Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem csírázik a hagymám?...

Miért nem csírázik a hagymám? Gyökeret növeszt, csírát nem

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban anyukám hagymát csíráztatott a lakásban. Egy befőttesüvegben állta a hagyma, a gyökerét érte a víz, pár nap alatt csírázott.

Vettem a PIACON hagymát, vízbe lóg a gyökere, új gyökereket is növesztet, de a csíra nem jön



2020. nov. 22. 02:59
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Először a gyökér szokott nőni, csak utána a szár. A gyökér veszi fel azt a vizet, amit a levél majd el tud párologtatni.

Hány napja fogtál neki, és hány napja kezdtek jönni a gyökerek?

2020. nov. 22. 07:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

3 napja, a gyökerek már kijöttek, de szárnak még nyoma sincs. Volt, a hagyma néha a kamrában magától elkezdett csírázni, most meg még vízben sem.

Próbálkoztam szupermarket-es hagymával, gondoltam hátha - na az 1 hétig állt ott eredménytelenül

2020. nov. 22. 13:06
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Ó, hát az még semmi, még az 1 hét is semmi.

Van egy nyugalmi állapota a hagymának. Ez arra szolgál, hogy amikor nyáron beérik, és leszáradnak a levelek, akkor ne hajtson ki az első esővel, hanem csak a hűvös idő eljöttével kezdjen gyökeret engedni és kihajtani.

A természetes módja a kihajtásnak az, hogy ha nedvességet érez a hagyma, akkor először gyökeret fejlesz, aztán ha már van valamennyi, akkor jönnek a levelek. De ha nagyon száraz levegőn van tárolva, és a nyugalmi állapota is letelt, és megvan a kihajtáshoz szükséges hőmérséklet, akkor a gyökerek nem fejlődnek, hanem csak a levelek próbálkoznak azzal, hogy a hagyma saját anyagából létrehozzanak egy magszárat, remélve, hogy hátha közben megjön az az eső (mert azt nem tudja, ugye, hogy fedél alatt van, nem a földben). A száraz levegőn azért nem fejlődnek ki a gyökerek, mert azok - a viaszos levelekkel ellentétben - sokat elpárologtatnának a hagyma víztartalékából.

Most még nem érkezett el az a kényszerhelyzet a hagyma belső órája szerint, hogy megpróbálkozzon a gyökér nélküli kihajtással is, ezért nálad a normális, természetes utat követi, azaz előbb a gyökér, utána a szár.

Mondjuk, az gyengén adagolt csírázásgátló hatására is előfordulhat, hogy csak gyökér lesz, szár egyáltalán nem, de az egyrészt csak két hét után derül ki, másrészt meg piacon nem túl valószínű az ilyen kezelt hagyma.

A szupermarket az más tészta, ott jó eséllyel olyan hagymát, krumplit és batátát árulnak, amit csírázásgátló szerrel itattak be.

2020. nov. 22. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!