Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha az eladó választ ügyvédet,...

Ha az eladó választ ügyvédet, akkor miért a vevőnek kell ügyvédi díjat fizetni ?

Figyelt kérdés
Új építésű lakást vásároltunk, ahol a beruházó a szerződés kötéshez kizárólag a saját ügyvédjének a szolgáltatását engedte igénybe venni. Hiába jeleztem, hogy van saját ügyvédem, annyit tehettem, hogy nagy kegyesen engedte, hogy átnézessem a saját ügyvédemmel. Ezt is csak nagy dirrel-durral engedte, az ügyvéd azt nehezményezte, hogy ez a szerződés az ő szellemi terméke, és ha más ügyvéd is megnézi, kimásolhat belőle szöveg részeket és felhasználhatja a saját munkáihoz. Egyébként a 25 oldalas szerződés kizárólag az eladó érdekeit védte, az eladónak engedett hosszú türelmi időket, nevetségesen alacsony kötbért stb. Végül nagy kegyesen néhány apróságot engedett módosítani az én ügyvédem javaslataiból. A meglepetés akkor ért, amikor jelezte, hogy küldi a számlát az ügyvédi díjról, ami a vételár 0,5 %-a. (Az én ügyvédem 0,25 %-ot kért az átnézésért) Én azt gondolnám, hogy az ügyvédet annak kell fizetni aki megbízza, és akinek az érdeki szerint jár el. Ha pedig nekem mint vevőnek kell fizetni az ügyvédi díjat, akkor adják meg a lehetőséget, hogy én válasszak ügyvédet. Szerintetek korrekt eljárás ez a beruházó és az ügyvédje részéről ?

febr. 26. 22:34
 1/7 anonim ***** válasza:
80%

Mindig a vevő fizeti. Mondhatsz nemet az ügyvédre vagy vihetsz magaddal sajátot is, de akkor is te fogod fizetni.

Ez csak egy tiszta helyzet. Akkor is te fizetnéd ki ha színleg az eladó adná oda neki a pénzt, mert akkor ennyivel többért adná el neked a lakását.

febr. 26. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:
92%
Alapból a vevő szokott ügyvédet választani és megállapodás kérdése, ki fizeti-de az a szokás, hogy a vevő. Itt annyiból speciális a helyzet, hogy gondolom ezekre a lakásokra csináltak egy formaszerződést, amihez ragaszkodik az eladó. Amiket leírtál, azok alapján igazad van, hogy fenntartásaid vannak, de itt vagy elfogadod, hogy az eladó diktál, vagy nem veszed meg.
febr. 27. 01:19
 3/7 anonim ***** válasza:
96%
Ezeket jobb előre tisztázni. Szerintem minden mindig megegyezés kérdése. És ez egy biznisz, tök oké, hogy nincs bizalom, és az érdekeidet véded. Én is átnézettem ügyvéddel akkor is, amikor eladtam, akkor is, amikor vettem. Ez a szellemi termék meg hülyeség. Később is odaadhatod a te példányodat bárkinek.
febr. 27. 03:14
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Jogod van a szerződést megfelelően átnézni, átnézetni szakemberrel, ha kell, beleiratni amit szükségesnek látsz.
febr. 27. 06:51
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Az eladó (beruházó) nagyban játszik, van saját ügyvédje, előre megírt szerződése, saját szempontjai. Aki tőle vásárol, az ezt elfogadja.

Átnézetheti külső ügyvéddel, bele is tehet valamilyen saját szempontot (vagy elfogadják, vagy nem), ez az ő dolga, joga van hozzá. Senki sem ír alá csak úgy egy sok milliós papírt...

Nyilvánvalóan megkapja a szerződés szövegét, olyan nincs, hogy az "szellemi termék", senki nem láthatja. Az eladó ügyvédje is ugyanabból a jogszabályból dolgozik, mint bármelyik más ügyvéd, túl nagy mozgástere nincs egyénieskedni.

Szóval sajnos akkor is fizeted az eladó ügyvédi díját, ha a saját másik ügyvédedét is fizeted. (Egyébként, ha nem akarnád fizetni, akkor az árban lesz benne.)

Ha mindez nem szimpatikus, akkor nem szerződsz velük. Van másik. (Nagy valószínűséggel minden olyan eladónál, aki sok újépítésű lakást árul, ugyanez a módszer.)

febr. 27. 08:00
 6/7 anonim ***** válasza:
Lehet olcsóbb is de el is állhatsz az eladó ügyvédjétől
febr. 27. 09:15
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A beruházó mindig saját ügyvéddel jön vagy tetszik vagy nem. AMikor lakást vettünk több helyet is megnéztem, volt ahol még azt is kikötötték, melyik banknál vehetem fel a hitelt, ami viszont abszurd, de ők kötözködtek én meg eljöttem.
febr. 27. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Szeretnénk lefoglalózni egy házat, de az eladó ragaszkodik a saját ügyvédéhez?

Szóval a tulaj egy meglehetősen idős házaspár, akik azon a településen, ahol a ház is található, nőttek fel és ott helyben van egy ügyvéd, akit ismernek meg akivel már korábban bonyolítottak le adás-vételit és hallani sem akarnak arról, hogy ők felutazzanak a nagy...

Mivel a vevő állja az ügyvédet, így elvárható akár, hogy emiatt az eladó sokat utazzon az ügyvédi irodába?

Szegedről készülünk lakást vásárolni Budapesten, ami kb 2 óra autóút. Az etikus gondolom az, hogy Budapesten keressünk ügyvédet és akkor az eladónak sem kell sokat utaznia. Viszont 70 millió Ft-os lakás eladásnál + egy 500.000 Ft-os ügyvédi díj átvállalásánál...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!