban ez nem biztos, hogy neked is jó. Ha jövőre már külföldön fogsz élni, mert tervben van vagy nem bírod az utazgatást, stb. stb. az mind változtat a képen.A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 92%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont aug. 10. 22:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ahogy előttem is írták, ez csak számítás kérdése.


De (2.): 15-20millió hitel 20 évre (!!!). Kb 5 évig csak a kamatot fizetnéd, utána kezdene el csökkeni a tőke, de a törlesztő is több, mint az albérlet ára.

És akkor nem számoltad bele azt, ha véletlenül megcsúszol a törlesztővel, vagy csak tönkre megy valami a lakásban (ezzel senki nem számol, miért??). Albérletben ha tönkre megy valami, csak szólsz a tulajnak, és javítja, míg saját lakásnál neked kell helyrehoznod, ami súlyos 100ezrek is lehetnek + festés/felújítás/akármi.


1-es verzió semmiképp. Igaz, hogy "olcsó", de szeretnél te 3 órát utazni? Ráadásul 3 naponta tankolhatsz, ami szintén egy havi albérlet árát kitudja tenni, ha nem többet, kivéve ha elektromos, ami ennél a távnál már megfontolandó, de az meg szintén 8millió körül van.


Én a helyedben az albérletnél maradnék ebben az esetben. És lakást csak akkor vegyél hitelre, ha 2-3 millió kell, ne akkor, ha 15. Az rengeteg, és honnan tudod, hogy mi lesz 15 év múlva? Tudod, hogy mi volt 15 éve veled? Voltál az elmúlt 20évben csak 1 hónapot is munkanélküli? Honnan tudod, hogy mi lesz 15-20 év múlva? 2035-ben mondjuk?A válasz 36%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont aug. 10. 23:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az albérletet szerintem hagyd ki a sorból. Nálunk jelen pillanatban az a helyzet hogy van egy lakásunk Nógrád megyében és ott próbálunk munkához jutni, ugyanis osztottunk szoroztunk és arra jutottunk hogy pár évig jó lesz, aztán ha nagyon vágyunk Pestre akkor jöhet a hitel, különben nem akarunk nyakunkba venni 20 millió forintos hitelt. Ingázni nem akarunk, ezért amíg nem tudunk a közelben elhelyezkedni addig nem költözünk.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont aug. 11. 00:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én az átmenetet választanám 30 kmnél messzebb biztos nem költöznék, bár a saját nézőpontom max 30 perc alatt be kell érnem a munkahelyemre , és a városba mindent elérjek ennyi idő alatt otthonról. Győr melleti vagyok, gondolom bpn mások az időviszonyok. Én max ilyen távolságra vennék ingatlant, önerőt hitellel kiegészítve. Én nem szeretnék az életemből 2-3orát az utazásra forditani naponta. A te távoli lakásötleteddel évente csak 1 hónapot töltenél utazassal, így már durva szám jön ki (22*3*12)/24=33nap, és vannak dugók is meg egyebek.

Hiteles dolog saját részemről:max a havi spórolás nélkül megtakarított pénzem felét költeném hitelre, mert így lesz tartalék és nem probléma a váratlan kiadás sem, ami mindig van csak máshogy nevezik. Pl hűtő, autó elromlik, megint egy cipő a gyereknek...A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont aug. 11. 16:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hát számomra ami soha nem jöhet szóba, az az ingázás. Ha neked nem gáz, hogy napi 3 órát utazással töltesz az élezedből, ami tisztán 2 és fél nap havonta, valamint se gyerek nincs/nem lesz, srm hobbi, ami esetleg időigényes, akkor vállald be.

Gondolom, ha ez lehetőség számodra, akkor ezek egyike sem áll fenn.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont aug. 12. 10:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mindenki mást tanácsol :)

Én a 2-es megoldást választanám, több okból is.

Budapesten mindig van/lesz munkahely lehetőség, a lakásárak emelkednek,értékálló befektetés, és mondhatjuk,hogy lekötöd magad 20 évre a hitellel, de ha albérletet fizetsz azzal is lekötöd magad addig amíg lakni akarsz valahol, viszont félretenni kevésbé tudsz, kivéve ha plafon béred van.


Budapestre ma bárhonnan autóval ingázni lehetetlen a reggeli/délutáni, de bármikori dugók miatt.Téli időszakban az időjárás bizonytalan.


Vidéken a lakásárak alacsonyak, de olyanok a körülmények is. Ha városban veszel lakást nem olcsó, ha falun,6 millióért, az olyan is. A ház is és a település is.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont aug. 14. 08:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#1 hogy lenne már csak matek? Te tényleg ennyire primitív vagy? A napi 3 óra ingázásnak nem csak anyagi vonzata van...

A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont aug. 14. 13:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

3# tisztában vagy a mai ingatlanárakkal?? Ha arra vár valaki, hogy 2-3 millió hiányozzon akkor sosem lesz lakása... Nem kell ész nélkül felvenni hitelt ez tény. De mire összegyűjt még 2-t,már 4 kell...

Mondjuk egyedülállóként én sem vágtam volna bele a hitelbe.A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont aug. 14. 13:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mindenképpen muszáj Budapesten dolgoznod? Csak ott tudsz elhelyezkedni?

Az 1-es pontot azonnal kizárnám. Anyagilag öngyilkosság, plusz semmire nem lenne időd, 2 hét után a falra másznál, ha napi 3 órád (ami elég optimista becslés) menne el utazásra.

Idén 240 munkanap van. Ha minden nap autóval jársz 2 * 110 km-t, akkor ez éves szinten 52800 km. De gondolom nem csak munkába járásra használod az autót, lesz ez 60+ is, de ettől tekinksünk el.

Ekkora éves futás óriási értékvesztést jelent az autódnak. Ha nem egy túlságosan új autóról beszélünk, de nem is egy bontószökevényről, akkor mondhatjuk azt, hogy az autód értéke ilyen futás mellett mondjuk 400 ezerrel fog esni évente. (Egy új autó esetén inkább 1 millió fölötti összegről beszélünk...)

7 literes átlagfogyasztással (ami elég baráti) és 400-as benzin árral számolva eltankolsz egy évben 1,5 milliót.

Na, tehát eltankolsz és buksz az autón alsó hangon 1,9 milliót, és napi 3 órát autózol. 1,9 misi hónapokra leosztva 160 ezer. Ennyiből már jó helyen lévő, normális, újszerű állapotú albérletet lehet kapni. És nem kell évente 720 órát (24 nap egy évben!!!) munkábajárásra kidobni.A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont aug. 14. 23:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi lenne a legjobb megoldás ha nem találok albérletet?
Gyöngyösiek! Egy lakás/albérlet mennyibe kerül Gyöngyösön? Mennyi a rezsi? Mindenféle infó jöhet!
Szerintetek elképzelhető, hogy hamarosan Budapesten is nyugati lakásárak legyenek?
Pécsen a kertvárosban van olyan környék, amit érdemes elkerülni?
Dunaújvárosnak melyik a legjobb és legrosszabb része? Melyiket ajánljátok odaköltözésre? Kertvárosról mi a vélemény?
Egy a való életben kivitelezhető lehetne?

Kérdések az Otthon rovatbólKérdések az Ingatlan vásárlás, eladás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!