Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Magyarországi sorkatonaságnál...

Magyarországi sorkatonaságnál milyen egészségügyi elvárások, követelmények voltak?

Figyelt kérdés
Mennyire vették szigorúan például a látásélességet, magasságot, szív-érrendszeri dolgokat stb?

dec. 5. 10:55
 1/5 anonim ***** válasza:
92%
Három egészségügyi kategória volt (a, b, c). A látásélesség nem számított, 10 dioptriával is bevittek (c kategóriába), szív és érrendszeri problémák csak akkor ha nagyon súlyos volt, állandó, folyamatos kezelést igényelt és az illetőnek annyira kész volt a szíve hogy 5 kg-t nem tudott volna felemelni. Egyszóval ha megvolt két kezed-lábad akkor bevittek. A b, c kategória nagyobb szívás volt mint az a)! Mert amíg az utóbbi letudta a kiképzést, néha őrszolgálatot adott, de amúgy csak héderelt a körletben, addig a b, c-t valamilyen munkára osztották be.
dec. 5. 11:02
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Valamennyire. Talán, ha agyilag, pszichésen totál K.O. voltál (iq teszt), akkor megúsztad. Apám egy szemmel lát, ő is megúszta. Másik családfentartó volt, ő is megúszta. Ezekről hallottam. Vallási és egyéb hasonló oknál (rendszerváltás után) civil szolgálat (pl kórház, ilyenek) volt, emelt szolgálati idővel.

Voltak agyilag igen primitív katonatársaim, mosogatni, őrkutyát felvezetni, stb, azért még így is jók voltak. Szóval nem mindenkinek ment könnyen a kötelező sorkatonaság megúszása.

A magasság pl szerintem tuti, hogy nem volt kizáró ok. Szívbetegség? Ezt nem tudom, de vastüdőben senkit sem láttam őrbódéban.

dec. 5. 11:11
 3/5 anonim ***** válasza:
93%
Én rövidlátással, kezdődő lágyéksérvvel még "A" kategória voltam. Volt egy katonatársam, akik konkrétan púpos volt - igaz ő csak a konyhán dolgozott. Mindez még a Kádár-korban volt.
dec. 5. 11:45
 4/5 anonim ***** válasza:
66%
Miért vannak ennyire ráizgulva,az emberek erre a sorkatonasági témára? Régen mindenki elfogadta hogy volt, a mostani fiatalok meg egy fakanalat nem bírnak felemelni,meg egy tükörtojást sem tudnak egyedül megcsinálni...
dec. 5. 13:38
 5/5 anonim ***** válasza:
46%
#4 Te itt élsz hungarisztánban? Mert, most volt minden postaládába bedobva a borsos atombomba gombafelhős címlapú újság.. még a vízcsapból is riogatva vagyunk a háborúval.
dec. 5. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!