Gyomírtásra jó módzser a rotációs kapa?

válasza:

válasza:A fűfélék bírják (sőt, igénylik) a nyírást, a kétszikű gyomok (szúrós, tüskés, ragadós stb) nem.
A felrotálás kezdésnek jó, de a talajod tele van még gyommaggal korábbról.
Rotáld fel, simogasd el egyenletesre, szórd meg alaposan fűmagkeverékkel, locsold be, hengerezd le, aztán várd a szép füvet. Amint lehet, nyírd, és innentől legalább kéthetente, sőt, amíg esős az idő (vagy ha locsolod), akár hetente is. A fű bírni fogja, a többi nem. Idén már nem is hoz termést (magot), ki is fog pusztulni, nem fogja a végtelenségig újranöveszteni magát a gyökérben tárolt tápanyagokból.

válasza:A rotázás csak a fűfélék többségét viszi ki (a tarackot nem), az évelő gyomok túlélik, mert a munkaszint alatt is tartanak a gyökereik, és újrahajtanak.
Csak úgy jó, ha amint újra előbújnak, máris újra rotázol. Egy év alatt azért el fognak pusztulni, meg a szétszóródott gyommagok nagyobb része is kikel, és ezeket is elpusztítod.
De egyszeri rotázás ilyen szempontból semmit nem ér. Akkor már inkább gyomirtót használj (minimum 4%, tapadásfokozóval). Ha leszáradtak, fűkaszával vagy fűnyíróval ledarálod, összegyűjtöd, a maradékot berotázod, év közben is még párszor rotázol (ahogy kelnek az új gyomok), aztán szeptemberben mehet a jó, megdolgozott talajba az új fű.
Ha ezt nem akarod, csak a mostanit akarod feljavítani, akkor meg nyírnod kell 2 hetente, az a nagyra növő gyomok többségét megöli. Ha ritkábban nyírod, akkor két nyírás közt meg tudnak erősödni újból.

válasza:

válasza:Az a gond, hogy amióta felkapáltam a kertet, olyan gyomok is nőnek, amióta eddig nem volt.
Valószínűleg beleforgatja a magokat a felszínről.
Úgyhogy egy egyszerű kapálás csak átmeneti megoldás.

válasza:#5 Pont ez (is) a lényeg. Fellazítod a talajt, eltünteted azt, ami árnyékolt esetleg, kikel az eddig ott lévő gyomból a mag, de még azelőtt levágod, mielőtt az is magot hozna.
Magyarország nagyon erősen gyomfertőzött, a talaj minden négyzetméterén 2-5 ezer(!) gyommag található csírázóképes állapotban, erősen gyomos területen ez akár a 100 ezret is elérheti.
Ennek csak töredéke csírázik ki, de minden bolygatás "helyzetbe hoz" egy csomó magot, ami amúgy évtizedekig is elfeküdne ott.

válasza:Annak úgy semmi értelme.
Ha rotálsz, akkor mindig újra rotálj, amint kelni kezdenek újra a gyomok. Így a magok egymás után kicsíráznak, és elpusztulnak.
Némely évelő gyom elég erős, jobban járnál gyomirtóval, és utána a rendszeres rotázással.
De ha csak 2 hetente füvet nyírsz, minden rota nélkül, talán az is jelent valamit. A gyomoktól függ, hogy mennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Vennék 10 L ecetet mondjuk 8 vagy 10 %-ost, minnél erősebb annál jobban hat a gyomokra. Teljesen kiirtja a gyomot az ecet vagy csak éppen csak megfonnyasztja? Próbálta már valaki?
Ezt lehet még higítani vízzel?
A fele kertem le van szórva kaviccsal. Idén nagyon elszaporodott a gyom, gazolni szinte lehetetlen, mert amint ráesik az eső újra visszanő 2 nap alatt. Gyomírtó szerek ki vannak zárva, mivel van 2 macskám, akiket nem tudok bezárni a lakásba 2-3 napra, megmérgezni pedig...
Most mindet a zuhany alá tettem, jól megzuhanyoztattam őket, ott állnak még mindig, bár az egyik már elhagyta az egyik szárát amikor letettem.. Gondolom az már az ecet hatása. Kb 3 órával ezelött locsolt vele anyu, szóval ideje már volt bőven a marásra az ecetnek.. :(
Hogy működik, mennyire hatékony, mennyire költséges (beszerzése, működtetése)? Hol, milyen típust érdemes venni? Mennyi ideig tart a hatása? Mire használható még (disznókon kívül)? Minden féle tapasztalatnak, véleménynek örülnék.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!