Ültethető-e egy több éves famag?





Kizártnak tartom.
Eleve nem látok reális esélyt arra, hogy optimális körülmények között lett volna tárolva az elmúlt években.










Nem kizárt, egyes fák akár 15-20 év múlva is csíráznak a természetben is.
Az, hogy az adott mag tényleg kicsírázik-e, csak akakor tudod meg, ha kipróbálod. Eleve nem biztos, hohy új korában is csíraképes volt, nem biztos, hogy megfelelöen lett tárolva, illetve az is lehet, hogy csak egy-két év múlva indulna el.
Minden esete elöször áztasd le langyos (nem meleg, nem forró) vízbe 24 órara, utána vesd el és tartsd állandóan nyirkosan (nem vizesen, nem szárazon). Így van esély arra, hogy kikelhet.





Cirbolyafenyő magot még nem láttam, de amiket én eddig vetettem, azokról tudom, hogy már 2 éves korban se szeretnek kicsírázni.
Úgy gondolom, mindenféle fenyő magjára érvényes, hogy csak fagyasztva tárolva maradnak életképesek akár 5 évig is.
Nem elírás, tényleg csak 1 szem magról van szó, nem 1 tobozról? Mert ha több lenne, akkor borzasztó egyszerű lenne a válasz, csak szét kellene törni egy magot, és meglátnád.
Így csak a próba van, mint lehetőség.










5
Az egészséges fenyőmag belseje aránylag puha, és olajos. Szépen kitölti a helyét. Ha olyan száraz és kemény állagú lett, mint mondjuk egy búzaszem belseje, akkor már nem fog kicsírázni.




















De tudhatom, mert írta a kérdező, hogy kb. 20 éves mag...
A neten lehet találni szövegeket különféle fenyőkről, amik arról szólnak, hogy csak 1 vagy pár évig csíraképes a magjuk. Pl.:
"Egyébként nem árt tudni, hogy a magvak az említett tárolás mellett 1-2 évig, míg légmentesen zárt dobozokban –5, –15 °C-on sok éven át megtartják csíraképességüket."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!