Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A magyar hadsereg felszerelése...

A magyar hadsereg felszerelése miért volt annyira rossz a II. világháborúban?

Figyelt kérdés
Még a románoknak is jobb haditechnikájuk volt. Nem jutott eszébe Horthynak, hogy már a Nagy Háborúban sem lehetett győzni egy szál semmibe felöltöztetett és 1 puskával ellátott katonákkal?

szept. 25. 18:03
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
84%

Úgy még is mit vártál egy leharmadolt országtól?


Csórók voltunk még úgy is hogy Horthy kihozta a maximumot az ország gazdasági teljesítő képességéből.


Nálunk nem finanszírozták meg az amcsi bankok a haderőfejlesztést mint Hitlernek!

szept. 25. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

Mert Magyarország hadisarcot fizetett.

Meg, mindenféle ostoba nemzetközi szabályozás gátolta a haderő fejlesztését.


Horthy nem tudott a sz_rból várat építeni.Arra számított,hogy a két bécsi döntés után mindenki el lesz magában és nem kell majd annyit a seregre költeni.

szept. 25. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 anonim ***** válasza:
97%
Ha jól emlékszem eleinte úgy volt, hogy a magyarok csak holmi rendfenntartók lesznek, frontról szó se volt.
szept. 25. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

A trianoni békediktátum nem csak területekről szólt, hanem a fegyverkezést is nagyon lekorlátozta az Antant, Kisantant és ugye a gazdaságot is nagyon visszavetette a háború és az azutáni elszigeteltség.

Másrészt a hazai ipar, gazdaság egyébként sem volt olyan fejlett, mint a Csehszlovák. Azt nem tudom, hogy Románia haditechnikája mennyire volt jó, valóban jobb volt-e, de ők még inkább szegény, elmaradott ország voltak, csak mondjuk kaphattak fegyvereket Franciaországtól.

szept. 25. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:
100%
Ha már szóba hozzad a románokat, ők vonatozták ki kb. az összes iparanyagot a háború után, pl.: ezért is voltunk fejlettlenek.
szept. 25. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 kürasszír ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!


A Horthy vezette Magyarország felismerte, hogy milyennek kellene lennie egy modern hadseregnek a II. világháború kitörésekor, de egyszerűen nem volt idő a Magyar Királyi Honvédség kellő felszerelésére, noha a megfelelő fejlesztéseket elindították. Németország pedig egyrészt kapacitáshiány miatt nem tudott, másrészt nem is akart korszerű haditechnikát nagyobb mennyiségben átadni a szövetségeseinek, nemcsak nekünk, de az olaszoknak, románoknak, bolgároknak sem.


A II. világháborúban a románoknak egyáltalán nem volt jobb haditechnikájuk, amennyi előnyük volt kezdetben, az arra vezethető vissza, hogy ők szabadon vásárolhattak relatíve korszerű francia és csehszlovák haditechnikát a II. világháború kitörése előtt.


Összességében Magyarország fejlettebb hadiiparral és haditermeléssel, komolyabb tudományos háttérrel rendelkezett, mint Románia. Mellesleg a Románia lakosságának még felével sem rendelkező Horthy Magyarország nagyobb GDP-vel bírt, azaz gazdaságilag sokkal fejlettebb volt Romániánál.


Románia nem volt képes például komolyan vehető páncélosok gyártására, Magyarország viszont tudott Csaba páncélautót, Toldi könnyű harckocsit, Turán közepes harckocsit és Zrínyi rohamlöveget fejleszteni és gyártani.


Magyarország képesnek bizonyult modern német repülőgépek, azaz 309 db Messerschmitt Bf 109-es vadászrepülőgép és 270 db Messerschmitt Me 210 gyorsbombázó licenc gyártására is.

szept. 25. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 anonim ***** válasza:
92%
Az ország nem volt felkészült egy ilyen cselekményben való részvételre. Igazi bűn volt ilyen felszereltségű katonákat keletre küldeni.
szept. 25. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

Az volt a terv, hogy a meglévő fegyverekkel kimennek, a németek pedig felfegyverzik őket. Ezzel két gond volt:

A németeknek sem volt elég átadható fegyvere

Az új fegyverekre a magyaroknak nem volt kiképzése. (Ezért az átadott tigrisekkel sem tudtak mit kezdeni)

Ehhez hozzájárult a hadiiparral együtt járó korrupció. Sok felszerelés nem érte el a kívánt minőséget.

Amikor a II. magyar elithadsereg kiment a szovjetunióba, a németek még győzelmi mámorban voltak. A magyarok nem számítottak komoly harcokra.

Arról kevesebb szó esik, hogy a kiképzés is a "felszereléshez méltó" volt. Akikkel beszéltem, mind csak pár hetes kiképzést kaptak és legfeljebb 4-5 lövést adott le a kiképzés során.

szept. 25. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 A kérdező kommentje:
"II. magyar elithadsereg" na ez egy pillanatra megmosolyogtatott majd rohadtul elszomorított.
szept. 25. 20:16
 10/23 kürasszír ***** válasza:
78%

# 8


Bocs, de az állításaid több, mint vitathatóak.


Ezt írtad: "Az új fegyverekre a magyaroknak nem volt kiképzése. (Ezért az átadott tigrisekkel sem tudtak mit kezdeni)"


Azonban a Magyar Királyi Honvédség a kapott népet haditechnikát mindig megfelelően tudta használni, így a Tigris tankokat is.


Ezt is írtad: "Arról kevesebb szó esik, hogy a kiképzés is a "felszereléshez méltó" volt. Akikkel beszéltem, mind csak pár hetes kiképzést kaptak és legfeljebb 4-5 lövést adott le a kiképzés során."


Ez már azért sem lehet igaz, mert 1939. évi II. törvénycikk A honvédelemről értelmében minden besorozott magyar katona kétéves sorkatonai szolgálatot kellett teljesítsen. Ez a Szovjetunióba kiküldött 2. magyar hadsereg esetében ez meg is történt, tehát nem pár hetes, hanem legalább kétéves kiképzés és szolgálat előzte meg a harcbavetésüket.


A hadtörténészek egybehangzó véleménye szerint a Magyar Királyi Honvédség kiképzési színvonala 1941-ben, Magyarország belépésekor az II. világháborúba egyértelműen korszerűnek tekinthető.


Pár hetes kiképzés utáni harcbavetés csak 1944-1945-ben fordulhatott elő, amikor a szovjetek már Magyarországon jártak.

szept. 25. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!