Kezdőoldal » Otthon » Kert » A piacon kapható fóliás...

Ignis Subdialis kérdése:

A piacon kapható fóliás magyar eper természetesen annyira édes?

Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy lehet bármilyen praktikával megédesíteni? Most a magyar eper majdnem kétszer annyi, mint a görög, de inkább fizetek, csak egészségesebb legyen a cucc, viszont ez a nagyon intenzív íz elbizonytalanít, lehet bármilyen kezeléssel ilyet elérni, vagy tényleg természetesen ilyen a hazai fóliás eper?

2017. ápr. 26. 15:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
54%
Miért, gondolod, hogy valakik minden egyes eperszembe beleinjekcióznak cukrot? Mert ez az egyetlen módszer lenne lehetséges....
2017. ápr. 26. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
82%
szerencsés vagy, én most még hazaiból se fogtam ki jót, csak olyan semmilyen ízűt mint a külföldi
2017. ápr. 26. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Nahát én ilyenről még sose hallottam. Mindig az volt a baj, hogy vízízű a gyümölcs, újabban már az is baj, ha van íze? :D
2017. ápr. 26. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Nem gondolom, hogy ezt szemenkénti kezeléssel el lehetne érni, intenzív édes eperíze és illata van az epreknek, mennyeien finom és csak remélem, hogy "természetes eredetű". Nincs összehasonlítási alapom a külföldi termékekkel, mert azért eléggé valószínű, hogy egy ilyen romlandó gyümölcsöt nem lehet idehozni ezer kilométerekről "természetes úton".
2017. ápr. 26. 17:26
 5/12 anonim ***** válasza:
55%

Nyugi, biztos hogy természetes eredetű.

De egyébként meg, miért lenne baj, ha nem természetes eredetű lenne? Eper, szép, illatos, finom, más meg nem kell hogy legyen.

Meg egyébként is, mire gondoltál "nem természetes eredetű" eper alatt? Bélabáék kézzel gyurmázzák otthon szintetikus eperporból, vagy hogyan képzelted? :)

2017. ápr. 26. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
56%

"Miért, gondolod, hogy valakik minden egyes eperszembe beleinjekcióznak cukrot? Mert ez az egyetlen módszer lenne lehetséges...."


Mondd, te termesztettél már valaha valamit?

Szerinted bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget módosítanak, azt darabonként teszik?

Permetszerekről, vegyi anyagokról még nem hallottál? Locsolóvízen, földön keresztül, gyükerekkel, levelekkel veszi fel a növény azt, amit adunk neki.

Nyilván vannak ízfokozók.


Meglep, hogy már van 4 válasz, és mind ilyen semmitmondó, sőt van félrevezető.


Még egy másikra is reagálnék: "már az is baj, ha van íze?"

Természetesen nem baj, és nem is írt ilyesmit a kérdező.

Sőt, örül neki, és hajlandó érte többet fizetni.

Csupán érdeklődik az okáról.

Szóval nem, semmiképp sem baj, hogy nem vízízű az eper.


Visszatérve az ízre. Attól függ az intenzitása, hogy mit kap a növény.

Már egy kezdő kertész is tudja, hogy nitrogéndús talajban, pl. nitrogén-súlyos műtrágyával kezelve a növény zöld részei fejlődnek, a növekedésre összpontosít.

Legalábbis én első évben mindennek utánanéztem, pedig még csak 2-3 éve kertészkedek.

Megvettem első évben a pétisót, mindenem erős, hatalmas lett, sőt már-már túlburjánzott.

Azóta már okosabb vagyok, nem való mindennek a pétisó, sőt...


A termés mennyiségét és minőségét erőteljesen befolyásolja a kálium. Ha ebből többet kap, akkor több és finomabb terem.


Okos termelő igenis tudja befolyásolni az ízt, és nem úgy, hogy egyenként injekciós bármit a gyümölcsökbe.

Márpedig aki nagyban csinálja, akár fóliában, akár szabadföldön, annak nem ez az első szezonja.

2017. ápr. 26. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:

#6, köszönöm. Sokan aszerint válaszolnak kérdésekre, amit gondolnak róla (vagy el tudnak képzelni, ha jobban belegondolnak) :) s ez sokszor nem szaktudás. Mint ahogy sokszor azt magyarázzák a válaszadók a kérdéseknél, hogy miért lökött a kérdező vagy hogy mer ilyen műveletlen lenni, hogy kérdez (érted, ezen az oldalon...) :D persze az ilyen válaszokat törlik az adminok, ha valaki megjelöli őket, szóval már-már szerencsés is vagyok, hogy az itteni hozzászólások csak "nyomokban tartalmaznak" ilyet.


#5, én ezen felül azt is elvárnám egy epertől, hogy legyenek benne rostok, folyadék, továbbá ne legyenek benne vegyszerek túl nagy számban és mennyiségben. Tehát az eleve idézőjelbe tett "természetes eredetű" az eper zamatára vonatkozott, hogy az eper zamata természetes eredetű, s nincs valami 'új csodaszer' a háttérben, mint ahogy azt már jópár csodaszerrel eljátszotta a mezőgazdaság, mielőtt kivonta a forgalomból a súlyos egészség- vagy környezetkárosító hatásuk miatt.


Még esetleg olyan választ is el tudtam volna képzelni, hogy nagyon kedvező volt az időjárás az epreknek most, mint ahogy néha vannak ilyen évek, amikor országszerte minden sárgabarack vagy paradicsom vagy szőlő bő, ízletes termést hoz. De ezt tényleg attól várnám, aki ért hozzá vagy eleve termelő és látja.

2017. ápr. 26. 20:57
 8/12 anonim ***** válasza:

A görög meg a magyar epertermelő nagyjából ugyanazokat a vegyszereket használja. Nyugodj meg, bármelyiket veszed, azt rengeteg műtrágyával termelték.

Ha van különbség, akkor abban a fajtakiválasztás vagy a szerencse az ok. Alapvetően a magyarok is azokat az ízetlen és mutatós fajtákat használják, de lehet, hogy neked sikerült kifogni valami mást.

Praktikával nem lehet megédesíteni, legfeljebb elrontani a túlzott "felpumpálással". Mivel ránézésre választanak a vevők epret, ezért az íz csak egy mellékes dolog, erre külön nem szoktak odafigyelni a termelők.

2017. ápr. 27. 05:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

A gyümölcsök akkor lesznek édesebbek, ha több napsütést kapnak.

Ez az idén nem igazán valós, ezért inkább az adott fajta lehet véletlenül jobb az átlagnál.

2017. ápr. 27. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:
#8: A távolról érkező frissáruval az a probléma, hogy "magától" nem fogja kibírni a szállítást. Ahhoz kell valami "kezelés". A piacon vett friss magyar eper, amit feltehetően egy napon belül szüreteltek, már mutatja a hanyatlás jeleit estére, különösen ha rázkódott a hazaszállítás során...
2017. ápr. 27. 09:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!