Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mit gondoltok egy ilyen...

Mit gondoltok egy ilyen választási rendszerről?

Figyelt kérdés

Minden állampolgárnak ugyanúgy van szavazata, mint most, de a szavazat súlyozva van aszerint, hogy mennyire kompetens politika és gazdaság terén.


Lenne egy nemzetközileg akkreditált, szigorúan ellenőrzött és egyik politikai irányzat érdekeltségébe sem eső tanterv és képzési rendszer amin bizonyos szinteket lehet elérni.


Már a közoktatásba is intergrálva lenne poltika és gazdaságtan, ami érettségi tárgy is lehet akár (részletkérdés) de ez csak 50-60%-os jogosultságot ad a szavazathoz. Mondjuk aki nem érettségizett belőle, annak 50, aki igen, annak 60, vagy valami hasonló.


Az állam biztosít minden állampolgárnak ingyenesen hozzáférhető módon továbbképzést a témában, és ha sikeres vizsgát tesz, növelheti a szavazatának súlyát. Így minél magasabban kvalifikált valaki politika/gazdaság témában, annál többet ér a szavazata választásokkor, de akár népszavazáskor is.


Ezzel elkerülhető lenne az, hogy a választások valójában arról szóljon, hogy melyik párt tudja jobban manipulálni a tömegeket, hisz a könnyen manipulálható rétegek szavazatai kevesebbet érnének, míg a tájékozottabb emberek felelősebb döntést hoznának meg.nov. 20. 22:26
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
10, hát létre kell hozni:D Nyilván ez a rendszer csak nemzetközileg működne, mert ha országon belüli az egész akkor a hatalmon lévő esetleg belenyúlhat.
nov. 21. 22:06
 12/34 anonim ***** válasza:
#6 Nem viszed túlzásba liberalizmust? CSAK a kérdezőnek legyen szavazati joga! Ne bízzunk semmit a véletlenre!
nov. 21. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/34 A kérdező kommentje:

De ti mi a tökről beszéltek? Elovlastátok egyáltalán amit írtam?:D Mindnekinek lenne szavazati joga, és mindnekinek hozzáférhető lenne, hogy akár 100%-os súlyozás FÖLÉ is felnyomhassa egyszerűen ingyenes képzések elvégzésével...


Mi ebben a korlátozó?


És bevallom, miután semmi ezirányú végzettségem sincs, én is 50%ról indulnék. De nincs ebben semmi kivetnivaló. Engem legalábbis frusztrál, hogy időről időre olyan dolgokról kérdeznek meg és teszik hivatkozási alappá a válaszomat, amiről a médián kívül semmi infóforrásom nincs. Márpedig a média aztán baromira nem megbízható forrás, nem biztosít hiteles tudást. De azért csak válaszoljak és a hatalom majd hivatkozika válaszomra, hogy "hát ő is ezt mondta". Hátizé....

Vagy szerintetek ez tök rendben van, hogy fogalmatlan emberek véleménye döntő tényező legyen?

nov. 21. 23:37
 14/34 anonim ***** válasza:
#11 Ami nemzetközileg próbál működni, az egyelőre működésképtelen, látsd ENSZ.
nov. 22. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/34 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy elérem a legmagasabb fokozatot a te rendszeredben, de már 65 évesen egy szenilis idióta vagyok. Akkor a szenilis idióta szavazatának maxot kellene érnie?

Ami miatt nem ellenőrzöd újra és újra az adott személy tudását, így nem fogsz sosem optimális eredményt kapni. Ha viszont rendszeresen képzéseket tartasz, akkor túl sok erőforrást emészt fel az ötleted.


Illetve következménye lenne, hogy olyan pártnak engednél teret, aki azzal kampányol majd, hogy nem lesz ilyen rendszer, így az alacsony végzettségűek egybe szavaznának, míg az értelmesek megoszlanának.Ennél van jobb módszer.

5 szavazatod van. Adhatsz egy 5-öt érő szavazatot, egy 4-et érő szavazatot és így tovább 1-ig. Vagyis 5 különböző értékű szavazatod van.

A választáson ki kell töltened egy 4 kérdésből álló tesztet és annyi levonást kapsz a szavazataidból amennyi rosszat tudtál.

Vagyis, ha mindent elrontasz, akkor is lesz egy egy értékű szavazatod, így mindenki szavazhat.


A kérdések egy 200 kérdésből álló pool-ból lennének sorsolva, vagyis nagyon ritka lenne, amikor 2 egyforma kérdéssor van, így nem tanítható előre.


A kérdések pedig olyan alapok lennének, amikre nem mondanának nemet a pártok, mivel logikusan csak akkor mondanának nemet, ha azt gondolják, hogy az ő választóik ezt nem tudnák megoldani.

A kérdések tényleg nagyon alap, triviális kérdések lennének, mint pl ez:

"Milyen pozícióban van Orbán Viktor (mindig a jelenlegi miniszterelnök lenne)?

A.) Miniszter

B.) Elnök

C.) Miniszterelnök

D.) Király"


A kérdések egy része állandó lenne, ami alapvető ismeret a magyaroknak, pl. első királyunk neve. Míg lennének aktuál politikai kérdések, mint egyes személyek milyen pozícióban vannak, programpontok stb.


Ez megoldást adna a szenilis vénember szavazatára, mivel minden választáson lenne teszt.

A javítását lehet scanner-rel végezni, így nem igényelne sok embert.

És erre alapozni nem igazán lehet pártot, mivel az emberek nem tudják, hogy az ő szavazatuk végül mennyit is ért.

nov. 22. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/34 anonim ***** válasza:
50%

A tudományoskodást hagyjuk a szakakadémiákra, - felesleges ennyire túlbonyolítani az egyszerűt! Aki felnőttkorú, beszámítható, magyar állampolgár, nincs eltiltva a közügyek gyakorlásától és rendszeresen hozzájárult, ill. hozzájárul a magyar költségvetéshez a befizetéseivel, az szavazhat, - de ezt sem kötelező jelleggel - meghatározott időközönként.

Nem bonyolult - és szükségtelen is azzá tenni!

nov. 23. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/34 anonim ***** válasza:
0%

#16

"Nem bonyolult "

Persze, nem bonyolult, csak akkor fogunk Hitler-eket kapni a történelmünkbe.

És aki ezt nem ismeri fel, az nem valami okos. Ehhez nem szakakadémiának kell lenni, hanem nem szabad ostobának lenni.


Bizony, az egyetemes választási jog rettentő hátrányos és rossz rendszer. Ennél kellene egy jobb rendszert kitalálni, és erről szól ez a beszélgetés.


Nyilván aki nincs azon a szintén, annak ez nem jelent sokat, de nem is kényszerítettünk, hogy szólj hozzá a témához.

nov. 23. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/34 A kérdező kommentje:

16, jó, de amit te leírsz, az nem egy felelős ödntéshozatal felé irányul, pusztán afelé, hogy mindenki részt vehessen benne. Persze elfogadom, hogy valakinek inkább ez a fő szempont, valakinek meg nem. Csak.. pl az általam felvázolt rendszer pont azt hivatott kiküszöbölni, ami a te rendszered legnagoybb hibája: a felelőtlen, hozzá nem értő döntést.

nyilván, elfogaodm, hogy valaki nem ért egyet ezzel, de szerintem tök gagyi, hogy fontos döntésekben nem hozzáértő emberek döntenek. Mintha a kutyám osztaná be a havi jövedelmemet:D

nov. 23. 13:14
 19/34 anonim ***** válasza:
Szerintem pedig csak azért vergődnek ezen, akik ezt teszik, mert rájöttek, hogy pusztán a saját adottságaik kevesek önmagukban ahhoz, hogy valaha is hozzáférjenek "a hatalom tortájához"! Azt viszont piszkosul áhítják, - mert mekkora üzlet kitarttatni magát az embernek mások automatikus befizetéseiből úgy, hogy lényegében még a munkahelyre sem kell befáradni ezért! Felhőtlen élet, pazarlás, felelősség és felelősségre vonás lehetősége nélkül! Ez a magyar "politika", amelyre annyira vágyik itt mindenki - és amelynek megszerzése érdekében sokan semmitől nem riadnak vissza! Fáj? -Nem baj! Fájjon az igazság!
nov. 23. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/34 anonim ***** válasza:
0%

#19

"csak azért vergődnek ezen, akik ezt teszik, mert rájöttek, hogy pusztán a saját adottságaik kevesek"

Tehát jól értem, hogy az az érved olyan emberek ellen, akik rendesen dolgoznak és nem terveznek politikusok lenni, de igazságos választási rendszert akarnak, hogy azért teszik, mert politikusok akarnak lenni? :D

Aha. :DDD

Biztos igaz a feltevésed. :D

nov. 23. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!