Kertemből szeretnék zöldséget eladni, ehhez váltanám ki az őstermelői igazolványt. Meg tudnátok mondani, mi a menete és nagyjából hány napot vesz igénybe?
Figyelt kérdés
Több helyen olvastam, hogy járási hivatal intézi, utána azt mondták a falugazdász, de a járási hivatalnál is kell vmiért regisztrálni és a Nav-tól kell adószámot kérni és számos nyilatkozatot tenni. Van akitől azt hallottam pár nap alatt meg van az igazolvány, a NAV meg részletesen felvilágosít egyszeri személyes jelenléttel hamar el tudják intézni az egész ügyet. Engem a valódi gyakorlat érdekel, akár egy személyes példán keresztül. Annyit tudok, hogy szeretnék alanyi adómentes lenni, mert nem lesz akkora bevételem illetve átalányadózásban üzemeltetni az egészet. Valaki esetleg tudna valós, gyakorlatban történt folyamatot leírni dióhéjban és hogy hány nap alatt lenne meg az egész?jún. 10. 09:50
1/4 anonim 

válasza:

Tudomásom szerint, ha az évi árbevétel nem haladja meg a 600 ezer Ft-ot, akkor nem kell semmiféle engedély.
2/4 A kérdező kommentje:
Ez teljesen igaz, de nem ez volt a kérdés. Egyébként tőlem ment a zöld kéz. 600 ezer alatt nem kell bevallani sem ha jól tudom, de 800-ig el lehet menni csak akkor bevallás kell, de még nem kell adózni ha minden stimmel. Nekem ennél valószínűleg több bevételem lenne, de nem sokkal és rendszeresen szeretnék gond nélkül árusítani több terméket, akár piacon is. :) Így a kimondott "őstermelővé válás" ami érdekelne és annak folyamata, ideje.
jún. 10. 15:26
3/4 anonim 

válasza:

Beszélj a falugazdásszal/gazdajegyzővel, ő ingyen elmagyarázza a teljes folyamatot. Tudja a legfrissebb verziót. (Én csak régebbit, és lehet, hogy az már nem él.)
Ez egy tavalyi kérdezz-felelek:
4/4 anonim 

válasza:

A 600 ezer rendben van.
Ez alatt adómentes.
Őstermelöi kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!