Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kérhetek vázlatos összefoglaló...

Kérhetek vázlatos összefoglalót, mikor kell metszeni a gyümölcsfákat? Goldenalma, birs, őszibarack, szilva.

Figyelt kérdés

Kezdő vagyok a kertészkedés terén, tavaly metszettem életemben először, és még nem tisztult le a kép. A magyarországi gyümölcsfákra gondolok. Általában a márciust ajánlják metszésre -amikor még alig indul a nedvkeringés, de már fagyok se nagyon esélyesek, ennyit értek az egész lényegéből-, na de vannak kivételek?


A szokásos gyümölcsfákra kérhetek vázlatot, melyik hónap az ideális metszésre? (A birs is érdekel.) Több gyümölcsfám is van, de alapjában ezekre érdekel:


goldenalma

birs

őszibarack,

és van egy öreg nagy vastag szilvafám is, meg egy közepes termetű szilvafám.

A cseresznyefa öreg, és kétévente terem. (A többi gyümire most nem kérdeznék rá, mert most ez a lényeg számomra.)


Csak az elkerülhetetlen metszésekre térjetek ki, légyszi, tehát a LÉNYEGRE. (Pl a nyári almafa hajtásválogatást és hasonlókat most mellőzzük. De ha valamely fánál fontos nyáron is metszeni, az is érdekel.)


A birsnek a metszésmódja is érdekel, kezdő szinten.


Valamint, hogy a nagyon öreg cseresznyefámat illetve öreg szilvafámat érdemes-e metszeni, vagy hagyjam úgy? Nagyon vastag ágai vannak a cserinek és már legalább tíz métes magas. Kézifűrésszel vágni se bírom. A szilvafa hasonló.


IDÉZNÉK EGY SZAKKÖNYVBŐL, a kérdésem arról az, amit ott a díszrózsa metszéséről írnak az idézetben, általánosan igaz a gyümölcsfák metszésére is?:


"A rózsákat tél végén metsszük. Korán kihaj-

tanak. Ne halasszuk a munkát áprilisra, mert

ha már elkezdődött a hajtásfejlődés (amely

mindig a vesszők csúcsán a legerősebb),

visszavágáskor nagy veszteség éri a növé-

nyeket. Enyhe télen akár már februárban

hozzáláthatunk, de biztonságosabb a márci-

us közepe. Ez után már nem veszélyeztetik

erős fagyok a zsenge hajtásokat.

Keményebb télen ne kockáztassuk a korai

metszést, mert ha a friss hajtások visszafagy-

nak, újra kell metszeni, s ez gyengíti a tövet,

késlelteti a virágzást. A télvégi-tavaszi met-

szést lehetőleg borús időben végezzük, hogy

a földtakaró kibontásakor a vesszők addig

takart részei ne szenvedjenek napégést."jan. 20. 18:13
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:

Még valami, az is érdekel, nagy baj volna már most, januárban, februárban metszenem? Bölcsebb dolog várnom vele? Mert én már most szívesen enkiesnék metszeni, csak lehet, h butaságot tennék ilyen korán.


Majd' elfelejtettem kérdeni, a szőlőt se szabad még metszeni? Csak márciusban?

jan. 20. 18:24
 2/15 mindentudó99 ***** válasza:
53%
Az a baj ha most metszel a délben keresztül visszafagy ha bejönnek a nagyobb fagyok. Màrcius elején ráész. Én egy kivételt tudok a kajszibarackot közvetlen rügypattanás előtt kell.
jan. 20. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 A kérdező kommentje:

Köszi, jöhetnek még válaszok!

(Egyébként milyen "délben keresztül"? Ez elírás? Csak hogy értsem.)

jan. 20. 19:48
 4/15 anonim ***** válasza:
most metszhetsz. A szőlőt főleg.
jan. 20. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 mindentudó99 ***** válasza:
53%
Persze elírás. Ha van szőlőd azt lehet metszeni
jan. 20. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Amit a rózsáról írnak a cikkben, az nem mindenben jó, ill. csak fenntartásokkal.

Igaz, hogy jobb február végén-március elején, de ha már hajtani kezd a rózsa, abból se lesz gond. Nekem a sok metszeni való miatt néha csak olyankor jut időm a rózsákra, amikor már 5 cm-es hajtások is vannak. Ezek a nagyok nyilván a legfelsők, amiket le kell metszeni. Soha nem volt még belőle gond. Ilyenkor csak annyival másabb, hogy későn metszve csak a legfelső 1-2 rügy indul erősen növekedésnek, ha hamarabb metszeném, 3-4 is nőne. (De nincs jelentősége, a teljes növény ugyanúgy fejlődik tovább, tavasszal a gyökérzet határozza meg a fejlődést, az pedig nyomja a nedveket. Az alsók fejlődése később úgyis lelassulna.)

Én már többször láttam április közepén-végén visszafagyott rózsát is (védett fekvésben), szóval ez se teljesen igaz, hogy márciusban nem fagyhat el.

Az, hogy borús időben metsszünk, nehogy megégjenek az ágak, értelmetlen. Mert mi van, ha másnap kisüt a nap? Akkor már nem égnek meg?

Arra kell még odafigyelni a rózsánál, meg minden másnál is, hogy a metszett ág könnyebben visszafagy, a nedvkeringés megzavarása miatt. Ezért a rózsát nem szabad korán "készre" metszeni. Ha nagyon zavar valakit, a tél eleji visszametszéskor is legfeljebb a bokor tetejét szabad levágni, hogy a majdani meghagyandó részek felett elfagyhasson 30-40 centi gond nélkül.

Soha nem lehet tudni, melyik évben jön kemény fagy tél végén. Viszont február közepe után már annyira nagy hideg nem nagyon várható. Tehát ha február elején a hosszú távú települési előrejelzés nem mond komoly fagyokat, akkor a különösen elfagyós növényeken kívül a többit már el lehet kezdeni metszeni. (A csonthéjas gyümölcsök kivételével, mert azok ilyenkor érzékenyebbek a farontó baktériumokra.) Február közepén már a fagyérzékenyebb növények is metszhetőek, az előrejelzési oldalak tanulmányozása után.

Nem elfagyós, február elején metszhető (vagy némi reszkírral akár már most is) a kérdezettek közül a birs meg az alma. Meg minden almatermésű, mert ezeknek téli betegségük nincs. Tulajdonképpen ezeket már lombhullástól bármikor lehetne ilyen szempontból, csak hát soha nem lehet tudni, nem jön-e be egy kemény fagy, akár -25 fok, amikor már fagysérülések lehetnek a visszavágásoknál.

A csonthéjasokkal érdemes várni márciusig, ha nem sok fád van. Minél melegebb van, és minél szárazabb a levegő, annál kisebb a fertőzésveszély. A sárgabarackokat általában csak a nyílás előtti héten metszem, de ilyen neked nincs. Viszont az őszivel azért érdemes megvárni a nagy rügyes állapotot, mert az őszi érzékeny a rügyelfagyásra, és március közepe felé már jól látod, melyik rügy él, melyik nem. Mivel hiába lesz szép formás a fád, ha nem terem egyáltalán, mert lemetszetted a túlélő rügyeket.

Természetesen érdemes metszeni az öreg fákat is. Mivel a gyengébb hajtások hajlamosak több virágot (azaz több termést, azaz több magot) hozni. Ez pedig még jobban legyengíti a fát, aztán kinyírják a betegségek. Emellett, persze, a gyümölcsök is aprók maradnak. A metszés hatására kevesebb, de erős, gyorsan fejlődő hajtás lesz, és ez "fiatalsághormonokat" juttat a fa idősebb részeibe is. Erős metszéssel még teljesen lepukkant, beteg fákat is elég sokáig életben lehet tartani, és értékelhető minőségű termést szedni róluk. Én jópár olyan fán is termelek piacon eladható gyümölcsöt, ami már rég nem is élne, ha nem metszeném.

Érdemes kölcsönkérni egy láncfűrészt. (Ha ház melletti kert, akkor egyértelműen az elektromos a jobb, a fa tetején berángatni nem jó buli.) Amelyik ágat se létráról, se famászással nem éred el, azt vágd le, minek az. (Vastag ágat vágni mindig úgy kell, hogy alulról bevágod a negyedéig, és utána felülről, így nem hasad le. Ha van láncfűrész, akkor még előtte levághatod fél méterrel a szükséges hely előtt, hogy biztosan ne hasadjon.) A maradékot pedig ritkíts, vágd vissza.

A szőlők nem egyformán fagytűrők. A direkttermők meg a legtöbb borszőlő jól bírja a hidegeket, a csemegeszőlők nagyobb része viszont kevésbé. Van, aminek -15 elég, hogy minden tavalyi vesszője elfagyjon, metszve még ennyi se kell. Most persze nem néz ki -15, de hát tudni előre nem lehet, volt már március elején is ekkora hideg az én földjeimen.

Nem sok szőlőm van, csak úgy 100 tőke körül, úgyhogy én azok közül is csak azokat metszem február elején, amikről tudom, hogy úgyse fagynak el. Az elfagyósakat csak február közepétől.

A szőlő amúgy olyan, mint a dió meg a kivi, hogy későn metszve folyik a leve. Elvinni persze ez nem tudja, de sok tápanyag elfolyik, ami a növényben tárolva várta a tavaszt. Ezért érdemes még februárban metszeni. (Hosszú, hideg tél esetén még lehet március elején, de ezen a télen szerintem már február legvége is kérdéses.)

A Youtube-on van millió metszős videó. Olyanokat nézz, ahol láthatóan profik metszenek nagy gyümölcsösben, nem házikertben. (Tekintve, hogy az amatőrök metszése vagy jó, vagy nem, és te ezt nem tudod kiszűrni.)

jan. 21. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:

Ráérsz márciusban.


Keress videókat fák ifjító metszéséről!

jan. 21. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:

Én a sárgabarckot pirosbimbós állapotban(rügypattanás előtt) és aznap a szilvát, őszibarackot, ribizlit. Almát, körtét, birset, szőlőt korábban.

Az öreg cseresznyefától ne ijedj meg, hogy kétévente terem, ilyen az időjárás, éghajlat. nekem még nem volt olyan szezonom, hogy minden jól termjen.

jan. 21. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Előző, hónapot is tudnál mondani? Épp abban vagyok bizonytalan.


Mindentudót kérdezném, hogyan kell érteni az elírásodat? Nem sikerült rájönnöm:

"Az a baj ha most metszel a DÉLBEN KERESZTÜL visszafagy ha bejönnek a nagyobb fagyok."07:07-nek külön köszönöm a kimerítő választ! :)

KÉRDEZNÉK MÉG:

Láncfűrészt alig hasnzáltam életem során, sajnos javításra szorul, ami jelenleg van. Hogyan értsem, amit írtál erről?:

"Érdemes kölcsönkérni egy láncfűrészt. (Ha ház melletti kert, akkor egyértelműen az elektromos a jobb, a fa tetején berángatni nem jó buli.) "

Mire kell ügyelni a láncfűrésszel való metszéskor? Benzines, vagy elektromos a biztonságosabb?


Youtube-n hiába kerestem tavaly szőlőmetszős videókat, főleg a profikkal volt gondom, mivel úgy magyaráznak, mintha mindenki középhaladó volna minimum, még akko is, amikor "szőlőmetszés kezdőnek" címűeket néztem. Számomra "kínai" volt az összes, amit találtam, pedig diplomás vagyok, nem teljesen zizi... ;) Viszont tavaly kezdtem kertészkedni, alig van ismeretem erről.


Ahogyan te fogalmazol, az viszont tök érthető! Sajnos számos profi szőlész, evvel szemben magasröptűen fogalmaz, feltételezve, hogy mindenki ismeri a növényi részek neveit magyarul és latinul. Arról nem is szólva, hogy hiába lassítottam a videókat, követketetlennek tűnt a kezük. Csak hadartak, hogy "itt a cser bevág, katt-katt, rövidcsapos blabla" - közben fél mondata alatt öt helyen metszett, követni se bírtam lassítva se. Egyszerűen nem következetes számos youtube szőlős videó, kapkodnak, nem magyaráznak az alapoktól, csak ugrálnak összevissza a témában, amit csak középhaladók és profik érthetnek, közben mint a bűvész, jár a kezük.


Apró megjegyzéseim: nem mondtam, hogy ne volna olyan gyümim, amelyeket nem említettem meg. Csak most azokra fókuszálnék, melyekre utaltam.


Viszonylag többféle gyümim van, azonban fajtánként csak 1-2 fa, mivel csak egy telkecském van, ahol a házam is. Dióval és a gyenge minőségű gyümikkel együtt kb tízféle, persze van, akinek ennyiféle: csupán kevés fajtának számít, de én elégedett vagyok. Végül is az értékelhető gyümijeimet felsoroltam majdnem mind, az a 6-7 fajta van össz.


Köszönöm még egyszer! Esetleg az újabb kérdéseimre is érdekel néhány mondatos válasz. :)

jan. 21. 20:56
 10/15 anonim ***** válasza:
Igen, legtöbb metszéses leírás, videó nem a kezdőknek szól.
jan. 21. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!