Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Kárpátaljára az első ukránok...

Kárpátaljára az első ukránok valóban Sztálin tankjain érkeztek meg?

Figyelt kérdés
Sztálin tankjain vonultak be az első ukránok Kárpátaljára, mivel ott főként a II.VH előtt Ruszinok Magyarok és szlovákok éltek. A ruszin nem ukrán. Az első ukrán telepesek Sztálin alatt szervezetten költöztek be Kárpátaljára.

dec. 16. 11:12
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
65%
Nem.
dec. 16. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/28 anonim ***** válasza:
67%
Köszönjük a tájékoztatást. Minden jót kívánok.
dec. 16. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/28 anonim ***** válasza:
100%

Ez most mi,történelem óra?

Hol van itt a kérdés?

dec. 16. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/28 hollófernyiges ***** válasza:
74%

A ruszin az ukrán.

Kicsit bővebben: az ukrán nemzeti ébredés a 19. század második felében történt, akkor alakult ki a kozák, kijevi, galíciai, ruszin identitásokból az ukrán. A Monarchiában ez az átalakulás elég lassú volt, a magyar kormány is inkább a ruszin identitást nyomatta, nem hiányzott neki még egy olyan kisebbség amit a határon túlról támogatnak. Az 1930-as évekre nagyjából a kárpátaljai szlávok fele ruszinnak, a fele ukránnak tartotta magát. Amikor Kárpátalját Sztálin elcsatolta - éppen azzal az indokkal hogy az ukrán többségű terület - csak az ukrán identitás maradhatott, ruszinok hivatalosan nem is léteztek. Aztán ez az évtizedek alatt így is lett, a 2001-es népszámláláskor már szabadon be lehetett mondani a nemzetiséget, de csak 10 ezren mondták magukat ruszinnak a másfél millió kárpátaljaiból.

dec. 16. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/28 A kérdező kommentje:

A ruszin miért lenne ukrán? Mert a szlovák is ukránnak számított Kárpátalján miután a szovjetek megszállták, azon az alapon hogy hát az is szláv nyelvű?


Ha a ruszin nektek ukrán (bár sosem volt azonos neve) akkor a Britannica 1911 a régi E. Brockhaus lexikon és a régi francia LaRousse lexikonok Ukránokról kizárólag Galiciában tudnak az Osztrák császárság területén, a Magyar Királyságban nem tudnak ezek a lexikonok ukránokról csak ruszinokról.


Tehát a lexikonok mind hülyék ugye?

dec. 16. 12:23
 6/28 hollófernyiges ***** válasza:
64%
És Csehszlovákia létezik már abban a te régi jó, megbízható lexikonjaidban? :)
dec. 16. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/28 A kérdező kommentje:
Mondom mikor a Szovjetunió része lett, a helyi kárpátaljai szlovákokat há' mer' há' ük is szlávok, ezért automatikusan ukránként határozták meg. Ez történt a hajdani ruszinokkal is.
dec. 16. 12:31
 8/28 hollófernyiges ***** válasza:
65%
Nem, a szlovákokból soha nem csináltak ukránokat, ők elismert kisebbség voltak Kárpátalján.
dec. 16. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/28 Revolúcióbiológus ***** válasza:
91%

Nem tankon jöttek azok, a cári Oroszországból és később a Szovjetunióból aki csak tudott menekült az éhezés és vegzálás elől, Csehszlovákia népszerű célpont volt a kor "migránsainak". Ha volt egy ismerős valamelyik kis faluban akkor beköltöztek oda az ukrán polgárok, faluról meg később városba. Ugyanígy zajlott az askenázi zsidó népvándorlás ami szintén ezen kelet-nyugat tengelyen mozgott erősen érintve Magyarországot is.

A kor magyar térképein egyébként azért nincsenek ukránok és van tele ruszinnal a térség, mert az Osztrák-Magyar Monarchia csak egyik nemzetiséget ismerte el. Olyan, hogy "ukrán" statisztikailag nem létezett a moarchiában, de ez nem azt jelenti, hogy nem voltak, csak nem számolták össze őket vagy a ruszinokhoz írták be (akik egyébként önmaguk is asszimilálódtak az ukrán népbe). Remek szemléltetése annak, hogy mennyire elhibázott és szakmaiatlan volt az ország kisebbségi politikája - ha nem létezett a megfelelő rubrika a bürokrácia számára akkor azok az emberek simán nem léteztek.

dec. 16. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/28 Revolúcióbiológus ***** válasza:
70%
Jó, hát ha a ruszin nem ukrán akkor bele lehet menni abba, hogy a jász, hajdú, kun, székely, palóc sem magyar, - amit a népek szabadságának pártolójaként én egyébként nagyon élveznék - de a hozzád hasonló nagymagyarok meg alaposan elpityerednének, ha a nemzetalkotó népeket elkezdik szétszálazni és rájövünk, hogy akik azt hiszik magukról, hogy nagyon egyfélék azok valójában nagyon is különbözőek.
dec. 16. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!