Kezdőoldal » Otthon » Kert » Sütőtöket meddig lehet érlelni...

Sütőtöket meddig lehet érlelni, mikor kell legkésőbb betakarítani?

Figyelt kérdés

Első tökeim! :)

Van többféle, nagydobosi, óvári, meg olyan sonka formájú.

Későn is lett vetve, ráadásul a területre a nap bizonyos részeiben árnyék vetül... Szóval biztos is, mert van amin látszik, hogy nem értek még meg. Mindegy, mert bizonyos ételekbe így is jó lesz.

Viszont szeretném azért érlelni, amíg csak lehet. Meddig lehet kint hagyni? Meddig van értelme, stb...?

Valakinek említettem, hogy be kell szednem már őket, mert lassan éjszakénként eljönnek a fagyok... Erre az ismerősöm azt mondta, hogy a tök akkor jó, hogyha megcsípi a dér, vagyis szerinte butaság lenne még bevinni.

Igaza van, vagy nem???

De ha igaza, mégis mi az a hőmérséklet vagy dátum, vagy valami, ami tényleg figyelendő????



#betakarítása
2021. okt. 18. 09:50
 1/9 anonim ***** válasza:
54%

A nagydobosi csak akkor lesz édes ha megcsípi a fagy és jó erős -5-6fok kell neki.

A sonka tök magától is édes ha van hokkaidó az meg levesnek,nem is kell megpucolni.

2021. okt. 18. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Huhh, -5-6? Erre nem gondoltam még az ismerősöm szavai alapján se! Azt gondoltam, hogy akkor megfagy, megplöttyed....

Akkor mégsem? Tuti kinthagyhatom? :)


Még azért is agyaltam, mert azon kívül, hogy a levelek totál leszáradtak, a többségének a szárai is olyannak tűnnek, mintha már nem lenne bennük élet.... Vagy ez nem gond?

2021. okt. 18. 10:08
 3/9 anonim ***** válasza:
Öntözöd eleget?
2021. okt. 18. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
50%

A levelei még épek?


Nálunk múlt héten már volt 3X talajmenti fagy, úgyhogy levitte a leveleket, így a zöldet is leszedtem, kiraktam a napra, most nem fog fagyni. Ha ismét jön a mínusz, megy be a verandára. Levelek nélkül már nem történik semmi vele a szárán.


A nagydobosinak kell a fagy, de a többinek nem. Talajmenti fagy éppen nem árt, de minél hamarabb be kell vinni. Minél többször megfagy, annál rövidebb ideig eltárolható.

2021. okt. 18. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

Mondjuk olyan sok nincs, úgyhogy nem is terv sokáig tárolni, majd feldolgoznánk frissen.


Most már egy ideje nem öntözöm, mert néhány kisebb (későbbi) termés elrohadt, és valaki mondta, hogy az öntözéstől, hogy augusztus végefelétől már nem annyira kell öntözni, csak ha nagyon szárazság van...

Jelenleg meg tök nedves a talaj nálunk.


A levelek már lekókadtak, talán nincs is már ép levél...


Szóval akkor a nagydobosi maradjon?

Végülis nálunk még nem igazán fagyott, most meg jó idő lesz pár napig, akkor talán megvárom, hogy tényleg fagy jöjjön, és csak előtte viszem be a többit! ?!?!?

2021. okt. 18. 12:20
 6/9 anonim ***** válasza:
50%

A "levelek már lekókadtak" nálam azt jelenti, hogy megfagyott. Ha nem fagyott meg, akkor még normál állapotban kellene, hogy legyenek.

Esetleg fotó?

2021. okt. 18. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
65%

-5-6-ban már a Nagydobosi is szépen megfagy.

Maga a tök abszolút nem igényel fagyot, nem befolyásolja az ízét. Azért terjedt el ez a mondás a dérről, mert régen csak a hosszú tenyészidejű Nagydobosit ismerték, és azt meg a hosszú érésidő miatt minél tovább száron kell tartani, hogy minél tovább tudjon érni. A deret azért emlegetik, mert a töklevél már +1-2 fokos léghőmérsékleten, az első dértől lefagy (a harmat párolgása hőt von el, ezért a nedves levél megfagy akár már +2 fokon is), szóval utána már nem sok értelme van kint tartani, mert nincs levél, ami érlelje. De ameddig van, addig érlel. Ezért a dér egy olyan dolog, amihez lehet kötni a töxedés idejét. Szedés után tedd valami védett, de hideg helyre, hogy minél tovább elálljon.

De ha a szár nem fagyott el, és nem várható fagy, akkor még kint lehet tartani mindenféle tököt, mert egy kicsit még a zöld szár is érleli. Én még nem szedtem le őket, mert nálam a szár még megmaradt.

Ami színesedik, de még nem érett, abból jó sült tököt nem fogsz enni. Az később megszínesedik ugyan, de jó ízű nem lesz. Ezeket lehet aztán mindenféle konyhai célra felhasználni.

Amit teljesen zölden szedsz le, azt leginkább valami állattartónak érdemes felajánlani.

2021. okt. 18. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Dehogy adom állattartónak! :)

Ezek az első tökeim!

:)


Korábban használtam már fel nem saját éretlent, szóval ami sült sütőtökként nem finom még. Egy csomó minden mást lehet készíteni belőle, pl tócsnit! ;)

2021. okt. 18. 20:47
 9/9 anonim ***** válasza:
Lehetni lehet, mert nem mérgező, de szerintem nem érdemes. Ami már legalább egy kicsit színesedni kezd, vagy némi jóindulattal rá lehet mondani, hogy már mintha színesedne, azt igen, de ami még olyan vad zöld, az élvezeti értékben még nem nagyon különbözik a levelétől.
2021. okt. 19. 04:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!