Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mikorra várod a túlfogyasztás...

JuJo23 kérdése:

Mikorra várod a túlfogyasztás miatti civilizációs összeomlást?

Figyelt kérdés

Egyre több szakember szerint már elkerülhetetlen a jelenlegi életvitelünk vége, nem lesz hozzá elegendő élelmiszer, energia, nyersanyag.


Észbe nyilván nem fogunk kapni, ismerjük az emberi természetet, a politika szinte nem is beszél erről, nemhogy tenne valamit érdemben. Csináljuk, amíg lehet, aztán egyre visszább kell majd vennünk az igényeinkből, míg már az alapvető igényeinkre sem lesz elegendő. Jönnek majd a háborúk, népvándorlások, éhínségek, anarchia vagy totalitárius diktatúrák.


Mikor jön el az a pont, amikor mondjuk már nem az lesz a természetes, hogy a GDP minden évben nő?


márc. 30. 21:24
A kérdező szavazást indított:
2030-ra
2050-re
2075-re
a 22. századra
a 22. század után jóval
Nem lesz ilyen (mert rosszul gondoljuk most vagy mert kitalálunk valamit addig)
19 szavazat
1 2
 1/20 Revolúcióbiológus ***** válasza:
72%
Nem lesz Mad-Max-es civilizációs összeomlás és repülő-önvezető-elektromos autós csillogó jövő sem. A valóság valahol a két véglet között lesz félúton, csak arról nem készülnek sci-fi-k és apokalipszis-irodalom, hogy egy sok tekintetben átlagos és nem túl izgalmas világot fessenek le neked - meg ha nem a szélsőséges jövőképekről van szó nem is kapják fel az emberek a fejüket. Biztos lesznek benne válságok és háborúk, de lesznek benne új technológiák és fejlődés is.
márc. 30. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
57%
Nagyon valószínűtlennek tartom.
márc. 30. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 anonim ***** válasza:
29%
Epikus csaták lesznek, nagy magyar hősökkel, a jóslatok szerint.
márc. 30. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 anonim ***** válasza:
60%

Nehéz megmondani, illetve nem ártana azt sem definiálni, hogy mit is értünk összeomlás alatt.


Azt tudjuk, hogy pl. a konvencionális, nagyon könnyen kitermelhető és nagyon jó minőségű olajforrások(tehát amit a Dallasban látunk, hogy Tintás Barnes fúr ott a texasi pusztában, és feltör az olaj) ~15-20 évre elegendőek, ha csak ebből akarnánk fedezni a fogyasztásunkat, és ilyenekből nem is fedeznek már fel újakat elég régóta.


Ha hozzávesszük a sokkal rosszabb minőségű és sokkal nehezebben kitermelhető olajforrásokat is, palaolaj, olajhomok, tengeri fúrótornyok, akkor a szakemberek becslése szerint ~40 évre elég olajkészlet van még, feltételezve a mai fogyasztási szintet és a mai EROEI-t, azaz az befektetett energia/kinyert energia mérleget.


De azt nem árt megemlíteni, hogy ez a nagy olajtermelő országok olajtermelő cégeinek az önbevallásán alapuló készlet, nincs egy független intézmény, ami ezeket mérné, nem is engedik oda őket.


Na most nyilvánvaló, hogy egy olajkitermelő cégnek érdekében áll kozmetikázni felfelé ezeket az adatokat, hiszen a részvény-indexek ettől szárnyalnak - hülye lenne pl. a Saudi Aramco azt mondani, hogy srácok, bocsi, de 5 év múlva elfogy az olaj, holnap már senki nem invesztálna a cégbe.


Na szóval figyelembe véve ezt is, illetve a folyamatosan növekedő fogyasztást, és a folyamatosan romló EROEI-t, ez a 40 év a valóságban akár 25 évre is zsugorodhat.


Viszont hogy ezalatt az elkövetkező 20-40 év alatt mi történik, hát arról halvány lila fogalmunk sincs, így aztán azt sem lehet megmondani, hogy összeomlik-e a civilizáció, bármit is értsünk összeomláson.


Az egészen biztos, hogy 20-40 év alatt nem fogunk átállni nem fosszilis energiára és elektromos meghajtású transzportációra.

Az első nukleáris polgári-kereskedelmi célú atomerőművet az 50es évek elején helyezték üzembe, azóta eltelt ~80 év, és az atomerőművek még mindig csak a ~4-5%-át adják a világ energia-szükségletének.


Egészen egyszerűen nincs idő arra, hogy 20-40 év alatt globális léptékben elterjedjen egy forradalmian új energiatermelési, tárolási, és szállítási mód.

Még akkor se, ha holnap feltalálnák a mainál 3x nagyobb energiasűrűségű és töltési sebességű akksikat, mert még ez is mindig csak a töredéke lenne energia-sűrűségben a benzinnek vagy a dízelnek.

Arról nem is beszélve, hogy kanyarban sincs egy ilyen felfedezés, egyelőre labor-körülmények között bizgerálnak vele, van 1-2 ígéretes kísérlet, de ennyi.


Na szóval a kőolaj elfogyása egészen biztosan probléma lesz.


A kérdés csak az, hogy hogyan zajlik ez majd le.


Az is lehet, hogy egész egyszerűen végbemegy egy lassú deglobalizációs folyamat és a kőolaj-fogyasztás drasztikus visszaesése anélkül, hogy kitörne az anarchia.

A társadalmak alapvetően olyanok azért ebben a tekintetben, mint a békák.

Ha egyből forró vízbe dobod őket, akkor ugrálás, de ha szép lassan forralod, akkor semmi gond.

A gyors és drasztikus változásokra igen érzékenyen reagálnak, de ha szépen, lassan, fokozatosan viszed le egy társadalom életszínvonalát és fogyasztását, akkor simán lenyelik.


Csak hasonlítsuk össze az amerikai középosztály helyzetét a 70es évek vége/80as évek eleje időszakban a maival.


Akkoriban egy átlag blue collar szimpla melósnak egy detroiti autógyárban megvolt a kertvárosi háza két kocsival, akár medencével.


Ma már egy sz-ros lakásra nem telik nekik ennek a rétegnek, ami saját tulajdon, bérleményekben meg trailer parkokban élnek.


Ha a 80as évek elején egy huszárvágással elveszed a melósok kertvárosi házait, és bérlakásokba meg trailer parkokba költözteted őket, kitört volna a forradalom.


Így viszont, hogy szépen fokozatosan ment végbe ez a változás ~40 év alatt, különösebb ugrálás nélkül eltűrték.

márc. 30. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/20 anonim ***** válasza:
71%
Tíz éven belül. Már ma is háborúk és népvándorlások vannak.
márc. 30. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem előbb-utóbb bekövetkezik a hanyatlás.
márc. 30. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 A kérdező kommentje:

"Nehéz megmondani, illetve nem ártana azt sem definiálni, hogy mit is értünk összeomlás alatt."


Szerintem az egy jó fokmérője lesz az összeomlásnak, hogy ha a GDP már nem fog tovább nőni, esetleg a várható élettartam csökkenni kezd.

márc. 30. 22:17
 8/20 anonim ***** válasza:
A BAU2 modell szerint valahol 2040 környékén lesz a fordulópont.
márc. 30. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 anonim ***** válasza:
#8: Ha ez így van, akkor mihez érdemes kezdeni? Akkor annak van esze, aki földet vesz, és megtanul gazdálkodni, nem? Ha nem lesz olaj, akkor se áram nem lesz, se semmi. Csak az fog élni, aki tud termelni valami hasznosat. Aki informatikusnak tanult, megy a levesbe, semmit nem fog érni a tudása pl.
márc. 30. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
78%
#9 Ki kell ábrándítsalak, akik nem fognak tudni élelmiszert termelni, azok nem a telekhatárról fogják nézni mások termését...
márc. 30. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!