Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan lehet egy ingatlant...

Hogyan lehet egy ingatlant 10% foglalóval lefoglalni, majd Otthon Starton keresztül hitelt igényelni? Ha a bank az értékbecslés miatt nem adja meg a szükséges hitelösszeget, a foglaló visszajár, ha ezt előre rögzítjük a szerződésben?

Figyelt kérdés
jan. 10. 20:30
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
ha az eladó hajlandó ilyet aláírni, akkor sztem igen
jan. 10. 20:43
 2/28 anonim ***** válasza:
83%
Papírt úgy írjátok, hogy nem foglalót, hanem előleget adsz, így azt sikertelen hitelbírálat esetén visszakérheted.
jan. 10. 21:30
 3/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Természetesen készülök 15–20, sőt akár 25% önerővel is. Végső esetben egy személyi kölcsön is szóba jöhet, ha pótolni kellene a hiányt. Ugyanakkor szeretném azokat a helyzeteket is ‘kivédni’, amikor a bank azt mondja, hogy bár minden rendben, mégsem számít ‘komfortos’ kategóriának az ingatlan, vagy például az almérő nincs megfelelő néven, és emiatt nem átírható – tehát bármi, amire előre nem lehet felkészülni. Az eladóval mindenképp rögzítenénk, hogy ha a bank egyáltalán nem ad hitelt, akkor az előleg visszajár. Esetleg azt is bele lehetne tenni, hogy ha a bank nem ad elég hitelt, akkor is visszajárjon, bár ehhez már nem biztos, hogy minden eladó hozzájárulna. Ha pedig a bank nagyon alábecsüli az ingatlant, az megint problémás helyzetet teremthet. Ha valakinek még ezzel kapcsolatban tapasztalata, még várom az első két válaszra amúgy ment a hasznos.
jan. 10. 21:46
 4/28 A kérdező kommentje:
kivédeni*
jan. 10. 21:46
 5/28 anonim ***** válasza:
95%
Úgy, hogy kérsz egy előzetes hitelbírálatot és egy előzetes értékbecslést és normális ingatlant választasz.
jan. 10. 22:29
 6/28 anonim ***** válasza:
94%
Mi foglalot adtunk es beleirtuk a szerzodesbe, hogy ha bank nem ad hitelt a hazra, az a vevo erdekkoren kivul eso elallasnak szamit, tehat penz vissza es megy mindenki dolgara. Persze volt elozetes hitelbiralatunk a varhato hitelosszeg + 10 milliora es olyan volt a haz, hogy nem volt ennek valodi rizikoja.
jan. 10. 23:40
 7/28 anonim ***** válasza:
79%
Ahogy #5,6 írja. Bár én annyi hitelben biztos nem gondolkoznék, hogy kérdéses legyen, hogy kapok-e.
jan. 11. 13:02
 8/28 Dzsonszi válasza:
83%

Én most vettem lakást, az én szerződésemben az volt, hogy ha nem kapok hitelt, az a vevő problémája és bukom a foglalót. Nekem se tetszett, de ha én lennék az eladó én is bele iratnám ezt.

Ha pl az eladó lennék és új lakást vennék, akkor a te foglalóddal foglalnám le mondjuk a következőt. Ha te 2 hónap múlva bejelented, hogy nem kapsz hitelt, akkor ha vissza adnám a foglalót, akkor én buknám a sajátomat, mert nem tudom kifizetni az új lakást időben. De ha még nem is vennék új lakást, a vevőnek várnia kéne 2-3 hónapot, aztán ha mégse kapsz hitelt, akkor ennyivel később tudja csak elkezdeni újra hirdetni? Nem tudom ebbe eladók mennyire mennek bele.

jan. 12. 06:44
 9/28 anonim ***** válasza:
27%
8 Hat nezd, nem mindenki van ugy kicentizve, hogy a kovetkezo lakasat csak ugy tudja foglalozni, ha neki is foglalozzak a mostanit. Ami azt illeti ez eleg rizikos. A vegso hitelbiralatra nem kell varni 2-3 honapot. Es ja, van aki siman megvarja amig a vevo hitelt kap, igy zajlik az adasvetelek donto tobbsege. Es abba is van aki siman belemegy, hogy ha a vevo nem kapja meg hazra a hitelt, akkor vissza az egesz, foleg ha a vevonek mar van elozetes hitelbiralata, tehat ha valami megse jon ossze, az a HAZ miatt lesz.
jan. 12. 09:22
 10/28 anonim ***** válasza:
28%

Eddig csak figyeltem a kérdést, mert érdekes, de az utolsó, 9-es kommentelőre reagálok. Amiket írsz, az nagy jóindulattal is csúsztatás, anélkül meg szimpla hazugság. Nem a "HAZ" miatt lesz, főleg mivel sokan nem is "HAZ"-at vesznek, hanem lakást, aholis nem nagy variálgatás van benne, hogy maximum mennyi hitelt adnak rá, hanem a vevőjelöltek pofátlanságán és alaptalan nagyravágyásán csúszik el a dolog. Az olyan vevőjelölteknek lejjebb kéne szállniuk a magas lóról, pénzük ugyan nincs, de a más pénzéből irreális elvárásaik vannak, és palotát akarnak. Hány pénztelen dobálózik itt is, hogy neki lakás nem jó, neki luxus kell (mire járna!), meg csak az extrán felújított felel meg. Mire föl! Az, hogy a vevőjelölt mennyire hitelképes, az rajta múlik, és azon, hogy mennyire gondosan jár el a hitelfelvétel előtt, és a vevő oldalán felmerült rizikó, hogy megkapja a hitelt vagy sem. Nem az eladó oldalán! Ráadásul az eladó vár akár hónapokat, ezzel is ő károsodva, egy azonnal fizető készpénzes vevőhöz képest!

És de, pont hogy az a jellemző, hogy nincsenek az embereknek millióik zsebben, hogy a SAJÁT ingatlanukra adott foglaló nélkül tovább tudnának lépni. Ha meg nem tudnak továbblépni, akkor miért adnák el az ingatlanukat, hiszen sokan csak azért adják el a lakásukat, házukat, hogy másikat tudjanak venni. Régen a vevők nagy része a lehetőségeiknek megfelelően vettek lakást, ma meg sokan alaptalanul olyan "követelnek" a társadalomtól, amiért sem meg nem dolgoztak, sem nem jár nekik! És akkor még ezt is az eladó nyakába akarnák varrni! Vevők addig nyújtózkodjanak, amég a takarójuk ér!

jan. 12. 12:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!