Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Melyik ideológia követője...

IV. KecskeShajt kérdése:

Melyik ideológia követője vagy? Változott már az életed folyamán? Elképzelhetőnek tartod, hogy a jövőben változni fog?

Figyelt kérdés

aug. 24. 15:48
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
#9 A Demokrata Párt progresszív, baloldali frakciója kimondottan anti-liberális, és élesen el is határolódnak a párt liberális szárnyától. De ez a világon mindenhol teljesen világos, a szociáldemokraták mindenütt szidják a neolibeket. Ezt a kettőt Magyarországon szeretik összemosni, mert Magyarországon a jobboldal nem vállalja, hogy liberális, ezért igyekszik ezt a jelzőt a baloldalra sózni. Miközben a jobboldal Magyarországon is teljes mértékig liberális gazdaságpolitikát folytat. Mindent privatizálnak, a balatoni üdülőktől kezdve az egyetemeken át a szociális lakásoktól az autópályákig. Klasszikus laissez-faire liberalizmus, amit tolnak. A szociális vs liberális ellentét mindenhol világos, csak a sunyi jobberek Magyarországon nem vállalják, hogy libsik. És ezt meg tudják tenni, mert a lakosságnak halvány fingja nincs arról, mi az a szociáldemokrata. Ha tudnák, hogy mit jelent, tudnák azt is, hogy pont a liberális gazdaságpolitikát utasítják el leginkább.
aug. 25. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim ***** válasza:

#10

Sajnos nincs igazad. Egy részük szabad piac párti, a neoliberálisok, viszont egy részük meg szabad egyén párti, ami annyit jelent, hogy az egyén szabadsága, ami annyit jelent, hogy az egyént egy cég sem korlátozhatja.

Ezért van amúgy az is, hogy a liberálisok egy része a teljes szabadságot a kommunizmusban látja.


"mert két érdekcsoport szabadságjogai üthetik egymást"

A liberálisok egy része mindig is azt mondta - és ez volt amúgy a főirány -, hogy addig ér a szabadságod, amíg másét nem korlátozod, így de, ez szintén fel van oldva a liberálisok esetében.


"A szociáldemokrácia tehát nem cska azt jelenti"

Azt nem vitattam, hogy a szocdemokról mit mondtál, csak az nem igaz, amit a liberálisokról mondtál.


"A Demokratáknál sincs liberális baloldal."

De, van.

A legtöbb liberális amúgy baloldali értékeket képvisel a legtöbb esetben.

aug. 25. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:

10, nem, a szociáldemokraták nem szabad piac pártiak. Beavatkozás-pártiak és szabályozáspártiak.


Nincs feloldva, mert mindkét érdekcsoport korlátozná a másik szabadságjogát, valamelyik akarata viszont érvényesülni fog. Ezt csak a szociális demokrácia szabályozáspártisága tudja feloldani. Amíg a liberálisoké volt a politikai terep, a legrosszabb szabadversenyes kapitalizmus működött, és ott bizony az nyert, aki gátlástalanabbul taposta el a másikat. Ezért nem működik a liberalizmus. Két érdekcsoport, amely át akar gázolni a másikon, ellentétes érdekekkel rendelkezik. Szabályok nélkül az fog nyerni, amelyik gátlástalanabb.


Nem, nincs.


Aki baloldali, az nem liberális. A baloldal központi gondolata a haladás, tehát csak olyan folyamatokat támogatnak és kezdeményeznek, amelyek a társadalom haladását mozdítják elő. Azokat a jelenségeket a szabadságát, amelyek szembe mennek a társadalom haladásával, elutasítják. Számukra is fontos a szabadság, de nem mindegy, minek a szabadsága. A kizsákmányolás szabadsága? A társadalmi érdekekbe való belerongyolás szabadsága? Egymás eltaposásának szabadsága? Csak azokat a jelenségeket támogatják, amelyek a társadalom haladását segítik elő. Amelyek ezzel szembe mennek, azoknak a szabadságát elutasítják. Egybeeshet a szabadság és a haladás. De nem törvényszerűen, a baloldal központi gondolata pedig mindig a progresszió, mindig a haladás, és nem a szabadság. Egyes esetekben összefügghet a kettő. De a központi gondolat mindig a haladás körül forog, a szabadság nem elsődleges szempont.

aug. 25. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 anonim ***** válasza:
"addig ér a szabadságod, amíg másét nem korlátozod" Ez elég BS-szagú. Vegyünk egy példát. X cég azt akarja, hogy Y munkatárs túlórázzon. Megteheti, a törvény egy bizonyos plafonig lehetőséget ad rá, és Y dolgozó még nem érte el a heti/éves túlórakeretet. Viszont Y dolgozónak halaszthatatlan dolga akad, rögtön a munkaidő után. X korlátozni akarja Y szabadságjogát, de Y is korlátozná X szabadságjogát, pedig a törvény felhatalmazza X-et erre a szabadságjogra. Teljes patthelyzet. Megoldás: a szociáldemokraták itt bevezették, hogy a dolgozó indoklással bármikor elhagyhatja a munkahelyét munkaidő után. Kötelezhető túlórára, heti és éves plafonnal. De csak a dolgozó beleegyezésével. Tehát míg a liberalizmus egy patthelyzetet teremt a két szabadságjog között, a szociális demokrácia megoldást teremt, azáltal, hogy egyértelműen, markánsan és világosan az egyik oldalára áll, mert a szociális érdekeket tartja szem előtt, és elkötelezi magát emellett. Nem érdekli a munkáltató szabadságjoga, a dolgozó szabadságjoga érdekli. Éppen ezért az, hogy az egyént egy cég sem korlátozhatja, nem liberális, hiszen ez a cég szabadságjogait korlátozza, tehát nem lehet szabadságelvű. Ez egy szociális gondolat, és nem egy liberális gondolat. Éppen ezért nem létezik liberális szociáldemokrata. Vannak szociáldemokraták, és vannak liberálisok. Teljesen más a kettő.
aug. 25. 11:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:

14, Brutál jó gondolatmenet. Teljesen egyetértek, teljesen logikus. Annyit fűznék hozzá, hogy a liberalizmussal csak elméletileg alakulna ki patthelyzet a két szabadságjog között, amelyek kölcsönösen korlátozzák egymást, egy róka-fogta-csuka-helyzet kialakulásával. A valóságban nem bambulna egymásra a munkás és a munkáltató az idők végezetéig, örök patthelyzetben. Hanem a nyers erőfölény győzne, magyarul a dolgozónak kuss a neve, és bent marad túlórázni.


Ezen a ponton pedig elválik a szociáldemokrácia és a liberalizmus. Az egyik folyamatok szabadságát szeretné, a szabályozatlanság miatt pedig mindig a nyers erőfölény érvényesül ebben az esetben. Ezzel szemben a szociáldemokraták, társadalmi demokraták, ha bármely piacon torzulások jelentkeznek, közbelépnek a folyamatokba, hogy a társadalom érdekeit érvényesítsék.

aug. 25. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!