Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Egy társasházban miért a...

Egy társasházban miért a fogyasztónak kell a mellékmérő vízóra cseréért fizetni (~16. 000 Ft) ha pl. az ELMŰ-nek nem kell fizetni a villanyóra cseréért?

Figyelt kérdés
A lakáson belül elhelyezett mellékmérő órát csak Vízművek által jóváhagyott szerelővel lehet felszereltetni és beszerezni, tehát a mérő óra soha egy percig nem volt a lakástulajdonos birtokában, ráadásul ugyanúgy le van plombálva mint a villanyóra a lépcsőházban.

#társasház #vízművek #mellékmérő óra
2015. máj. 6. 14:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
70%
az almérő (víz) a tiéd, a főmérő a szolgáltatóé (ELMŰ)
2015. máj. 6. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

Nem az enyém, mert ha az volna, akkor én is megvehetném pl. a Vaterán és sajátmagam beszerelhetném és nem tennék rá plombát sem mert valóban az enyém lenne.


Felhasználóság alapján meg végképp nincs különbség egy villanyóra és egy mellékmérős vízóra között, a lakástulajdonos ugyanúgy fizet a havi (illetve két havi) mérőóra állás alapján.

2015. máj. 6. 16:33
 3/12 anonim ***** válasza:
66%

mégis a tiéd, és igen, megveheted akárhol, aztán a vízművel bevizsgáltatod, és leplombálják ... miért? mert a társasház közgyűlése így döntött (mármint úgy, hogy almérő, és a vízmű belement, hogy leolvassa, pedig neki csak a főmérőig van kötelezettsége) ... bevizsgáltatni és leplombálni pedig azért kell, hogy ne csalhass vele (nem te, bárki)


ha nem akarsz órát, akkor jön az érdekes történet, mert akkor a főmérő, és a többi almérő különbözetét fizettetik veled ... na, arra megy rá a gatyád, és nem az óra beszerzésére

2015. máj. 6. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:

A mellékmérős vízórák történetét és történelmét én is tudom, ok-okozat, stb., de a világ változik, fejlődik vele együtt a szolgáltatások színvonala, minősége a kereslet-kínálat törvénye vagy a kormány által hozott törvények és rendeletek miatt.


De a végeredmény, a jelen helyzet az, hogy egy szolgáltató és fogyasztó között szerződés jön létre egy bizonyos termék folyamatos szolgáltatásáról akkor a mai világban szinte minden szolgáltatói területen a fogyasztó csak a termékért köteles fizetni, minden mást a szolgáltató áll.


Most itt első sorban olyan szolgáltatásokra gondolok amiket magánszemélyeknek nyújtanak egy lakáshoz vagy házhoz kötve.


Itt van pl. az Internet szolgáltatás, a kábel modemet a szolgáltató adja, ha elromlik, a szolgáltató ingyen kicseréli.


A kábel TV, ahol a settopbox-ot a szolgáltató adja, ha elromlik, ingyen kicserélik.


A hangsúlyt én mindegyik esetben arra helyezem, hogy a szolgáltató és az ügyfél között egy SZERZŐDÉS köttetett, más szóval egy JOGVISZONY - ahogy minden más termék szolgáltatása esetén, a készülék/mérő óra le van plombálva illetve ragasztva, mindegyik szolgáltató ingyen kicseréli ha már nem tudja ellátni a feladatát kivéve a Vízművek.


Az, hogy ebben a képben van egy fő óra is, amin mért különbséget a társasház fizeti, az egy mellékes techikai kérdés, a lényeg a szerződés, jogviszony a Vízművek és a fogyasztó között.


2014-ben már majdnem úgy döntött a kormány, hogy ez a téma is egyszer mindenkorra rendezve lesz, csak feltételezni tudom, hogy a gépezet beindult és többi már csak történelem:


[link]


[link]

2015. máj. 7. 11:10
 5/12 anonim ***** válasza:
Az óra beszereltetése és cseréje két külön téma. Előbbiért mindegyik szolgáltatónál fizetni kell. A csere is csak akkor ingyenes, ha a szolgáltató kezdeményezi. Ha te kéred, akkor ugyanúgy fizetni kell érte.
2015. máj. 8. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

Ha nem tévedek, te a főmérő óráról beszélsz, az a mérőóra valóban a vízművek tulajdona.


Ebben a cikkben közölt fotó is egy főmérő órát ábrázol:

[link]


(Maga a cikk is nagyon érdekes.)


Én társasházi lakásokban felszerelt mellékmérő órákról írtam:

[link]

2015. máj. 8. 23:16
 7/12 anonim ***** válasza:

Hát nem tudom...Szegeden,a Kálvária sgt.-n a 16 lakásos társasházban régen 5...most már 10 évente cserélik,és ingyenes.

Nem lehet,hogy csak akkor kell fizetni,ha meghibásodik?

2015. máj. 8. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
Teljesen mindegy, hogy főóra vagy mellékóra, ha te kéred, fizetni kell a szereléséért. Az óra mindig a szolgáltató tulajdona, a beszerelésért kell fizetni. És mivel monopol helyzetben vannak, mert kizárólag ők szerelhetik fel, hát pofátlanul magas árat kérnek érte. Ez így van a vízműveknél is, és az ELMÜ-nél is. Két éve szereltettünk be új villanyórát a régi mellé, mert a villanyfűtéshez külön hálózat kellett. 30 ezer forintot kértek érte.
2015. máj. 8. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

#7

Ha meghibásodás miatt kell lecserélni, akkor is ingyenes. Viszont ha egyéb okból kérsz plusz órát (almérőt), vagy villanyórát nagyobb amperesre cseréltetsz, azért fizetni kell. A legelső óra beszereléséért is fizetni kell. Ezt legtöbben csak azért nem tudják, mert nem építkeztek, hanem eleve olyan lakást/házat vettek, amiben már ott voltak a mérőórák.

2015. máj. 8. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

#7: 10 évente, az jól hangzik. A fentebb már utaltam a stop.hu-n megjelent cikkre, ott egyetlen hozzászólás van, de az is egy érdekes megoldásról beszél.


Ebben a szegedi társasházban... a lakástulajdonosok a helyi vízművekkel állnak szerződésben, és onnan is kapják a számlát?


Feltételezem, hogy azért a háznak van főmérő órája is a közös vízhasználatra igaz?


Melyik cégtől kapjátok a vizet?

Lehet, hogy több vízszolgáltató cég van az országban és nem egyformán kezelik az ügyfeleiket.

2015. máj. 9. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!