Levagtam az ananász tetejét és elultettem ahogy a videon mutattak a FB-n. Van rá bármi esely,hogy lesz belole valami vagy szét fog csak rohadni?

válasza:

válasza:

válasza:Lehetséges, van 3 példányom.
Nagyon sokszor próbáltam ananász üstököt gyökereztetni, vízben is, földben is, bárhogyan... nagyon kevés sikerült belőle. A probléma valószínűleg a rossz minőségű alapanyag. Nagyon nehéz nálunk friss, egészséges ananászt szerezni, mert messziről szállítják, és mire a boltokba kerül, már elkezd rohadni. Ha óvatosan meghúzod a középső leveleket, és leválnak, eleve nem érdemes foglalkozni vele. Néhány próbálkozás után rá fogsz érezni. De még a jónak látszókból is kevés eredt meg. Amik megeredtek, rosszul fejlődnek, ez talán az én hibám, mert nincs időm foglalkozni velük.
Intenzív termesztésben az ananász 1 vagy 2 év alatt hoz termést. Addigra el kell érnie a 2 m szélességet. Az enyémek jóval több évesek, de ahogy a teleltetés után levágom a száraz részeket, az az érzésem, még mindig ugyanakkorák, mint mikor elültettem. Átültetéskor látom, hogy nagyon kevés gyökerük van. Szerintem csak azért maradtak életben, mert a levélrózsa közepéből is fel tudják venni a vizet. Nem tudom pontosan, mi a baj. Talán túl kicsi cserépben nevelem őket és kevés a tápanyag, vagy az éghajlat nem megfelelő. Nyáron ki szoktam rakni a kertbe. Lehetséges egyébként termőre bírni az ananászt, a neten találsz különböző trükköket. De ahhoz kifejlett, erős, egészséges növényre van szükség. Meg ugye 1 növény 1 gyümölcsöt terem, és hazai körülmények között minimum 2-3 évig kell neveli hozzá, szóval ez ilyen fanatikusoknak való szórakozás. :))
Ha nem a termés érdekel, csak egy hasonló fazonú növényt szeretnél, kertbe a jukkát javaslom, szobanövénynek a broméliát.
PS1: Magyarország nagy ananásztermelő ország volt az Esterházyak idejében, fűtött üvegházakban termesztették, Európa sok országába exportáltak.
PS2: Egyszer rendeltem Ebayről is gyökércsomagolt ananász palántákat (nem üstök, hanem tősarj, azok állítólag jobban fejlődnek). Hihetetlen, de 3 hét utazás után teljesen életképes állapotban érkeztek meg, szépen meg is eredetek. De még rosszabbul viselték az itteni klímát, mint az üstökök, sínylődtek pár évig, aztán egyesével tönkrementek, pár hete dobtam ki az utolsót. Szóval az üstököt ajánlom első próbálkozásnak.
De ha egyszer termésed lenne, feltétlenül szólj!!! :D
Kapcsolódó kérdések:
Több oldalon is írták hogy ananászra emlékeztető íze van.Erről van szó:
Sziasztok! Van esetleg valaki aki ültetett mar ananászt? Én megprobaltam ezt a vizes variációt de érdekel hogy esetleg kinek hogy vált be? Valamint ez egy nagyon érett ananász volt és a teteje belül elkezdett össze poshadni volt egy kis hajtása de teljesen löttyedt volt. Kinek mi a tapasztalata?.
Hova rakjam? Ültessem át? Mennyit locsoljam? Ti hogyan gondozzátok? Szeretnék rá nagyon vigyázni.
Néhány napja kaptam egy ananász növényt, amin van egy kisméretű ananász, mellette pedig egy hajtás növekszik. Elég szűkös neki a hely a cserépben, viszont nem tudom, hogy át lehet-e ültetni így ősz végén, vagy várjak vele tavaszig?
Ha nem, mi az, ami hiányzik hozzá?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!