Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Létezik társadalmi nem, a...

Létezik társadalmi nem, a biológiai nem mellett? Azaz a "férfi" és a "nő" több-e a homo sapiens hímjénél és nöstényénél?

Figyelt kérdés
jan. 10. 09:52
1 2 3 4 5 6
 1/56 anonim ***** válasza:
15%
Valójában nincs, ez egy erőltetett dolog.
jan. 10. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/56 anonim ***** válasza:
8%
Nem létezik semmi ilyesmi.
jan. 10. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/56 anonim ***** válasza:
2%
Annyira, mint amennyire komolyan vehető, hogy random ember lehet Napoleon
jan. 10. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/56 A kérdező kommentje:
Öhm... kiírtam egy szavazást de az mintha nem óhajtott volna megjelenni:S Eh...
jan. 10. 10:05
 5/56 anonim ***** válasza:
8%
Ez korunk fejlett országainak jóléti betegsége. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen megjelenik egy társadalomban. Sajnos van az a jólét, amikor már az emberek agyára megy a jólét
jan. 10. 10:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/56 anonim ***** válasza:
4%
Egyértelműen nem!
jan. 10. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/56 A kérdező kommentje:

Eddig 4:0 a nem javára.


Tehát ti kijelentitek, hogy a szociális érzékenység, empátia és érzelmi mélység mértéke, racionalitás mértéke, egyes feladatokhoz való kiemelkedőbb érzék meg a többi, amit egyik vag ymásik nemhez kapcsolunk, az mind a kromoszómánkba van építve és az ettől való eltérés az valójában biológiai deviancia, mondhatni betegség?

jan. 10. 10:14
 8/56 anonim ***** válasza:
11%

Nem létezik.

A bolond, unatkozó liberálisok,kommunisták találták ki.


Utálják, ha valami születési előjogra hasonlít.A nem pedig biológiai törvény, nem megváltoztatható.

jan. 10. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/56 anonim ***** válasza:
95%

Nekem a kérdés fura és egy kicsit azt sugallja felém, hogy - szokás szerint - félreértés tárgy az egész koncepció. Nagyon érdekes téma ez amúgy, csak az a baj, hogy belemászott a politika. Szóval a kérdésedre válaszolva: nem több a férfi és a nő a hímnél és nősténynél, hanem mást takar a két fogalomkör.


A gender studies alapkoncepciója, hogy a nő és a férfi nem születik nőnek, vagy férfinak, hanem azzá válnak. Magyarul a gender studies azt kutatja, hogy a társadalmi nemi identitás honnan ered, mi az ami a biológiára vezethető vissza, és mi az, ami a társadalmi szokásokra.


A biológiai nem egy testi kérdés: az anyaméhben eldől, hogy két x, vagy egy x és egy y kromoszómával fejlődsz, és ez meghatározza a fizikai nemi jellegedet. Ha nőnemű leszel, akkor puncid nő és petefészked, menstruálsz, képes leszel gyereket kihordani, jó eséllyel kisebb méretre és fizikai erőre teszel szert, a hormonháztartásod is másképpen működik, valószínűleg nagyobb emlőd és szélesebb csípőd lesz. Ez elég jól körülhatárolható.


Amit a gender studies ezzel szemben állít, hogy ettől még nem biztos, hogy te szükségszerűen érzelmes, szubmisszív, gondoskodó, családcentrikus, biztonságorientált, érzékeny, kedves, romantikus, stb leszel. Ahogyan az sem biztos, hogy béna leszel az autóvezetésben, és rettentő jó a házimunkában. A gender studies azt mondja, hogy egy csomó sztereotípia ezek közül azért alakul ki, mert a gyerek azt látja, hogy ilyen egy nő.


Egy példa: a feleségem és én sok szempontból egy tipikus, konzervatív pár vagyunk. Én 190 cm, 110 kilós medve vagyok, a feleségem egy vékonyka, kedves, mosolygós és barátságos nő. Én dolgozom, elég jó pozícióban jól keresek, a feleségem otthon vezeti a háztartást és a gyerekeket. A belső dinamikánkban mégis van egy néhány aprós csavar, ami konfliktusforrás.


Pl én vagyok a romantikusabb beállítottságú, ő a feladatorientáltabb. Amikor én sokkal jobban kezelem a kettőnk, vagy a lányaink érzelmi dolgait, ő gyakran utal arra, hogy autistának érzi magát mellettem. Nálam ugyanez van, amikor megnézi az olajszintet az autóban, elmegy venni olajat a Unixba és felönti az autót, ami szerintem az én dolgom lett volna, de eszembe sem jutott. Meg annak idején eleve ő mutatta meg, hogy kell, amit én élek meg szégyennek.


Az, hogy én szégyellem magam, mert az autószerelő lányaként felnőtt feleségem bizonyos szempontból jobban ért az autókhoz, mint én, annak nem sok köze van ahhoz, hogy a homo sapiens hímjének egy példánya vagyok. Ez sokkal inkább annak a jele, hogy a környeztben ahol felnőttem, az igazi férfi megszerel mindent, és ennek az identitásnak én ilyenkor nem felelek meg.


Ha nem a nemváltó műtétekkel azonosítjuk a témát, akkor szerintem ez egy nagyon érdekes társadalomkutatási ágazat. Engem nagyon érdekel.

jan. 10. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/56 anonim ***** válasza:
100%

A betegség fogalmát így is lehet kezelni ahogy te kezeled, csak épp eléggé gyakorlatiatlan.


Te a következőképpen definiálod tulajdonképpen a betegség fogalmát:


"Ha van egy vizsgált mintánk amin belül egy adott jellegnek van egy nagy többségre igaz változata/értéke/típusa és van egy kisebbségre igaz változata/értéke/típusa, akkor az utóbbi betegségnek számít".


Példával:

Az emberiség kb 80%-a barna szemű.

Világviszonylatban a kék és a zöld szem deviáns a nagy többség barna szeméhez képest.

A te betegség definíciód szerint a kék szem egy betegség, mert deviancia a barnához képest.


Vagy például egy maszkulin viselkedésű nő beteg a többségében feminin viselkedésű nőkhöz képest.


A betegségnek nem ez az elterjedt definíciója.

A modern felfogásban az tekinthető betegségnek (mind fiziológiás mind pszichés értelemben) ami az adott személy életminőségét és környezetével való kapcsolatát negatívan befolyásolja.


Nézzünk egy példát elsőnek fiziológiás betegségekre és fiziológiás állapotokra amik nem betegségek:


AB-s vércsoport.

Ez nem betegség. Ugyanígy az A-s, B-s és 0-ás vércsoportok sem betegségek, csak különbségek.


Kék szem.

Nem betegség.


Inzulin hiány (diabétesz).

Ez betegség, mert korlátozza az egyént bizonyos léptékben, megrövidíti élettartamát és csökkenti életminőségét.


Vakság.

Ez is betegség, mert korlátozza az egyént.


Inkontinencia.

Szintén betegség, ráadásul kihat a környezrtére is az adott személnynek.


Nézzünk pszichés eseteket.


Szeretni a pisztáciát.

Ez nem betegség. Valaki ugyan nem szereti, de ettől a pisztácia szerető emberek nem lesznek hátrányosabb helyzetben és nem lesz problémájuk az életben.


Fejben gyökvonásra képesnek lenni ezres számkörben.

A legtöbb embernek (nekem is) eltart egy percig is akár mire nagy nehezen megmondja mennyi lehet a 770-nek a gyöke. Ha valaki egy pillanat alatt képes megmondani mennyi 4622-nek a gyöke az az illető egyértelműen eltér a nagy többségtől.

De ettől nem beteg. Nem befolyásolja az állapota negatívan az életét.


Szeretni a BDSM dolgokat.

Ez már határeset.

A hetero kapcsolatok túlnyomó részében is van némi fizikai fölé-alá rendeltségre való izgulás, mégis tabuként kezeljük és "furának tartjuk".


Üldözési mánia.

Na erről már egyértelműen kimondható hogy betegség, mert negatívan hat az érintett személy életére és emberi kapcsolataira.


Szóval láthatod kérdező, a pszichés betegségek téma egy nagyon ingoványos terep.

jan. 10. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!