Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Szerinted egy középkori lovag...

Szerinted egy középkori lovag vagy egy ókori hoplita győzne, ha "összeresztenénk" a kettőt?

Figyelt kérdés

A hangsúly a szerinteden van, tudom, hogy a valóságban ilyen nem volt.


Hoplita: [link]Lovag: [link]2012. ápr. 3. 22:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Mivel a hoplita falanxban vívott harcra van kiképezve, egyedül nem nagy a harcértéke, a lovag viszont rendszeresen 1-1 elleni párbajokban vesz részt, képzettségben a lovagnak jobbak az esélyei.

Plusz a lovag acélfegyverekkel és acélpáncéllal van fölszerelve, szemben a hoplita bronz cuccaival.

Ha a lovag esetleg lóháton, egy páncélozott nehézlovon harcolna, akkor még nagyobb lenne az előnye.

Én a lovagra tenném a pénzemet...

2012. ápr. 3. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
Kétezer évnyi fejlődés azért csak megmutatkozik a haditechnika hatékonyságában.
2012. ápr. 3. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
És ha 2 ugyanolyan 1v1 harcképességű ember csapna össze? Én a hoplitára tenném a voksom, a mozgékonysága miatt, és a lándzsa alapfegyvere, nemcsak a kard, ami jóljöhet egy lomha lovag ellen.
2012. ápr. 3. 22:40
 4/12 Gugu Gabor ***** válasza:

Az igaz hogy a hoplita mozgékonyabb de jóval nehezebb dolga is van hogy megsebezze a lovagot.


(az kicsit szerintem unfair hogy a hoplita kezébe kapásból adsz egy szálfegyvert de mindegy)

Még ezzel sincs valami könnyű dolga a lovagi páncélok nem véletlenül lettek úgy kiképezve ahogy, az általad linkelt képen is látszik hogy a páncél, pajzs tele van domború felületekkel hogy lecsússzon róla a szúrás, vágás.

Nem mintha napra kész adataim lennének de azt hiszem a lovag fegyverei és persze páncélja is nem egy kategóriával jobb mint a hoplita bronz fegyverei illetve páncélja.


Egyébként az össze hasonlítás (bár írtad is hogy pusztán elméleti) azért rossz, mert mind a kettő fegyvernem az adott kor és hely stb, igényeihez igazodik. (ez persze igaz minden ilyen össze hasonlításra)

2012. ápr. 4. 00:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 hollófernyiges ***** válasza:
Mint az első is írta, a hoplita felszerelése, képzése az alakzatban való harcra készíti fel, szóval úgy fair az összehasonlítás, hogy 300 hoplita 300 lovag ellen. Ebben az esetben a lándzsások nyernek, mert éppen a hopliták modernebb megfelelői, a pikás zsoldosok nyírták ki a lovagságot mint fegyvernemet.
2012. ápr. 4. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

300 vs 300 esetében azért megint nem ilyen egyszerű mert a lovag simán váltott gyalogos üzemmódba ha kellett és a lovagok annyira hülyék azért nem voltak hogy egy lándzsaerdőbe belemenjenek.

És gyalogosan meg a lándzsa elég nagy hátrány egy pajzzsal, karddal rendelkező páncélos katona ellen.


De véleményem szerint valóban nehezen összehasonlítható bár érdekes kérdés...

2012. ápr. 4. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 hollófernyiges ***** válasza:

És mit kezdesz pajzzsal-karddal egy ilyen ellen?

[link]

De ne válaszolj, mert ezt már lejátszották, pont a pajzsos-kardos korszakban váltott át mindenki villámgyorsan a pikásokra amint feltalálták a professzionális zsoldosokat.

2012. ápr. 4. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

A lovag páncéljának megvolt az előnye, de a hátránya is. A nehéz páncél hatásos volt a fegyverek ellen, viszont ha az ellenfélnek sikerült letaszítania őt a lováról, akkor harcképtelenné vált, a nagy súly miatt csak nehézkesen tudott felállni. Másrészt a hoplitának a rendelkezésére álló fegyverekkel nagyon nehéz lenne a lovagot kibillentenie az egyensúlyból, egy ügyes lovag állandóan sakkban tudná tartani a görögöt a lándzsájával vagy a kopjájával. Másrészt a hoplitának a rövid kardjával lehetetlen lenne átütni a lovag páncélját, legfeljebb akkor tudna áttörést elérni, ha egy nagyon ügyes mozdulattal (még ügyesebben manőverezve) a rostélyon keresztül szúrna be, amennyiben azonban a lovagnak csőrsisakja lenne, ez még tovább nehezítené a lovag helyzetét.


Röviden összefoglalva: a lovag ha védelemre rendezkedik be, akkor a hoplitának semmi esélye nem lenne. Amennyiben azonban ő lendülne támadásba, a hoplita nehezen, de előnyre tudna szert tenni. Én azt hiszem inkább a lovagra fogadnék.

2012. ápr. 4. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
Bocs a hoplita helyzetét nehezítené :D
2012. ápr. 4. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 ThorgilsX ***** válasza:

Kedves zoli7980!

Látszik hogy sose vívtál.1v1 ben a lándzsás úgy játszik a pajzs kardossal ahogy akar.Ott van a bukó ha a lándzsás béna és hadja hogy a lándzsáját lefelé kényszerítsék, de ez párharcban vajmi keveset ér ha elég gyors a lándzsás, márpedig hidd el mindig elég gyorsak.


Szívesen megválaszolom a kérdésedet a véleményem szerint természetesen de elemekre bontva tudom csak, mivel nem mind1 milyen lovagról beszélünk.


Előtte csak annyit hogy a hoplitát a klüpteia során nem csak a közös harca készítették fel.


Ha egy normannról beszélünk, akkor egyenlő esélyeik vannak mivel a lándzsás letudja szereleni a lovast ha ügyes,márpedig miért ne lenne az.


hmm inkább mégse fejteném ki mindegyik opciót,kérlek írj egy századot a lovagról, és hogy gyalogos vagy lovas lovag legyen.


A képen látható lovagot legyőzte volna.

Mert:

-ez egy nehéz lovag(ergo nemes) mely hozzászokott hogy vele egyenrangúakkal harcol,alapjáraton alantasnak érezné hogy egy közember ellen harcoljon.

-tény hogy nem brutálisan lassan mozog de a hoplita (aki a görögöknél számított nehézsgyalognak) lényegesen gyorsabb.

-a harc nem végig arról szól hogy legyőzd a másikat.van kifárasztás is benne.ebben az esetben annyit kéne csak elérnie a hoplitának hogy földre vigye a lovagot.Onnantól kezdve a lovag csak hasra fordulás után tudna megint felállni és harckész helyzetbe kerülni. Szerintetek ez mennyi időbe telne neki?Lenne elég ideje ez időalatt egy képzett katonának a tőrével megsebezni?És ha már megvan sebezve mennyit várjon míg elvérzik?


De amúgymeg 1v1 ben tényleg nem sok esélye lenne a 2-nek.És nem mellesleg a fegyverek nem csak bornzból készültek.Használtak vasat is.

2012. ápr. 5. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!