Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Igaz hogy a konzervgyárak...

Igaz hogy a konzervgyárak fegyvergyárak is egyben s 1 nap alatt át lehetne állnitani gránátgyártásra?

Figyelt kérdés
nov. 1. 11:05
 1/8 anonim ***** válasza:
94%

A legtöbb első világ beli ország legtöbb gyárára igaz volt ez még 50-60 éve, ma már nem.

Ma már nagyon kevés ország kötelezi a gyárait arra(vagy talán semelyik?), hogy kettős felhasználásra alkalmas gyártósorokat telepítsenek, aminek nyilván plusz költségei vannak. Az erre alkalmas 60-70 éve telepített gyártósorok pedig ma már többnyire rég le lettek selejtezve.

nov. 1. 11:48
 2/8 anonim ***** válasza:
94%
Annyi valóban igaz hogy a prés gépeket át lehet állítani például tüzérségi lőszer hüvelyek gyártására
nov. 1. 11:55
 3/8 anonim ***** válasza:
84%
Nem igaz. Egyrészt a konzervgyárakban célgépek végzik a fémdobozok gyártását, nem lehet hipp-hopp átállítani őket más méretre és alapanyaga. Másrészt nem lenne sok értelme: ha olyan háború tör ki, ahol hirtelen sok lőszerre van szükség, akkor konzervből is sok fog fogyni, mert a katonáknak néha enni is kell.
nov. 1. 12:08
 4/8 anonim ***** válasza:
22%
Igen. De tobbségüknek másfél óra is elég az átálláshoz.
nov. 1. 12:18
 5/8 A kérdező kommentje:

Meg azt hallottam hogy méret általános nem kell mert pont ez a lényege hogy ugyanolyan méretű lesz a gránát mint a konzerv csak más van benne. Esetleg valamennyivel erősebbre kell csinálni a burkolatot.

És az igaz hogy akkor is kell enni de vajon a konzerv gyárban jelenleg három műszakban mennek éjjel nappal?

nov. 1. 12:30
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Én egy szállító cégnél voltam gépkocsivezető és bejártam a Hajdúságiiparművekbe centrifugát és mosógépet szállítottam onnan még a Kádár rendszerben És ott hallotam hogy azokat a présgépeket amiken a centrifuga kosarát gyártották pár óra alatt átlehet állítani ágyúhüvely gyártásra.

Egyébként a Hajdúsági iparművek hadiüzem volt Csak névreszóló beléptető kártyával lehetett bemenni és azon a kártyán még az is bevolt rajzolva hogy milyen útvonalon közlekedhetek és ezt fegyveres iparőrök ellenőrízték. Egyszer várakozni kellett a raktárnál ezért gondoltam megyek veszek reggelit ahogy elindúltam gyalog nem messze megállított az iparőr kérdezte hogy hovamegyek és van e engedéjem a gyár területén mozogni mutattam neki az engedéjem erre aztmondta hogy azonnal menjek vissza a raktárakhoz mert ez az engedély oda szól. Muszáj voltam kaja nélkül visszamenni a teherautómhoz.

Hát ennyit tudok erről a fegyvergyártásról.

nov. 1. 12:48
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Részben igaz, a konzervüzemre speciel pont nem :) A konzervdobozt nem egyben préselik, hanem hajlítják a lemezből és oldalt forrasztják. A lőszerhüvely egyben van nagy nyomással kipréselve. Teljesen más eljárás. Lábas helyett viszont már lehet gyártani tüzérségi lőszerhüvelyt :) "csak" a matricát (présformát) kell kicserélni. Az viszont nem olyan dolog, hogy a raktárban álljon, először a matricát is le kell gyártani.

Ettől még nagyon sok un. kettős felhasználású technológia van, amit mind polgári, mind hadiipari célra lehet használni. Tipikusan ilyenek most az elektronikai alkatrészek (chippek).

nov. 1. 21:42
 8/8 anonim ***** válasza:
Nekünk akkoriban gyanús volt hogy az őrségbe kicsempészett cigaretta (AK csövébe) vajon miért kompatibilis a csőmérettel :)
nov. 3. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!