Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi az hogy társadalmi nem?

Mi az hogy társadalmi nem?

Figyelt kérdés

Előre bocsátom, hogy nem kifogásolni akarom, ha valaki másnak képzeli magát, hanem a kifejezést magát nem értem.

Már több helyen hallottam ugyanis ezt a kifejezést, hogy társadalmi nem, de nem értem, hogy mitől társadalmi, mi köze annak a társadalomhoz, ha valaki másnak gondolja magát.

Alapesetben ha valaki nőnek születik, akkor nő, ha férfinek, akkor férfi. Ezt persze lehet másként gondolni, mert nem tetszik az illetőnek, de miért hívják akkor ezt a másként gondolást "társadalmi" nem-nek, miért nem egyénileg választott nem-nek? Mi köze ennek a társadalomhoz?

Sőt ezen az alapon akkor miért nincs társadalmi faj is, ha már ezek szabadon választhatók? Mert ha én mégsem embernek tartom magam, hanem mondjuk ufónak vagy kutyának, akkor ufó vagy kutya is vagyok és elvárhatom, hogy úgy is kezeljen a társadalom, tehát rám nem vonatkoznak az emberekre írt törvények? (Bár kétségtelenül sok ember viselkedik most is úgy, mint egy állat, és nem tartja magára nézve kötelezőnek a törvényeket, de ez másik kérdés.)


2021. szept. 13. 07:32
1 2
 1/14 LazyJones ***** válasza:
45%

[link]


Tessék, ebben eléggé részletesen le van írva. Kb 20mp alatt megtalálható.

2021. szept. 13. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
59%
Egy hülye kitaláció
2021. szept. 13. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
29%

Egyszerű. Születésed alapján fiúnak/lánynak mondanak. Páran úgy gondolják, hogy ez nem helyes ahogy az sem, hogy a társadalom aként kezel. Szóval tulajdonképpen a társadalom nyomása miatt vagy nő vagy férfi. Arról nem sűrűn beszélnek, hogy már az emberiség hajnalán amikor valószínűleg ezek a fogalmak nem léteztek már tudatosan megvolt a férfi és a nő(legalábbis erre utal, hogy a munkák másképp voltak megosztva, a törzsön belüli szerepek).

A kérdés amúgy jogos. Miért csak azok vannak elfogadva ha valaki nemet akar váltani, mert másnak gondolja magát?

Csak egy példa. Néhány éve elutasították egy pasi kérését, hogy papíron fiatalabb legyen. Mondta, hogy nem érzi olyan idősnek magát, orvosi papírt is vitt, hogy egészségügyi állapot szerint is fiatalabb. Ezt nem fogadták el mondván mivel magyaráznák az éveket(munka, iskolai papírok stb)mindezt olyan országban ahol elfogadott a nemváltás. Szóval az gondot okoz ha mondjuk 5 évvel fiatalabb akarsz lenni, de az nem, hogy Marcsi helyett Gyulaként fogsz tovább élni.

2021. szept. 13. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
61%

Valami hülye liberális kitalálta,hogy attól lehetsz nő,hogy fütyivel születtél.


Azóta van olyan,hogy "társadalmi nem".


Annyira komolyan vehető, mint az asztrológia.Valakik hisznek benne.

2021. szept. 13. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:
#3: Teljen jogos a felvetés. A társadadalmi kort is be kellene vezetni. Legyen társadalmi nem, társadalmi faj és társadalmi kor is.
2021. szept. 13. 07:55
 6/14 anonim ***** válasza:
81%

#3 Ez így kicsit félrevisz, bár alapvetően igazad van.

A társadalmi nem kicsit más volt eredetileg, mint maiként ma sokan kezelik.

A társadalmi nem nem üti azt hogy valaki nő vagy férfi és nem is változott meg attól valaki neme, hogy nem felelt meg neki. Az eredetileg meghatározott társadalmi nem, az éppen azt jelentette, hogy a férfi vagy nő szerepe, jellege és a tőle elvárt viselkedés társadalmanként más és más. Nem ugyanaz volt egy japán társadalomban a férfi, amilyennek a társadalom sugallta, mint amilyen egy arab vagy éppen egy európai társadalomban. Vagy éppen hogy más volt egy nő szerepe, viselkedése amire nevelték egy afrikai országban vagy egy amerikai államban.

Az 1-es által is linkelt wikipédiás szöveg első sora szerintem ami találó: "A társadalmi nem vagy gender (más írásmóddal dzsender) olyan tanult (nem biológiai) tulajdonságok, szerepek, viselkedésmódok halmaza, amelyet a társadalom elvár az egyéntől biológiai neme alapján."

Vagyis 500 éve egy brit vidéken a nőktől mást vártak el, másra nevelték a lányokat, mint amire ma - azaz másmilyen volt a társadalmi nem, másmilyen volt akkor a "nő", mint manapság.

Ahol ez kisiklott, hogy eredendően éppen az volt a lényege az elméletnek, hogy egy nőnek nem kell olyannak lennie amit a társadalom éppen elvár a nőtől, vagyis hogy megegyezzen a társadalmi nemével az amilyen ő valójában, amilyennek érzi magát, tehát lehet nő akkor is ha nem felel meg a társadalmi elvárásnak, hogy ilyennek kell lennie egy nőnek. Ehelyett mára a genderelméletet elvitték oda, hogy ha nem felel meg valaki a társadalmi nemének, akkor már nem is nő, hanem férfi vagy valami teljesen más.

Ráadásul ahelyett, hogy elfogadnánk azt a helyes alapvetést, hogy a férfiak és nők nem egyformák, nem is kell megfelelni mindenkinek egyformán az adott társadalmi nemnek, vagyis annak a szerepnek amilyennek éppen egy nőt vagy férfit tartanának elfogadhatónak abban a társadalomban - most megváltoztathatatlan dogmaként kezdik kezelni, hogy valaki akkor nő, ha megfelel egy bizonyos képnek, társadalmi nemnek és ha szereti a rózsaszínt, nem verekszik, inkább babázik, akkor ő már nő és pont. Akkor is ha biológiailag férfi.

Vagyis egyik oldalról pusztítsuk el azt ami a társadalom sok évszázada alatt lett egy nem elvárt vagy éppen megszokott tulajdonsága - másrészt viszont ragaszkodjunk ehhez szélsőséges módon és még az se zavarjon ha a biológia szöges ellentétben áll vele.

2021. szept. 13. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
58%
Egy szélsőliberális kitaláció. A biológiai és a társadalmi nem valójában egy és ugyanaz. Akinek pénisze van, az férfi, akinek vaginája, az nő.
2021. szept. 13. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
60%
Ez egy társadalomtudományi téma, alapvetően. Azt vizsgálja, hogy a különböző kulturális közegekben milyen elvárások vannak egy nővel illetve egy férfival szemben. Pl ma egész mást várnak el egy nőtől, mint 100 éve. De pl egész mások az elvárások egy magyar egy indiai vagy éppen egy török nővel szemben. És persze ugyanez férfiakkal kapcsolatban is.
2021. szept. 13. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:
#6: Ez teljesen jogos, de ha így van akkor pont az ellenkezőjét hívják társadalmi nemnek, mint amit az illető valójában érez. Ha a társadalom valakitől azt várja el, hogy férfiként viselkedjen, ha pénisszel született, akkor ő hiába vallja magát nőnek, a társadalmi neme férfi lenne, holott most pont fordítva van, ő nő akar lenni. Ezért is értelmetlen számora ez a társadalmi nem kifejezés, mert pont az ellenkezőjét sugallja.
2021. szept. 13. 08:15
 10/14 anonim ***** válasza:
49%

Olyasmi, mint hogy egy férfi sovány, gyenge aszténiás alkat, nem tud fizikai munkát végezni, akkor ő nem is férfi, hanem a nő és a férfi között. Ezzel a gender studies foglalkozik


pl; Vidéken a szocializmusban nem is tekintették férfinak azt, aki nem volt alkalmas katonai szolgálatra. Azt mondták az nem is férfi. Szégyellte a család. Lesütve járt onnantól kezdve a faluban. Pedig vannak ilyen férfiak, akiknek erkölcsi aggályaik vannak az ölés ellen és nem is alkalmasak fizikailag semmire, de mésem melegek. Na ők a gender studies szerint egy köztes társadalmi nem. Nem biológiai, hiszen férfi szerveik vannak, nem akarnak nők sem lenni, csak fizikailag nem férfiak egészen. A társadalomban nem a férfi szerepét töltik be


Remélem segítettem

2021. szept. 13. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!