Már lejtmenetbe indult a hazai ingatlanpiac?
Tavaly es ismerős vett volna 80 millióért (Pest megye, Bp. 5kmre.) és 1 héten belül elvitték ezeket a kategóriákat. Most 60-70 millióért már 4 hetes hírdetések vannak fent.
Amit tavaly új házat 169-ért hírdettek már 129 van az árlistán.
Megy ez még lentebb? Mi volt a kiváltó ok?
Mi lesz a hitelesekkel, hogyha rájönnek, hogy amit 120 millióért vettek házat, jövőre már 60 millióért is megkapják?

válasza:Én úgy érzem, feszül a lufi. Az OSP előtt volt ilyen a piac, aztán az még fújt rajta egy nagyot.
Jómagam a felújítandó vidéki lakóházakat követem egy 35km-es körzetben. Pang a piac, alig kerül fel ebben a szegmensben(20-30M) lakóház. Sok beragad a rossz lokáció, vagy előnytelen kialakítás miatt. Jellemzően az építési vállalkozók veszik ezt az ársávot kp-re, de már ők sem tudják eladni felújítás után, mert nem felelnek meg a banki hitelezés követelményeinek.
Van olyan beragadt ház, ahol már 8%-al levitték az irányárat.
Szerintem a nagy légköbméterű felújítandó házak lejjebb fognak menni, mivel az OSP már nem sok embernek elérhető a magas önerő miatt-jellemzően ezekre 20%-ot elkér a bank. Ha valóban elindul egy bérlakás építési program állami szinten, a szakipari munka drága marad, nem biztos hogy megéri felújítandót venni.
Ez is kipurcan mint a csok.

válasza:"Az OSP előtt volt ilyen a piac, aztán az még fújt rajta egy nagyot."
Én is így láttam.

válasza:"Mi lesz a hitelesekkel, hogyha rájönnek, hogy amit 120 millióért vettek házat, jövőre már 60 millióért is megkapják?"
Ez egy elég nagy probléma. Sok ember van, aki nem képes felmérni dolgok valódi értékét. Ebben az esetben egyszerűen túlfizették és komoly pénzzavarba fognak kerülni.
De nem látom úgy hogy 50%-os esés benne van az árban most, de 15-20%-os simán lehet. Ami számomra azt mutatja, hogy 1,5 évig voltak túlárazva, és egyszerűen visszatér a 2024/2025-ös szintre, mert arra még van fizetőképes kereslet.
De azért itt párszáz családról van szó, nem gyakori eset ez...
(Egyrészt mert ebben az árkategóriában kevés a vásárló, másrészt a hirdetési ár sem jelenti azt, hogy annyiért vették meg, lehetett ott 15% alku is.)

válasza:Év végére én 7-10 % korrekciót tippelek. 2026 első negyedév hozott már 2,2 % csökkenést.
Aztán majd kiderül persze, ahogy jönnek negyedévente a hivatalos adatok . Bármi lehet

válasza:5.
Igen érthető, ami most eladó az a tavalyi árazáson csinálták.
Meg a költsége se fog lentebb menni.
Az, hogy egy bizonyos szint alatt nem tudja megcsinálni csak kereskedői duma. 70 millióból nem tud nekiindulni egy 80 négyzetméternek mint vállakozó, aki 20 éve benne van. Süket duma!
"Az lehet, hogy nem tudja eladni" na itt a lényeg, az árcédula már más.
Odamegy a vevő, hogy holnap 110 az asztalodon már adja is oda!
Inkább azt mondom, hogy a régebbi építésű házak ára megy le jobban. Az húzza majd le az árat.

válasza:6: Azt tudom a mi telkünk ára 40 millió volt. Ezt nem most vette, hanem 2022. Tavaly már 60 millióért tudott volna telket venni, azt elengedte , inkább messzebb vett.
A házat 55-60 millióért tudja felhúzni. Nem tudom mennyit adózik le és a végén igy mennyi a haszon.
Kapcsolódó kérdések:
"Júniusban májushoz képest 5 százalékkal kevesebb érdeklődést mért a zenga.hu, a tavalyi év havi átlagához viszonyítva pedig 24 százalékos a visszaesés. A fővárosban a stagnáló árak ellenére kivárnak a vevők, 44 százalékos csökkenéssel júniusban is Budapesten volt...
"Frissítette a mai napon a KSH a lakásárindexét, megkezdődött az ingatlanpiacon az árkorrekció. Idén az első negyedévben 2,2 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2025. utolsó negyedévéhez képest.Itt a cikk:
Egy 120-150milliós keret lenne kb 4hálószobás családi házra. Melyik kerületeket, vagy agglomerációs városokat ajánlanátok? A fő szempont a biztonságos környék; tiszta, csendes környezet; jó közintézmények.
Mi az már, hogy Budapesten 100 millió alatt csak lelakott, pusztulat gettó lakást lehet kapni? 2 hónapja keresem az új lakásunkat és sajnos ha nem kívánok rákosapamf@szan lakni, hanem szeretnék 45 perc alatt beérni a Kálvin térre, akkor csak a tényleg undorító...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!