Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gyomírtásra jó módzser a...

Gyomírtásra jó módzser a rotációs kapa?

Figyelt kérdés
Kb 1000 négyzetméteres területünkön szinte csak vastag szúrós gyomok nőnek. Ha felkapálom az egészet azzal el tudom érni valahogy, hogy olyan legyen, mint egy természetes réten? Nem focigyepet szeretnék, inkább olyat mint ami egy csomó közparkban van.

ápr. 17. 13:10
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
83%
Nyird le funyiroval. Utana par nap utan gyomirto. Ezt meg kell ismetelni parszor.
ápr. 17. 13:13
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

A fűfélék bírják (sőt, igénylik) a nyírást, a kétszikű gyomok (szúrós, tüskés, ragadós stb) nem.

A felrotálás kezdésnek jó, de a talajod tele van még gyommaggal korábbról.

Rotáld fel, simogasd el egyenletesre, szórd meg alaposan fűmagkeverékkel, locsold be, hengerezd le, aztán várd a szép füvet. Amint lehet, nyírd, és innentől legalább kéthetente, sőt, amíg esős az idő (vagy ha locsolod), akár hetente is. A fű bírni fogja, a többi nem. Idén már nem is hoz termést (magot), ki is fog pusztulni, nem fogja a végtelenségig újranöveszteni magát a gyökérben tárolt tápanyagokból.

ápr. 17. 13:30
 3/17 anonim ***** válasza:

A rotázás csak a fűfélék többségét viszi ki (a tarackot nem), az évelő gyomok túlélik, mert a munkaszint alatt is tartanak a gyökereik, és újrahajtanak.

Csak úgy jó, ha amint újra előbújnak, máris újra rotázol. Egy év alatt azért el fognak pusztulni, meg a szétszóródott gyommagok nagyobb része is kikel, és ezeket is elpusztítod.

De egyszeri rotázás ilyen szempontból semmit nem ér. Akkor már inkább gyomirtót használj (minimum 4%, tapadásfokozóval). Ha leszáradtak, fűkaszával vagy fűnyíróval ledarálod, összegyűjtöd, a maradékot berotázod, év közben is még párszor rotázol (ahogy kelnek az új gyomok), aztán szeptemberben mehet a jó, megdolgozott talajba az új fű.

Ha ezt nem akarod, csak a mostanit akarod feljavítani, akkor meg nyírnod kell 2 hetente, az a nagyra növő gyomok többségét megöli. Ha ritkábban nyírod, akkor két nyírás közt meg tudnak erősödni újból.

ápr. 17. 14:11
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
En kezdo videki vagyok, en is felrotaltam az egesz kertet, hogy utana a gyom helyett fuvesitsem, most 1 ev utan mar kezd kinezni valahogy, de azt elmondom a sajat tapasztalatom alapjan, hogy simara hozni a rotalas utan sokkal farasztobb munka mint vegigtolni rajta a gepet. Amikor ugy nez ki hogy sima, vegigmesz rajta aztan rajossz hogy valahol tomor es tart, mashol meg bokaig elsullyedsz. Gereblye elo megint... biztos lehet ugyesen, en igy jartam.
ápr. 17. 15:25
 5/17 anonim ***** válasza:

Az a gond, hogy amióta felkapáltam a kertet, olyan gyomok is nőnek, amióta eddig nem volt.

Valószínűleg beleforgatja a magokat a felszínről.

Úgyhogy egy egyszerű kapálás csak átmeneti megoldás.

ápr. 18. 10:22
 6/17 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, én úgy értelmezem akkor, hogy segíthet, de a legjobb a sűrű vágás.
ápr. 18. 12:15
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
* Gyomirtásra jó módszer
ápr. 18. 23:26
 8/17 anonim ***** válasza:

#5 Pont ez (is) a lényeg. Fellazítod a talajt, eltünteted azt, ami árnyékolt esetleg, kikel az eddig ott lévő gyomból a mag, de még azelőtt levágod, mielőtt az is magot hozna.

Magyarország nagyon erősen gyomfertőzött, a talaj minden négyzetméterén 2-5 ezer(!) gyommag található csírázóképes állapotban, erősen gyomos területen ez akár a 100 ezret is elérheti.

Ennek csak töredéke csírázik ki, de minden bolygatás "helyzetbe hoz" egy csomó magot, ami amúgy évtizedekig is elfeküdne ott.

ápr. 20. 13:33
 9/17 A kérdező kommentje:
Szumma szummárum, akkor rotáljak? Aztán nyírjam 2-3 hetente?
ápr. 21. 13:35
 10/17 anonim ***** válasza:

Annak úgy semmi értelme.

Ha rotálsz, akkor mindig újra rotálj, amint kelni kezdenek újra a gyomok. Így a magok egymás után kicsíráznak, és elpusztulnak.

Némely évelő gyom elég erős, jobban járnál gyomirtóval, és utána a rendszeres rotázással.

De ha csak 2 hetente füvet nyírsz, minden rota nélkül, talán az is jelent valamit. A gyomoktól függ, hogy mennyit.

ápr. 26. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Gyomirtásra használtatok már pld. 8%-os ecetet?

Vennék 10 L ecetet mondjuk 8 vagy 10 %-ost, minnél erősebb annál jobban hat a gyomokra. Teljesen kiirtja a gyomot az ecet vagy csak éppen csak megfonnyasztja? Próbálta már valaki?

Gyomírtásra ötletek?

A fele kertem le van szórva kaviccsal. Idén nagyon elszaporodott a gyom, gazolni szinte lehetetlen, mert amint ráesik az eső újra visszanő 2 nap alatt. Gyomírtó szerek ki vannak zárva, mivel van 2 macskám, akiket nem tudok bezárni a lakásba 2-3 napra, megmérgezni pedig...

Véletlenül anyukám az ecetes vízzel teli kannával locsolta meg az összes növényt itthon. Azt olvastam az ecetet gyomírtásra használják, ráadásul elég...

Most mindet a zuhany alá tettem, jól megzuhanyoztattam őket, ott állnak még mindig, bár az egyik már elhagyta az egyik szárát amikor letettem.. Gondolom az már az ecet hatása. Kb 3 órával ezelött locsolt vele anyu, szóval ideje már volt bőven a marásra az ecetnek.. :(

Pörzsölő / perzselő segítségével való gyomirtásról tapasztalatok?

Hogy működik, mennyire hatékony, mennyire költséges (beszerzése, működtetése)? Hol, milyen típust érdemes venni? Mennyi ideig tart a hatása? Mire használható még (disznókon kívül)? Minden féle tapasztalatnak, véleménynek örülnék.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!