Aki hőszivattyúval vagy fűtöklímával fűt ilyen hidegben ki tudja a házat fűteni?

válasza:Bírom mikor valaki írja, hogy hú de jó a hőszivattyú, megvagyok elégedve vele, olcsóbb a rezsi is vele, jobb ebben jobb abban stb. Közben meg hitelre az újépítésű családi házzal együtt vette. Inkább úgy kapta mondjuk, mert ez járt mellé, nincs összehasonlítási alapja, nem igazán ismeri.
Az a baj a hőszivattyúval, hogy úgy adják el mint egy csodaszert, hogy mennyire gazdaságos, mennyire zöld , mennyire megéri, holott ez nem igaz, vagy kis részben igaz csak. Ugyanis politikai oka van annak hogy sok új házba ez kerül, hiszen tudjuk ma már jogszabály szerint valamekkora része az energiának megújuló forrásból kell származzon (ez kell a használatbavételihez), ami köztudottan nem lehet gázkazán, így jön képbe ez, oda ahova vízes padlófűtés kerül. Az embereknek "muszáj" megvenni. Nem azért kapják mert annyira jó, le kell tudni valahogy a szabályozást, beépítik, beépítik az árba is, a többi nem érdekes a kivitelezőnek. 10-15 éven belül meg jönnek olyan karbantartási költségek, hogy autók árát kell majd költeni rá, nem 3-400 ezret. Ja hogy ezt nem mondta annak idején senki? Így jártál. Semmivel sem jobb akár a gázkazánnál, sőt ilyen hidegben még drágábban is fűt, ha egyáltalán kifűt.

válasza:#10: És mennyire jött volna ki a beruházás, ha egy jó hőszivattyút vettél volna 4 párhuzamos rendszer helyett?
#11: Az az eset nem elképzelhető a részedről, hogy van aki tájékozódik vásárlás előtt. Abban igazad, van hogy gázt ki kell váltani, szerencsére. Viszont ha annyi a feltétel, hogy legyen letudva a használatbavételinek megfelelés, akkor fel kell rakni 3-5 klímát, meg egy hőszivattyús bojlert harmadannyi pénzből és meg van oldva.

válasza:

válasza:

válasza:#12 "Viszont ha annyi a feltétel, hogy legyen letudva a használatbavételinek megfelelés, akkor fel kell rakni 3-5 klímát"
Ez így szép jól hangzik, de ezt kevés generálkivitelező csinálja így családi házak esetében. Oka van. Egyrészt a központi fűtés hiányában a ház kiesik az összkomfortos kategóriából, hülyén hangzik, de így van, kapásból kevesebbet ér az ingatlan. Ez még egy dolog, de tetézi, hogy sok ember nem szereti a klímás fűtést, mert zajos, szárít, én sem vennék ilyen házat. Ezért van több hőszivattyú + padlófűtéses modern családi ház a piacon, nézd csak meg. Ezek eladhatóbbak, csak ez számít, a generálos pedig baromi vastagon beleépíti az árba, neki nem tétel.
14# Na ez mondjuk okos megoldás, ilyennel már találkoztam. Teljesen járható út és a 3.8 milliós árajánlat mellett érthető is. Azonban ezt általában annak van lehetősége meglépni, aki maga építi vagy építteti a házát és van beleszólása.

válasza:#13: Teljesítené, csak éppen a melegvíz előállítást kihagytad. Egy sima villanybojler el is viszi az egészet
#15: Persze, azon lehet agonizálni, hogy melyik rendszer milyen előnyökkel, hátrányokkal rendelkezik. Ez tök egyértelmű, a kérdésben arról megy a vita, hogy melyik rendszer képes kellő fűtő teljesítményt előállítani. De ez már egyéni preferencia kérdése szerintem. (A generálkivitelező meg olyat épít, amilyet kérsz és fizetsz érte. Aki olyan megfontoltan vásárol, hogy vakon követi amit a kivitelező mond, annak a gépészet lesz a legkisebb baja később.

válasza:13+
Gázkazán csinálja a melegvizemet, mint ahogy az esetek túlnyomó többségében az elmúlt kb 25 évben, ahol gázra tervezték az új építésű házakat.
Nekem van meleg víz tárolom, 96 m2 a ház, 1 db 3,5 kw-os klíma. Nincs kandallóm, de még kéményem sincs. 2023 januárban kapta meg a használatba vételi engedélyt, de kérték a H tarifát a klímára.
A H tarifa alapvetően nem volt plusz költség mivel hőszivattyúval volt eredetileg tervezve, így alapból megvolt A+H szekrény, és be is volt kábelezve a házba előírásoknak megfelelően.
Annyi az eltérés a melegvíz tárolóval, hogy a hőszivattyúval 185 literes lett volna, a gázkazánhon meg 80 literes van. Így gyakorlatilag végtelen a meleg víz. 25 Kw-al fűti a kazán, hideg vízből kb 10 perc alatt fűti fel 55-re. De ugye már korábban elindul a vissza fűtése. Én ellőszőr kételkedtem ebben, és nagyobbat akartam, de 1 fürdőszobára nagyon optimális, 2 re már azt mondta a tervező 120 literes már sok, de a 80-as ki tud fogyni.

válasza:Én nagyon akartam a hőszivattyút, de beüzemeléssel 4,6 millió még most is sok, amiben 3,1 millió volt a felár gáz+klímához képest. Ekkor még csak fűteni tudott a hőszivattyú!
A mennyezet hűtés további 2 millió lett volna 2022-ben a szabályzó körökkel. Vagy javasolták még a fan coilokat helyiségenként 350000-ért, és 5 db kellett volna a tervező szerint.
A jelenleg rendszerem nem optimális, még a szobákba kéne klíma, csak így lehete összehasonlítani a fan coilos rendszerrel. Be van tervezve idénre, multi klímával 1,2 lesz a gép 60000 dbja a kondenz szivattyúknak ebből kell 3, és 250000-et kér a szaki. durván 1,6 millió 2026-ban. Ugyan ez 2022-ben 900000-ból meglett volna, mert kértem árajánlatot, így ezzel számolom tovább. 1,5+0,9=2,4 vs. 4,6+2=6,6 (vagy fancoil: 4,6+1,75=6,35), azaz 3,95-4,2 millió felára lett volna összesen.
(1,5 a gázkazán+klíma= 1,05 kazán, 0,45 fűtő klíma)
700 m3 gáz fogy melegvízzel évente, a hűtésre elmegy 350 KWh évente
700*115ft=81000 ft
350*37ft=13000 ft (beleférünk a rezsikeretbe, H tarifa csak fűtési szezonban lenne. Ezt a hőszivattyú sem csinálna meg kevesebből)

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!