Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mennyire lehet valós az...

Mennyire lehet valós az "elbirtoklási adatbázis"?

Figyelt kérdés

Az már megszokott, hogy sokan árulnak nem publikus listákat, adatbázisokat a neten, ez a legálistól a szürkezónán át egészen a teljesen illegális dolgokig terjed.

A kérdésemben szereplő adatbázis azzal a legális jogi kiskapuval függ össze, hogy az ingatlan elbirtokolható, ha 15 éven át sajátodként benne laksz, amit semmilyen jogi procedúra nem szakít meg. Ha utána a nevedre kerül papíron, akkor már nagyon nehéz utólag bármilyen jogot érvényesíteni, ha nem lehetetlen.

Nos, ez az adatbázis (illetve aki ezt kínálja) azt ígéri, hogy rengeteg részletes bennfentes információ van adott ingatlanokhoz kötve benne, esetenként komplett családfa, öröklési lánc feltüntetve, tehát komoly magánnyomozati anyagok.

Állítólag olyan "szolgáltatás" is jár hozzá, hogy a kinézett ingatlan kiválasztása után kijön egy ember, mint a Providentes ember és az szerződést köt veled rendesen igazolvánnyal és két tanúval, hogy eladja számodra az ingatlant és a közműveket is intézik.

Tehát te nem sértesz semmilyen törvényt, te jóhiszemű vevő vagy.

A kockázata gondolom egyszer az, hogy fizetsz érte, aztán nem kapsz semmit.

Másodszor az, hogy kapsz valami adatbázist, aztán mégsem úgy jön az az eladó ember, ahogy a megállapodás szólt vagy valami hiba lesz a dologban.

A harmadik pedig, ha ezeket az általuk vállalt szolgáltatásokat teljesítik, de mégis valami miatt megszakad a 15 év.

Viszont olyan élethelyzetben vagyok, hogy minden hónap vagy év ajándék akkor is, ha végül nem jutok 15 év múlva ingatlanhoz, mert felbukkan valaki hirtelen.

júl. 5. 14:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%
Az az elbirtoklás nem olyan egyszerű, mint leírva látszik. Eleve azt ítod valakitöl megveszed aki nem a tulaj? Másik, hogy hivatalos adas vételt ügyvéd intézi, innentől meg a tulajdonostól tudod csak megvenni.
júl. 5. 14:42
 2/13 anonim ***** válasza:

"az ingatlan elbirtokolható, ha 15 éven át sajátodként benne laksz, amit semmilyen jogi procedúra nem szakít meg. Ha utána a nevedre kerül papíron, akkor már nagyon nehéz utólag bármilyen jogot érvényesíteni"

"a kinézett ingatlan kiválasztása után kijön egy ember, mint a Providentes ember és az szerződést köt veled rendesen igazolvánnyal és két tanúval, hogy eladja számodra az ingatlant"

Ezt a kettőt állítsd párba!!!?

júl. 5. 18:43
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Nagy valószínűséggel az adatbázis csak egy csaló a balfékeknek akik hajlandók fizetni ezért a kamu adathalmazért.

Ha vannak felesleges százezreid/millióid akkor vágj bele nyugodtan.

júl. 5. 19:24
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
CSALÁS!! Egy újabb csalási módszer, amivel hülye balekokat tud megkopasztani a csaló!
júl. 5. 21:36
 5/13 Gugu Gabor ***** válasza:
100%
Elhiszem hogy olyan élethelyzetben vagy hogy ez ebben is reménykedsz, de ez netto átb@szás.
júl. 6. 01:37
 6/13 anonim ***** válasza:
ez durván csalás-gyanús. Hogy adna el neked bármit, ami nem az övé? És mégis ki, honnan informálódva rakna össze ezekből egy országos adatbázist, amikor pont az a lényege az elbirtoklásnak, hogy nemigazán tud róla senki?
júl. 6. 03:23
 7/13 A kérdező kommentje:

Az eladás értelemszerűen fiktív és vélhetően azt hivatott elérni, hogy én jóhiszeműen megvettem az ingatlant és formailag minden stimmel.

Számos olyan ingatlannál is voltak problémák, amik nem lakatlan, elhagyatott vagy nem tűnt el végérvényesen a tulajdonosa, csak pár ilyen a közelmúltból:

[link]

[link]

[link]

Úgyhogy ez azért van, hogy tudjak arra hivatkozni 15 év múlva, hogy én már 15 éve ezt az ingatlant megvásároltam, jogszerűen benne lakom, fizetem a számláit, gondozom, rendben tartom és eddig senki nem jelentkezett, hogy én jogosulatlanul vásároltam meg.

Adatbázis meg onnan van, hogy rengeteg még statisztikailag is a lakatlan ingatlan. Budapesten valami 160 000, országszerte pedig több, mint 600 000

És mielőtt rávágnád, hogy csak lakcímkártyailag nincsen oda senki bejelentve, de amúgy ezeket feketén adják ki bérbe, gondold át újra. Mennyi olyat adnak ki feketén bérbe, ahol lakcímileg a tulajdonos van bejelentkezve, neki jönnek oda a levelek, értesítők, a bérlőnek esélye sincs még közjegyzői szerződéssel sem lakcímet létesíteni és postaláda kulcsot sem kap.

Az meg statisztikailag nem számít lakatlannak, ahol egyszerűen csak nem laknak életvitelszerűen, mert már rég együtt él a pár és az egyik tagja átmegy havonta megnézni, hogy dobtak-e be postát meg az sem, ahol negyedévente, félévente vagy évente egyszer hazalátogat külföldi munkából a tulajdonosa és még sokszor az sem, ahol már rég idősgondozásba van adva az idős családtag vagy a család vette őt magához, de az ingatlan valóban üresen áll, viszont lakcímileg még oda mennek az idős családtag levelei és időnként át is viszik őt, amikor nosztalgiázni támad kedve.

Úgyhogy rengeteg ingatlan van üresen zavaros tulajdoni viszonyokkal és akiknek bennfentes információik vannak, földhivatali dolgozó, sőt, földhivatali informatikus, postás, társasházi képviselő, óraleolvasó, közműdolgozó, közműnél informatikus, jegyző, közjgyző, végrehajtó és még sorolhatnám.

Közülük rakhatott össze ugyanúgy részletes adatbázist bárki, mint amikor feltörnek 1-1 oldalt és egy rakás kártyaadat kerül fel a feketepiacra, aminek a többsége nem fog működni, de mégis eladják mondjuk 100 000 kártyának az adatait és van is, aki megveszi, mert akik ilyenben érdekeltek, azoknak egy script végigfut ezeken és ha a 99%-át vissza is utasítja, abból az 1%-ból már visszajött neki a befektetett összeg.

A kérdést pedig azért tettem fel, mert nekem is csalásgyanús, az a része a túl szép, hogy igaz legyen, hogy ehhez bárki idegen hozzáférhet.

Mert ha a fent említett helyen dolgozó emberek saját ismerősi körében gyűjtenének vállalkozó kedvű embereket, akkor még megérteném.

Azán eszembe jutott, hogy akkor meg pont az lenne a gyanús, hogy ha bukik a dolog (mert 100%-osan biztos nem lehetsz benne, hogy nem bukkan fel valami rokon) akkor már 2 bebukott esetnél össze lenne kötve, hogy honnan szivárogtak ki az információk, aminek köszönhetően sikeresen át lettek írva a közművek.

júl. 6. 16:45
 8/13 anonim ***** válasza:
Jó, csak mennyit fizetsz érte, költesz rá? Ezek ugye nem lesznek kulcsrakész jó állapotú ingatlanok, hanem lepusztult romok. Kifizetsz tehát egy kamu figurának mondjuk 5milliót egy olyanért, amit valódi tulajtól jogtisztán megkapnál 10millióért. Ráköltesz 30milliót, hogy lakható legyen, és akkor hopp, 8év múlva kopogtat az örökös, hogy csókolom, megjöttem Ausztráliából, kérem vissza a családi vagyont...
júl. 6. 18:16
 9/13 anonim ***** válasza:

Azaz két dolgot "kapsz" a kamu figurától:

- egy hatóság által lepecsételt "kezdő" időpontot, ahonnan kezdve pörög a 15éved: ezt sztem máshogy is el lehet intézni

- egy tippet, hogy hol van elhagyatott objektum

júl. 6. 18:19
 10/13 A kérdező kommentje:
9-es, te legalább érted. Így van, ezeket kapom. Hogyan lehetne ezt másképp elintézni? Ha betörök egy elhagyott objektumba, ott hogy oldom meg a közműveket?
júl. 7. 01:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Ha egy ingatlan-közvetítő már rendelkezik az összes személyes adatommal, milyen jellegű információkra tud rákeresni az adatbázisában, ami velem kapcsolatos?

A személyi igazolvány számom alapján pl. utána tud-e nézni az adatbázisában annak, hogy a közel jövőben hol készülök ingatlant vásárolni (pl. hol tettem le foglalót, vagy kötöttem adásvételi szerződést)? Hagyatéki eljárással kapcsolatos részleteket kérhet-e ki...

Érdemes ingatlanost megbízni lakáseladáskor? Magánúton hirdetem, de senki sem keres, csak ingatlanosok, akik állítják, hogy nekik vevői adatbázisuk van.

Tényleg vannak vevőik, és hamarabb értékesíteni tudnák, mint én magam, vagy ők is csak várnak a vevőkre és semmivel se lenne gyorsabb az eladás?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!