Több fám levelein mintha hiánybetegség jelei mutatkoznának. Ki fognak pusztulni? Mi a lehet a bajuk?
A tünetek: sárgulás és/vagy rozsdabarna, száraz levélfoltosság. Ezt látom a fanyarkán, a gyertyánon, az égeren, és a barkócaberkenyén is.
Komplex levéltrágyával havonta permetezem őket (amiben minden van) - ettől még lehet, hogy valamire koncentráltabban lenne szükségük?
A fanyarka miatt már arra is gondoltam, hogy a meszes talaj a ludas, és savanyítani kéne... De a többi elvileg bírja a lúgosabb viszonyokat is. Vagy mégsem?
Tegyél fel pár fotót róluk, hátha úgy tud valaki segíteni. Mert így leírás alapján nemigen.
A levéltrágyának elégnek kellene lenni.
Hacsak nem valami extrém rossz ott a talaj. De akkor már korábban is olyan lett volna.
Nem változott valami mostanában? Pl. állatokat tartasz alattuk?
Ha valóban tápanyaghiány okozza a jelenségeket amit írsz, akkor a havi egyszeri lombtrágyázást nem ajánlom.
Megpermetezed őket. Néhány nap alatt beszívódik a növénybe, és a normális tápanyagellátottság növekedést generál. A növekedés pedig méginkább megnövekedett tápanyagigényt jelent, de a tápanyag addigra elfogy. Jön a 3 hetes éhezés.
Inkább trágyázz, vagy tápoldattal öntözz, de gyakrabban mint havonta egyszer.
Köszönöm a válaszokat!
A fák mindegyike kicsi még, idei ültetésű, és mikor megvettem őket, még üde zöld, ép leveleik voltak.
Érdekesség, hogy annál a berkenyénél, ami az első heteket leszámítva szinte teljes árnyékban nőtt, megszűntek ezek a tünetek.
A lombtrágyára 4 hetenkénti kezelés volt írva, nem mertem gyakrabban használni. Egyébként is azt hangoztatták a kertészetek, hogy vízen kívül más nem kell a fáknak első évben, de az nagyon.
A talaj elvileg agyagos réti csernozjom, és a rajta növő gyomok tápdús állapotokat tükröznek - ha lehet őket indikátornak tekinteni...
A gyümölcsfáknak (szilvafélék, barackfélék, alma, körte, cseresznye, meggy) semmi bajuk nincs, pedig azok még törődést sem kaptak.
Holnapra tudok képeket hozni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!