Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás

A kérdés

Mikortól leszek egy ingatlan tulajdonosa?

2017. december 15-én adásvételi szerződést kötöttünk egy ingatlan megvásárlásáról. Az adásvételi szerződésben rögzítésre került, hogy az eladó a tulajdonjogát a teljes vételár kifizetéséig fenntartja, a szerződés a földhivatalhoz 2017. december 20-án került érkeztetésre. Amíg ki nem tudtam fizetni a teljes vételárat, havi 60.000 Ft bérleti díjat fizettem az eladónak, mert be kellett költöznünk.

2018. április 15-én átutaltam a vételárat, ezt követően az eladó bejegyzési engedélyt adott a tulajdonjog-változás földhivatalban történő rögzítésére. 2018. április 18-án rögzítették a tulajdonjogot a tulajdoni lapon.

Most a helyi önkormányzat adóosztályáról 50.000 Ft bírságot kaptam, mert nem jelentettem az ingatlanadókötelezettségemet, amit az fizet aki az adott év január 1-jén tulajdonosa az ingatlannak, és ezt a tényt az adózónak január 15-ig kell bejelentenie. Elmondásuk szerint az adásvételi szerződés földhivatali érkeztetésének napja a tulajdonváltás ideje, az nem számít, hogy 2018 áprilisában jegyeztek rá a tulajdoni lapra, és az sem, hogyha nem fizetem ki a vételárat, akkor nem is leszek tulajdonos, tehát január 1-jén még azt sem tudhattam, hogy valaha egyáltalán tulajdonos leszek-e vagy sem, de a mulasztást elkövettem, mert jan. 15-ig nem éltem a jelentési kötelezettségemmel.

Tehát jogos-e a bírság, figyelembe véve, hogy sem január 1-jén, sem január 15-én semminemű tulajdonjoggal nem rendelkeztem, ez csak utólag, visszamenőleg lett dokumentálva.

További kérdésem, hogyha a visszamenőleg dokumentált tulajdonjogom megszerzésének időpontja (2017. december 20.), akkor visszakövetelhetem-e az eladónak a vételár kifizetéséig, 2018. április 15-ig kifizetett 240.000 Ft bérleti díjat, tekintve, hogy az ingatlan visszamenőleg 2017. december 20-tól az enyémnek minősül, így őt nem illethetné meg az én ingatlanom után a 2017 decembere és 2018 áprilisa közti időszakra kért bérleti díj?Keress kérdéseket hasonló témákban: bírság, tulajdonjog, visszamenőlegesség, adásvétel

 2018. nov. 28. 14:09  Privát üzenet  

A válaszok
A legokosabb, ha egy ügyvédet keresel meg, mert ebben az esetben nem egyértelmü a helyzet, és csak szakember tudja megmondani, mi a pontos jogi álláspont.

A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2018. nov. 28. 14:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Te 2018.április 15-től vagy tulajdonos, amit 2017.dec.15-én kötöttetek, az nem adásvételi, hanem egy előszerződés.

Ennek az az értelme, hogy a földhivatalnál széljegyzetben szerepel, hogy csak a lemondó nyilatkozatod után értékesíthető másnak.

Ez pont olyan dolog, mint az autóknál, hogy aki jan.01-én a nevén van, az fizeti a súlyadót.

Nem jogos a büntetés! Viszont a bérleti díjat sem követelheted vissza, mert laktál egy ingatlant, amit csak 4 hónap múlva vettél meg.

Az önkormányzat hibázott! ... de ahogy az 1-es írta, ha kétségeid vannak, fordulj ügyvédhez!A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2018. nov. 28. 15:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Itt van világosan a lényeg:

" Az adásvételi szerződésben rögzítésre került, hogy az eladó a tulajdonjogát a teljes vételár kifizetéséig fenntartja"

" 2018. április 15-én átutaltam a vételárat, ezt követően az eladó bejegyzési engedélyt adott a tulajdonjog-változás földhivatalban történő rögzítésére"

Tényleg nem értem, hogy mi lehet kérdéses?

Fellebbezd meg a büntető határozatot, meg fogod nyerni!


Visszamenőlegesen meg nem machináljatok semmit, mert abból csak te kerülhetsz ki rosszul! Jól van ez így, csak tévedtek a hivatalban, amit roppant egyszerű bizonyítanod.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2018. nov. 28. 15:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez hányadik kerület?

Mert szinte sehol nincs ingatlan adó.A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2018. nov. 28. 17:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Gondolom kommunális adóra gondoltál.


Nem kell ehhez ügyvéd, be kell menni a hivatalba és tisztázni.


Tudomásom szerint már a széljegy bejegyzése alapján a leendó tulajdonosra vetítik ki a fizetési kötelezettséget.


Amikor 2017. december 20-.án érkeztették a szerződést már bejegyezték a széljegyet a tulajdonjog biztosítására.A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2018. nov. 29. 18:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Tulajdonjog fenntartással vettem az ingatlant, így egyértelmű, hogy a Ptk. alapján akkor lettem tulajdonos, amikor a vételárat kifizettem. Viszont ma megtudtam a hivatalban azt, amit az eddigi leveleikben nem írtak le, hogy a tulajdonjogot a helyi adókról szóló C tv. 52. § 7. pontja alapján értelmezik, ami alapján akkor vagyok tulajdonos, ha az adásvételi szerződés a földhivatalhoz benyújtásra kerül, ez viszont ellenkezik a tényállással, azzal, hogy semminemű tulajdonjoggal nem rendelkeztem. Ha két törvény (a Ptk. és a Helyi adókról szóló) eltérően rendelkezik a tulajdonjogról, akkor melyiket kell alkalmazni?


1990 évi C tv. 52. § "7. tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa az a személy vagy szervezet, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Ha az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - melynek tényét az ingatlanügyi hatóság széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni, kivéve, ha a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmet az ingatlanügyi hatóság jogerősen vagy véglegesen elutasította vagy azt visszavonták vagy a bíróság megállapította a szerződés érvénytelenségét. Újonnan létrehozott építmény tulajdonjogának - a használatbavételi (fennmaradási) engedély jogerőre emelkedését vagy véglegessé válását, használatba vétel tudomásulvételét, egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását megelőző - átruházása esetén a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtását követően a szerző felet a használatbavételi (fennmaradási) engedély jogerőre emelkedésének vagy véglegessé válásának, használatba vétel tudomásulvételének, egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadásának időpontjától kell tulajdonosnak tekinteni. Egyéb módon történő tulajdonszerzés esetére a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai az irányadók;"Ingatlanadó, megyeszékhely, lehet, hogy a mi városunk egyedi ebből a szempontból, de itt van minden: telekadó, építmény, lakásadó. Az én lakásomnál konkrétan a 25 m2 feletti négyzetméterekre négyzetméterenként évi 200 Ft, tehát egy 70 négyzetméteres lakásra 9.000 Ft.# 6/10Időpont jan. 10. 20:37 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Az előző kommentet kiegészítem, mert nem érthető: a vételár kifizetését megelőzően, 2018. április 15 előtt semminemű tulajdonjoggal nem rendelkeztem.

Igen, nálunk elég ütősen kaszálják az ingatlanadót. Ezek szerint vannak szerencsésebb települések.# 7/10Időpont jan. 10. 20:40 Privát üzenet

#7

Nyugodtan megfellebbezheted, a széljegyzet nem tulajdonjog!

Meg fogod nyerni!A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont jan. 10. 21:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

# 8

Igen, már megfellebbeztem, a II. fok döntésére várok, de a tulajdonjog ingatlanadó szempontjából való a Ptk.-tól eltérő értelmezését ma tudtam meg, és ez megdöbbentett. Mintha egyszerre lettem is volna tulajdonos is meg nem is. A Ptk. alapján arra tekintettel, hogy az eladó az adásvételi szerződésben a teljes vételár kifizetéséig a tulajdonjogát fenntartotta a vételár kifizetésekor lettem tulajdonos 2018. április 15-én, míg az általuk hivatkozott jogszabályi szöveg alapján az adásvételi szerződés benyújtásakor azaz öt hónappal korábban.

Ez alapján a szöveg alapján állítják ezt: "Ha az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - melynek tényét az ingatlanügyi hatóság széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni, kivéve, ha a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmet az ingatlanügyi hatóság jogerősen vagy véglegesen elutasította vagy azt visszavonták vagy a bíróság megállapította a szerződés érvénytelenségét." 1990. évi C. tv. 52. 7. pont.

A kettő nem zárja ki egymást?# 9/10Időpont jan. 10. 23:12 Privát üzenet

5-ös válaszoló vagyok, én írtam,hogy a széljegy bejegyzését követően már a leendő tulajdonosnak írják elő a kommunális - de legyen akár ingatlan- adót.


Nem kb-ra mondtam,a kommunális adó tekintetében ismerem a jogszabályt/helyi rendeletet.


Vélhetőleg a II. fokú hatóság sem fog más döntést hozni.A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont jan. 11. 08:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Ha az ingatlan 2/4 tulajdonosa kizárólagos gondnokság alatt áll, akkor az ingatlan adásvétele, hogy megy?
Tulajdoni lapba be lehet tek inteni ingyen (ha nem kér em ki csak az akarom tudni terhelt e az ingatlan több tulajdonosa van e vagy pl. zártkert e?
50 %-ban tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, illetve van egy haszonélvező is a dologban. Ha ő és a másik tulajdonos is át szeretné építeni a lakást, jól gondolom, hogy kell hozzá...
Hogyan derítsem ki, hogy ki az ingatlan tulajdonosa? Többi lent
Köthet-e haszonélvezeti jogot egy ingatlanra egy olyan tulajdonos, aki csak 1/2 részben tulajdonosa az ingatlannak?
Mit lehet tenni, ha három tulajdonosa van az ingatlannak, de csak kettő akarja azt eladni? A többségi hányad az eladást szorgalmazók birtokában van.

Kérdések az Otthon rovatbólKérdések az Ingatlan vásárlás, eladás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!