Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A sorkatonaságnál tényleg...

A sorkatonaságnál tényleg minden apróság miatt is engedélyt kellett kérni?

Figyelt kérdés
Most hétvégén volt a Patyolat akció című film, ami erről a világról szól. De azért keveredtek benne valós és kitalált elemek, például a kiképzési gyakorlatok, meg az, hogy katasztrófánál segédkeztek a honvédek az teljesen rendben, de az, hogy "a kocsiparancsnok engedélye nélkül leugráltak a gépjárműről és ezzel SÚLYOS (sic!) fegyelemsértést követtek el", amiért laktanyafogság járt, na az már fantázia szüleménye, mint ahogy az is, hogy a laktanyából megszökött és vissza nem tért katona után kutatott mindenki. Szerintem bármikor is ért vissza, nem csináltak abból problémát. Bár apám aki volt sorkatona, erre azt mondta, dehogyisnem, ha voltál szíves meg nem jelenni a laktanyádban, záros határidőn belül megjelentek elsősorban az illető lakcímén valami gyökér váposok, akik udvariasan megérdeklődték, hogy vajon mi okból felejtettél el visszafáradni. Hát ha ez így volt, az egy jókora nagy baromság.
jan. 9. 20:41
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/81 anonim ***** válasza:
48%
#50 Így igaz. Amúgy rájöttem, kétféle csoport van aki istenti a sorkatonaságot: a fent említett 50-60 éves lerobbant alkeszek, vagy a 13 év körüli kis unatkozó fütyik, akik végigviszik a COD legújabb részét, utána elkezdenek a katonaságról abrándozni. Egyszer nekem esett egy ilyen kis majom, hogy ne akarjam neki megmagyarázni milyen volt a sorkatonaság, mert ő tudja, military táborban volt nyáron.XD
jan. 11. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 52/81 A kérdező kommentje:
51-es igazad van! Én is itt szembesültem vele, hogy ezek az ostoba beképzelt kis tizenéves f.szjancsik is mennyire tudják verni a nyálukat, pusztán azért, mert játszott ilyen tartalmú Playstation-ön, vagy mert látott már katonás amerikai filmet oszt' mind azt hiszi magáról hogy na akkor ő milyen kemény gyerök ettől. A kis fotelrambócskák...
jan. 11. 19:17
 53/81 A kérdező kommentje:
Ami még meglepő, hogy az 1970-es évek elején született férfiak közül is sokan "szeretettel" gondolnak vissza katonaéveikre. Hát igen, ők is kezdenek korosodni...
jan. 11. 19:19
 54/81 anonim ***** válasza:
90%
#53 Nem tudom mi lehet az oka..Én is voltam sorkatona, de életem legrosszabb időszaka volt. A századunkban 1-2 ember kivételével mindenki utálta az egészet, alig vártuk hogy vége legyen. Emlékszem leszerelés előtt pár nappal felajánlották, hogy aki szeretne, maradhat szerződéses katonának..senki sem jelentkezett XD.
jan. 11. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 55/81 anonim ***** válasza:
55%
Mi ez a nagy rüszmetegség?
febr. 6. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 56/81 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, miért beszél bele olyan, aki nem volt soha katona.


Nálunk nem volt részegség. Sőt. Aki eltávról láthatóan részegen jött vissza, ment a koterba kijózanodni, s kapott 1-2 hét konyhamunkát.


És igen. Vártuk a végét, s vágtuk a centit.

De az első időszakot leszámítva elviselhető volt.

És volt néhány cigó, pár hónap alatt ők is "betörődtek".


És ha rájöttek, hogy "dobbantottak" (engedély nélküli eltávozás) ügyeletes alegységgel, tűzoltó rajjal erősítették meg az őrséget.


Volt, hogy századügyeletes voltam. Páran szóltak, hogy ne keressem őket, csak 11 után jönnek vissza.

Az ÜTI (ezredügyeletes) takaródó előtt szólt, hogy minden századnál mindenkit ellenőrizni kell. 20 perc múlva jelentettem, hogy mindenki megvan.

Ezt követte "ügyeletes alegység, tűzoltó raj riadó, őrséget megerősíteni!"


Minden szobában kiadtam az ukázt, hogy "kályhákat kiüríteni". Kopaszok vitték a szeméttárolóba a parazsat.

Fél óra múlva méteres lánggal égett a beton szeméttároló.

Tűzoltóraj ügyeletes alegységgel megerősítve oltották.


Közben megjöttek a srácok, mentek aludni, s elaludt a tűz.

febr. 6. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 57/81 A kérdező kommentje:

"Nem tudom, miért beszél bele olyan, aki nem volt soha katona."


Én meg nem értem, hogy tud valaki úgy visszaemlékezni erre a rakás sz.rra, hogy az életének egy meghatározó, ha nem a legjobb élménye volt? Mit tanultál ott, amit másutt nem? Vagy szeret valaki teljesen értelmetlen, barom parancsoknak engedelmeskedni? Vagy másokat szívattatni?


Örök rejtély.


És miért ne lehetne róla véleményünk? Én például az életemben nem loptam, mégis megvan a véleményem a tolvajokról. Szálljunk már le a magas lóról kedves exsorkatona elvtársak!

febr. 6. 18:32
 58/81 anonim ***** válasza:
100%
#57 "Én például az életemben nem loptam, mégis megvan a véleményem a tolvajokról." Ha megengeded, ezt adott esetben idézni fogom.
febr. 6. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 59/81 A kérdező kommentje:
58-as: Sőt, focizni sem fociztam soha, csak a pálya szélén álltam mint szurker, mégis van véleményem a fociról is. Lehet hogy rossz és téves, de mégis van.
febr. 6. 19:42
 60/81 anonim ***** válasza:
44%

#59


Hát pont erről van szó. Kedves kérdező.


Különféle körülmények közül kerültek be a katonák.

Mire túljutottak az első időszakon, megtanultak valamiféle rendet.


Igen, a körletet takarítani kellett. Nem volt külön takarító személyzet. És ezt az első időszakosok csinálták. Ha tetszett, ha nem...

"Fókázni" senki sem szeretett, de egy hónap után már nem volt jelentősége. De sokakra ráfért, hogy valamiféle rendet tanuljanak.

Aki ebbe nem tudott beilleszkedni, azokat "szívatták", mármint rendetlen ágyat újra kellett vetni, stb.

És igen "két év kiesett" -azoknak, akik nem tanultak tovább.

febr. 7. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!