Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért nem adnak ki újra már...

Miért nem adnak ki újra már szinte fellelhetetlen de ugyanakkor időtállóan kitűnő történelmi műveket?

Figyelt kérdés

Aki szereti a történelmet annak az első világháború történései megkerülhetetlenek.


Itt van egy régen megjelent, ma már szinte fellelhetetlen könyv amely szerintem úgy ismerteti az első világháború történéseit, hogy tulajdonképpen az embernek nem marad hiányérzete a témából az elolvasása után.


-a tartalom...:


[link]


-a fűlszöveg...:


BALÁZS JÓZSEF: Négy év vasban és vérben (1914-1918) 1966


Ötven esztendőnél alig valamivel régebben, 1914 nyarán tört ki az első világháború. Ötvenkét hónapig tartott és kereken 10 millió halott, ugyanannyi sebesült és rokkant terhelte véres számláját, nem beszélve arról a tetemes anyagi kárról, amelynek értékösszegét utólagosan már sohasem lehetett pontosan megállapítani.


Kik lobbantották lángra akkor a háború felszín alatt parázsló tüzét, amely végig perzselte Európát? Hogyan? Mi okból? Vajon több száz millió embernek szükségképpen meg kellett-e lakolnia Ausztria–Magyarország trónörökösének haláláért, vagy pedig valamiféle más szörnyűséges erők tervelték ki a maguk hasznára a négy évig tartó pokoli színjátékot? És miért éppen 1914-ben robbant ki az első világháború? Többek között e kérdésekre ad választ e könyv.


A szerző tájékoztatja az olvasókat arról is, hogy miért nem sikerült a népeknek 1914-ben lefogni a háborús gyújtogatók kezét, mi volt a magyarázata annak, hogy a hadbavonultak közül sokan lelkes nótaszóval mentek a harctérre, majd ismerteti az első háborús esztendő hadműveleteit. Rávilágít az öntelt német hadvezérek által kitervelt és a franciaországi Marne folyó mentén kudarcba fulladt „gyors lefolyású” háború okaira; elmondja az osztrák–magyar hadvezetőség baklövéseit, amelyek következtében Ausztria–Magyarország már 1914-ben elveszítette haderejének színe-javát.


Gigászi küzdelem címszó alatt időrendben, ugyanakkor a háborús politika, valamint a fegyveres harc érdekességeinek, sajátosságainak, fordulatainak és válságainak kiemelésével összefoglalja az 1915–1917. év világháborús történetét. A könyv sorai által megelevenedik a központi hatalmak gorlicei áttörése, a szétvert szerb–montenegrói hadsereg kálváriája, a francia katonák elkeseredett küzdelme Verdunnél, a büszke német hadsereg megtizedelése a Somme folyó mentén és Flandriában, a Bruszilov vezette orosz seregek csapása, a doberdói pokol, majd a „caporettói csoda”, az osztrák–magyar hadvezetőségek viszályos együttműködése, Románia leigázása stb. Látni fogja az olvasó, hogy a modern hadviselés korszerű fegyverei és eszközei mennyire megváltoztatták a fegyveres küzdelem normáit s a hátországok háborús részvételének szerepét.


A könyvben szinte drámai módon elevenedik meg az a fordulat, amelyben az antanthatalmak személyi és anyagi fölénye 1918 őszén a harc feladására kényszerítette a központi hatalmakat. Ezt követően a szerző levonja az első, imperialista világháború, az első nagyméretű gépi háború tanulságait.


Mivel a kőnyv mondanivalója mindenkit érdekelhet, ezért a szerző a világháború áttekintő történetének leírása közben mellőzte a speciális katonai kifejezéseket, helyette az események, jelenségek ok-okozati összefüggésének közérthető, megelevenítő ábrázolására törekedett. A történések drámai hangulatát fejezik ki a könyvben elhelyezett művészi képek is. Az újszerű térképvázlatok a hadszínterek madártávlati áttekintését biztosítják az olvasók számára.


Szerintem minden benne van amit az első világháborúról tudni érdemes olvasmányos, érdekes stílusban.


jún. 1. 11:09
 1/4 anonim ***** válasza:

I. világháborúról igenis vannak remek kiadások:


John Keegan: Az első világháború


Bihari Péter: 1914 - A nagy háború száz éve + Kérdések és válaszok az I. világháborúról


Christopher Clark: Alvajárók - Hogyan menetelt Európa 1914-ben a háború felé


Manfried Rauchensteiner: Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása


hajdu Tibor-Pollmann Ferenc: A régi Magyarország utolsó háborúja 1914-1918

jún. 1. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Igen, csak a felsoroltak egytől-egyig új könyvek (kivéve a Keegan-féle...bár az sem nagyon régi) és én úgy vagyok vele, hogy "ha megtaláltuk a tökéletest akkor maradjunk mellette". Engem a történelemben öt témakör érdekel (A nagy francia forradalom, A Nagy Októberi Szocialista Forradalom, Tanácsköztársaság, Első és Második Világháború) és mind az öt témakörben megvannak azok a "könyveim" amelyekből merítek, amelyeket magyarul olvasok. És ezek kizárólag a felszabadulás és a rendszerváltás között íródtak...(Kossuth Könyvkiadó, Zrínyi, Táncsics, Ifjúsági, Gondolat...így hirtelen). Én ezekben hiszek és megintcsak úgy vagyok vele, hogy ha egy adott témakörben egy "régi" könyv megírt mindent akkor egy új könyv mit tud még hozzátenni?! Legfeljebb máshogy megírni ugyanazt de akkor az már nem ugyanaz! Mindegy ez az én dolgom aki szeret olvasni nyugodtan olvashat új könyveket...:-) nehogy már lebeszéljem róluk:-)

Viszont ha rajtam múlna én csak régi könyveket adnék ki újra és újra mert azok SZERINTEM úgy megvannak írva, hogy nincs mit hozzátenni.


Itt van például a Reichstag felgyújtása...feltettem múltkor kérdésben:


"A Reichstag felgyújtásáért (hamisan...) elítélt Marinus van der Lubbe-nál az elfogatásakor végül is volt párttagsági könyv vagy nem volt?"


A kutya se válaszolt rá érdemlegesen...


Biztos azért mert aki vette a fáradságot és hozzászólt és szeret olvasni új könyveket olvas amikben nincs válasz a kérdésemre.


A válaszok ITT vannak:


Edouard Calic - Ég a Reichstag! 1971

Bacsó János - Ami a kulisszák mögött történt... 1960 (alfejezet:Gyújtogatók a Reichstagban)


A Reichstag-ot Göring gyújtatta fel (aztán a gyújtogatókkal egyenként végeztek így vagy úgy, hogy ne maradjanak tanúk), hogy rákenjék a kommunistákra. Van der Lubbe-t beszervezték provokátorok (a perben kábítószerezték, aztán lefejezték) és nem volt nála párttagsági hiába állították először, hogy van...aztán elfogták Dimitrovékat, stb.


Most, hogy jön ez ide?:-) Mindegy.


Az meg már csak ráadás a mondókámban (aztán be is fejezem), hogy a könyvtárban az ún. régi könyvek csak a központi raktárban újak, újszerűek a polcok megviseltek (agyon olvasottak). Az új könyvek meg katonásan ott virítanak a polcon ahová először letették őket és vadonatújak.


Nos, ennyit erről a "kérdésről".

jún. 2. 10:50
 3/4 anonim ***** válasza:
Ajánlom még Lándor Tivadartól A nagy háború írásban és képben, korabeli kiadás, több kötetes.
jún. 2. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Kihagytam a Révai testvérek sorozatát az elsõ világháborúról.
jún. 2. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!