Gránátalma fa ültetése?

válasza:

válasza:Mi tavaly tavasszal ültettünk ki a kertbe egy gránátalma fát (azt mondták akkor kell), nem virágzott. Viszont idén tavasszal már igen, lombja szép most is. Termés kezdeményeket ledobálta, nem tudjuk, hogy a forróság miatt, vagy a fiatal kora miatt nem bírta, vagy mindkettő. Fiatal gyümölcsfát ebben a hőségben folyamatosan öntözzük,a nagy hőségben, naponta 1 vödör víz. Amúgy nem igényel ennyire sok vizet.
Ha most még cserépben van, hagyd benne, majd tavasszal ültesd ki.

válasza:Virágzás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy 150 cm, egy szálas, vagy 150 cm, és 1 m széles sűrű bokor.
Ezt elrontottad, hogy nem ültetted ki egyből. Egy évet veszítettél. A lombját úgyis vissza kell vágni jövő tavasszal, mert egy cserépnyi földből nem sok mindent tud nevelni. Elkezd túl sokat hajtani, amit aztán nyáron nem fog tudni életben tartani, vagy legalábbis teljesen lepukkan a növény. A föld alatti és föld feletti részeknek egyensúlyban kell lenni, ennek módja pedig, kellő gyökérzet hiányában, az erős metszés lesz. Akkor majd csak annyit fog hajtani, amennyit a gyökér el is tud majd látni.
Még azzal egy harmad évet nyernél, ha most ültetnél, novemberig még gyökeresedne, tavasszal nem nulláról indulna.
Viszont a gránátalma csak mérsékelten télálló. Felénk némely településen két enyhe tél után most legutóbb bejött egy -20-21, ez minden ilyesmit földig levitt.
Ha netán most megint ilyen, vagy még durvább tél jön (előre nem tudhatjuk), akkor a gránátalma föld feletti részei is lemennek. Ezért el kell döntened, hogy biztonságra törekszel, vagy gyorsabb eredésre. Mostani ültetéssel jövőre több vesszőt hagyhatnál, mert már lenne pár gyökér, ami elhagyta a cserépnyi földlabdát.
Ha csak tavasszal fogod kiültetni, akkor se szabad melegen tartani. Hanem kint, szabadban, és csak ha -15-nél hidegebbet jósolnak, akkor betenni egy fűtetlen melléképületbe, vagy csak a szabadba, a ház fala mellé állítani, mert a ház is sugároz némi hőt. (Én is így szoktam teleltetni az eladó konténeres növényeimet. Vagy ami olyan, arra lapátolok havat, mert az is szigetel.)
Kb. 1 m széles szép bokros, picit metszettem csak le azokat a belső ágakat, amik sűrűn keresztbe álltak. (Azért nem tudtam kiültetni akkor több mindennel együtt nagy bosszússágomra, mert nem jött, aki a kerítést ígérte, hogy befejezi.)
Kb. 40x40 cm-es cserépben van. Akkor most kiültessem vagy ültessem nagyobb konténerbe? Mint írtam, teleltetni nincs hol (természetesen nem szándékoztam a házba vinni). Cserépben védettebb helyre tudom tenni, a déli falnál a teraszon némi maradék padlószőnyeg társaságában tavaly a rhododendronok is kibírták meglepetésemre.

válasza:Azt te tudod, melyik verzió tűnik jobbnak neked. Ha hamarabb beindul, vagy ha nem reszkírozod az elfagyást.
A gránátalmának alapból is valami védett hely szükséges, mert nem fogsz örülni neki, ha 3 évente földig fagy majd egy rossz kitettségű helyen. Tehát vagy lejtő tetejére tedd (ha van), ahol jó a fagylefolyás, vagy épületek közé, vagy legalább fűtött épülethez közel. Hogy északi vagy déli oldal, annak nem nagyon van jelentősége. Ha az "igazi" télen van nagyon nagy hideg, akkor jobb a déli oldal, viszont ha tél végén jön egy aránylag nagy hideg, vagy éppen tavaszi fagy, akkor meg a déli oldalon jobban beindul már, és emiatt lesz fagyérzékenyebb. (Nekem pl. fügém van a ház északi oldalán, és ritkábban fagy el, mint a városban a nyíltabb részeken álló fügék.)
Én inkább kiültetném most, és ha télen veszélyes hideg lesz, akkor összekötve beburkolnám több réteg régi padlószőnyeggel, van ilyenem. (Nejlon viszont - az amatőrök hiedelmével ellentétben - rossz, mert annak éjjel gyakorlatilag 0 a hőszigetelése, napfelkelte után viszont rettentő meleg tud lenni a nejlonon belül, és a hirtelen kiolvadás is el tudja vinni a növényt.)
De tavasszal mindenképpen érdemes lesz a lombja 3/4-ét levágni, legalább. A gyökér az, ami életben fogja tartani a nyár folyamán. És a gyökér nyomni fogja kifelé a lombot is, ha elég erős lesz hozzá. Ha viszont nem lesz elég erős, akkor nem lesz túlterhelődve a túl nagy lomb miatt.
További kérdések:
Kell valamilyen atmoszférikus elven működő vákuumtörő, rövidítve AVB? Kerti csapokba szoktak ilyet integrálni. Vagy elég egy rugós visszacsapó szelep is?
Tehát egész évben süti a nap, fújja a szél és esik rá az eső.
Tujàkat akarok ültetni.sok zöld tulyat làttam elbarbulni betegség miatt.melyik a tűri legjobban a hideget betegségeket?
Itt a nyáron nem esett, az egyiknek elég sok a száraz levele
Árnyékolás céljából ültettem, de tele van kicsi tökökkel és rengeteg virággal. Hogy kell elkészíteni? Mikor érett?Olyan,mint a cukkini,pl rántani,tölteni lehet,vagy gyalulva jó? Ill. kíváncsiságból hagyunk nőni, már egy méter felett van, abból lehet dísz? Mikor...
A nyár elején vetett cékla (Cylindra) közül néhány nem piros, hanem fehér színű. A levélnyél szine zöld, maga a répa formája fajtára jellemző. A feltiekkel kalcsolatosan két kérdés: - ezek emberi fogyasztásra alkalmasak? - mi lehet a elváltozás oka (pl. genetikai...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!