Igaz hogy a konzervgyárak fegyvergyárak is egyben s 1 nap alatt át lehetne állnitani gránátgyártásra?

válasza:A legtöbb első világ beli ország legtöbb gyárára igaz volt ez még 50-60 éve, ma már nem.
Ma már nagyon kevés ország kötelezi a gyárait arra(vagy talán semelyik?), hogy kettős felhasználásra alkalmas gyártósorokat telepítsenek, aminek nyilván plusz költségei vannak. Az erre alkalmas 60-70 éve telepített gyártósorok pedig ma már többnyire rég le lettek selejtezve.

válasza:

válasza:

válasza:Meg azt hallottam hogy méret általános nem kell mert pont ez a lényege hogy ugyanolyan méretű lesz a gránát mint a konzerv csak más van benne. Esetleg valamennyivel erősebbre kell csinálni a burkolatot.
És az igaz hogy akkor is kell enni de vajon a konzerv gyárban jelenleg három műszakban mennek éjjel nappal?

válasza:Én egy szállító cégnél voltam gépkocsivezető és bejártam a Hajdúságiiparművekbe centrifugát és mosógépet szállítottam onnan még a Kádár rendszerben És ott hallotam hogy azokat a présgépeket amiken a centrifuga kosarát gyártották pár óra alatt átlehet állítani ágyúhüvely gyártásra.
Egyébként a Hajdúsági iparművek hadiüzem volt Csak névreszóló beléptető kártyával lehetett bemenni és azon a kártyán még az is bevolt rajzolva hogy milyen útvonalon közlekedhetek és ezt fegyveres iparőrök ellenőrízték. Egyszer várakozni kellett a raktárnál ezért gondoltam megyek veszek reggelit ahogy elindúltam gyalog nem messze megállított az iparőr kérdezte hogy hovamegyek és van e engedéjem a gyár területén mozogni mutattam neki az engedéjem erre aztmondta hogy azonnal menjek vissza a raktárakhoz mert ez az engedély oda szól. Muszáj voltam kaja nélkül visszamenni a teherautómhoz.
Hát ennyit tudok erről a fegyvergyártásról.

válasza:Részben igaz, a konzervüzemre speciel pont nem :) A konzervdobozt nem egyben préselik, hanem hajlítják a lemezből és oldalt forrasztják. A lőszerhüvely egyben van nagy nyomással kipréselve. Teljesen más eljárás. Lábas helyett viszont már lehet gyártani tüzérségi lőszerhüvelyt :) "csak" a matricát (présformát) kell kicserélni. Az viszont nem olyan dolog, hogy a raktárban álljon, először a matricát is le kell gyártani.
Ettől még nagyon sok un. kettős felhasználású technológia van, amit mind polgári, mind hadiipari célra lehet használni. Tipikusan ilyenek most az elektronikai alkatrészek (chippek).

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!