Kezdőoldal » Otthon » Kert » A munkatársamnál leszüreteltün...

A munkatársamnál leszüreteltünk valamennyi epret, de a 2/3a túlérett. Szétmálik, puha kívül belül... némelyiknek elég fura az íze. Nem rohadt, de azért van köztük olyan is. Lekvárnak jó lehet még így is ?

Figyelt kérdés

Mit lehetne vele csinálni ?

Kaptam egy jó 5 kilót (nagyon sok eper van nála, úgyhogy bőven lesz új adag is) gondoltam csinálnék belőle lekvárt/jam-et.

Ezeket a túlérett epreket bele lehet rakni ? Nem fog tőle gyorsan megromlani ?

Vagy ami jó abból csináljak csak ?

De ezekkel a túlérettekkel mi legyen ?


Köszönöm szépen a válaszokat előre is!

Kicsit sürgős lenne, mert van más sok dolgom még mára, de mindenképpen kellene az eperrel is csinálnom valamit.



2022. máj. 26. 14:30
 1/8 anonim ***** válasza:
33%

szedd ki a túléretteket, mert meg fog romlani a lekvár.


Ha nem jóízű már eleve, akkor sajnos kuka.

2022. máj. 26. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:

Hát, egyelőre külön válogatom a jókat, meg a túléretteket.

Aztán meglátom mi marad.

Illetve ami még jónak tűnik, max becukrozva, tejszínnel talán elmegy :D

A többit meg akkor kidobom :/

Vagy odaadom valakinek aki főz pálinkát ami még nem rohadt :D

2022. máj. 26. 15:07
 3/8 anonim ***** válasza:
0%
Ha nem penészes. akkor jó lekvárnak. Sőt!Minél érettebb, annál hamarabb kész a lekvár.
2022. máj. 26. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
77%
A túlérett, ami málik szét az már poshadt, ezt az ízt érzed furcsának. Eszedbe ne jusson lekvárnak megfőzni, mert dobhatod ki az egészet!
2022. máj. 26. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
23%
Nincs is finomabb, mint a furaízű lekvár.
2022. máj. 26. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Cefrének sem jó.


Meg mit kezdene 1-2 kg eperrel?

2022. máj. 26. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
77%

Kóstold meg. Ha már nem jó ízű, friss, akkor nem jó lekvárnak. Azt én már megenni sem eszem meg szívesen.

Ha csak kicsit löttyedt, de amúgy nincs "romló" íze, akkor mehet a lekvárba.

2022. máj. 27. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Ami önmagában csak túlérett, de nem "fura ízű", hanem jó ízű, az tökéletes lekvárba. Mi mindig ezekből a túlérettekből csináltunk finom lekvárt, ami már nem volt olyan kinézetű, hogy el tudjuk adni. A hőkezelés fertőtlenít mindent, ezért nem romlanak meg tartósítószer nélkül évekig a húskonzervek meg befőttek. Még a fura ízűtől se romlana meg a jól készített lekvár, csak rossz ízű lenne. A fura íz (meg talán a szétmállás) amúgy szerintem a kezdődő botritisz miatt van, de az se bírja ki a főzést 60 fok felett. Csak a rossz íz miatt nem szabad felhasználni.
2022. máj. 28. 06:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!