Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért van az, hogy a nálunk...

Miért van az, hogy a nálunk nagyobb jólétben élő államokban a vállalkozók magas fizetéseket adnak a dolgozóiknak?

Figyelt kérdés
Miért nem húzzák le annyira a béreket, amennyire csak tudják, mint Magyarországon?

2014. máj. 20. 11:24
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
47%
Hogy megerősítsék a hitet hogy a nyugat a járható út és az egyetlen helyes irány. Azt elfelejtik mondani hogy a pénz a kizsákmányolt keleti és afrikai országokból származik, pont ahonnan menekülnek nyugatra. Mezítláb gyémántot bányászó ostorral csapkodott feketék, kilátszó bordájú kínai kisfiúk stb. hozzák a hasznot amit nyugaton elköltenek. Versailles is nagyon szép lett amíg a francia nép éhezett. Nem a nemesek voltak nagyon szorgalmasak hanem a nép lett kifosztva.
2014. máj. 20. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
64%

Kereslet kínálat törvénye.

Keress rá. A vállalkozó mindenért annyit fizet, amennyit megér.

Az egy másik kérdés, mi kelet-európaiak miért maradunk meg a posványban, és nem csatlakozunk valóban Európa és a világ átlagához, de ez hosszabb kifejtést igényelne, és rengeteg agyhalott magyart válaszra ösztönözne.

2014. máj. 20. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 anonim ***** válasza:
71%
Mert erősebb a gazdaság és nagyobb hozzáadott értékkel, jobb munkakultúrával dolgoznak.
2014. máj. 20. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
41%
Ha ez így van... Akkor a nyugati cégek magyarországon miért nem fizetnek nyugati fizetést? Elvégre ha kimegy külföldre a magyar keresett munkaerő, mert jó szakemberek. Sokan jönnek is befektetni ide. Viszont a fizetéseket meghagyják keletinek. Na miért?
2014. máj. 20. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:
16%
A kínában gyártó nyugati cégek miért kilátszó bordájú kisgyerekekkel dolgoztatnak? Miért nem adnak nekik rendes fizetést? Hogy hogy mindenki kínában gyártat mindent?
2014. máj. 20. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 A kérdező kommentje:

"Hogy megerősítsék a hitet hogy a nyugat a járható út és az egyetlen helyes irány."


Nem hiszem, hogy ezért megérné egy sima vállalkozónak magas bért fizetni az alkalmazottainak. Ennyi erővel nálunk is magasabbak lennének a bérek, mert a magyar vállalkozók meg akarnák mutatni a világnak, hogy a magyar modell az egyetlen járható út.

2014. máj. 20. 11:56
 7/23 anonim ***** válasza:
10%
Megélhetés költségek is magasabbak. Hidd el!
2014. máj. 20. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 A kérdező kommentje:

"A kínában gyártó nyugati cégek miért kilátszó bordájú kisgyerekekkel dolgoztatnak? Miért nem adnak nekik rendes fizetést? Hogy hogy mindenki kínában gyártat mindent?"


Erre nagyon egyszerű a válasz. Mert olcsó, tehát megéri.

De hol éri az meg, hogy tőlünk nyugatabbra 2000 eurót adnak egy hónapban az alkalmazottnak és nem mondjuk 1200-at vagy 1000-et?


Vagy miért van az, hogy a magyar ember itthon keres 80 ezer forintot, mert állítólag nem akar dolgozni és nem is dolgozik annyit, mint a nyugati társai ugyanabban a munkakörben, de amikor elmegy az Egyesült királyságba vagy Ausztriába, akkor hirtelen elkezd ő is 6-szor jobban dolgozni, mint Magyarországon tette, hiszen 6-szor annyit keres, mint itthon?

2014. máj. 20. 12:10
 9/23 anonim ***** válasza:
91%
Pontosan azért jönnek ide befektetni, mert idehaza annyira nincs munka, hogy az ember szaréhugyé' is bevállal bármilyen kulimunkát hogy ne dögöljön éhen.
2014. máj. 20. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 anonim ***** válasza:
89%

Válasszuk ketté.

A külföldi monopóliumok magyarországi gyáraikban azért fizetnek keveset, mert csak így éri meg. Pont azért jöttek ide, mert itt ennyi az átlagkereset, nyugati bérekkel a munka veszteséges lenne. Ha majd itt is sok lesz a bér, tovább is fognak állni.


Magyarországon azért kicsik a bérek, mert rossz a hatékonyság. Elég pontosan ki lehet számolni, hogy - mindent, még a törvényalkotást is beleszámítva - egy adott munkakultúrában mennyibe kerül egy termék előállítása. Aztán a terméket értékesítik, ez az ára. A költség alapvetően három tényezőn múlik: anyagköltség, bérköltség (járulékokkal), infrastruktúra ára. Nálunk egy vállalkozó az előállított terméket csak úgy tudja (nem nagy) haszonnal értékesíteni, ha alacsony bért fizet. Különben veszteséges, és becsukhatja a boltot. Az előállítás költsége egyrészt a bérre rakódó irreálisan magas költségek miatt van (rossz törvények), másrészt a gyenge infrastruktúra (minden feltétel biztosítása drágább, mint másutt) miatt (ez is végső soron a törvények miatt van), harmadrészt a gyenge képzettsége miatt (rossz iskolarendszer, ezért nem tanulja meg a vállalkozás minden fortélyát, így rosszabbul szervezi azt).

Ezt szokták röviden rossz gazdasági szerkezetnek hívni. A pazarló, lenyúló állam csak úgy tudja tékozlásait finanszírozni, hogy a bérekre (is) magas adókat rak, a munkanélküliség elkerülésére (ami miatt elbukhat) behozza a multikat, akik kedvezményesen (versenyelőny) tevékenykedhetnek. Ez fontos, mert ők nagy tőkeerejükkel egyszerre sok embert foglalkoztatnak, míg a magyar vállalkozó keveset. A kedvezményesség egyfelől adókedvezmény, másfelől olyan törvények, amelyek miatt ők olcsóbban termelnek. A forgalmazás, szállítás, értékesítés bizonytalan, mert az állam folyamatosan beleavatkozik (kell neki a pénz), ezáltal a magyar vállalkozó bizonytalanul teljesít, nem tartja a határidőt (alacsonyabb ár a következmény) és az mind drágító tényező. A multi ezért zárt rendszert alkot, maga forgalmaz, maga szállít, maga értékesít és külföldön, így nem érvényesül nála a magyar zűrzavar. Megteheti, van rá tőkéje, a magyarnak nincs.


Mindent összevetve, röviden szólva, a rossz gazdasági környezet rossz hatékonyságot eredményez, ezért a magyar vállalkozó a világpiaci árat csak alacsony bérrel képes megvalósítani. Egyenként ezt a problémát nem tudja kezelni, mert az egész törvény szabályozást és annak következtében a szemléletet kellene megváltoztatnia. Ilyent csak kormány képes elvégezni. Már amelyiket a társadalom kormányozni felkér. 2010-be és most éppen a Fideszt. Amíg a rossz struktúra nem változik alapvetően, addig a bérek nem képesek nőni (önkényesen megemelhetnénk, csupa veszteséges terméket állítanánk elő, pont ebbe bukott bele a szocializmus).

2014. máj. 20. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!