Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért van sok embernek problém...

Miért van sok embernek problémája azzal, hogy Ukrajna független, önálló állam?

Figyelt kérdés

Az oroszok szerint az ukrán csak egy dialektus, és Ukrajna egy megcsinált ország, orosz területekből, és Oroszországhoz kéne tartozniuk.

Az oroszországi ukránok is Oroszországot támogatják.

Ráadásul az Ukrajnában élő kozákok is azon a véleményen vannak, hogy Ukrajnát fel kell számolni, és Oroszországhoz kell csatolni.

Sokan Európában ugyanúgy az oroszoknak adnak igazat.

Sok ukrajnai ukrán is oroszpárti, és nem lenne ellenükre a csatlakozás Oroszországhoz.


Miért ennyire vitatott és kétes Ukrajna önálló létezése? Fehéroroszországot senki sem vitatja, pedig ott még a fehérorosz nyelv is kihalóban van.

Miért van sokaknak baja azzal, hogy Ukrajna önálló, független állam?2018. jan. 21. 17:59
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
26%

kb mindenki az oroszokhoz sorolja csak az usa akarja hogy """"független""" vagyis az ő kis támaszpontjuk legyen

ha minden igaz fegyvereket adtak az ukránoknak akik am nem harcolnának de szerinted mennyi idő lefizetni szegényeket

úgyhogy ha lesznek harcok megint az usa miatt

2018. jan. 21. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
81%

Igazából csak az oroszoknak van vele baja, mert ugye az ő szolgáik voltak, aztán pár éve fellázadtak ellenük.

A többi az csak az oroszok csicskása, akik panaszkodnak ellene.

2018. jan. 21. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
80%

Az ukrán nemzet és kultúra rendkívül régi, régebbi mint az orosz. A Kijevi Rusz a mai Ukrajan őse, az első szláv állam volt, Moszva még sehol nem volt, amikor Kijev már állt. De aztán jött a mongol invázió és azután sokáig nem létezett önálló ukrán állam, egészen a 20. századig nem volt önálló ukrán államiság, a mai Ukrajna területei hol az Arany Hordához, hol Lengyelországhoz, Oroszországhoz majd a Habsburg Birodalomhoz tartoztak, és az ukrán nyelv és kultúra visszaszorult afféle vidéki "parasztnyelvvé", az amúgy általában jellemző, hogy idegen hatalom által uralt országokban először a városokban válik uralkodóvá az új urak nyelve és kultúrája, míg az elzártabb vidéken fennmarad a régi.

Az ukránság a 20. században vidékről is kezdett kiszorulni, ezt egyrészt az oroszok erőltették is betelepítésekkel, és az ukrán nyelv visszaszorításával, dialektusnak nevezték az ukránt meg "kisorosznak" van is egy olyasmi orosz mondás, hogy az ukrán az a műveletlen orosz, aki az anyanyelvét se beszéli jól.

Ezek után jött a huszadik század vége és hirtelen Ukrajna, egy már eltűnőben lévő nemzeti öntudatú nép önálló lett.

Emiatt pedig nem igazán találja a helyét.

Most van az ukrán történelemben egy nyolcszáz éves lyuk, amit valahogy ki kell tölteni.

A 2014-es szakítás Oroszországgal azt mutatja, hogy az ukrán Ukrajna és nem az orosz Ukrajna fog fennmaradni, és egyre nő a szakadék a két ország között, ezt pedig a kelet-ukrajnai háború szépen be is betonozza.

A kérdésedre válasz pedig az, hogy igazából a nyugat és kelet közötti határvonal nem a magyar-osztrák/lengyel-német határon, nem is a magyar-ukrán/lengyel-Fehérorosz határon hanem Ukrajna kellős közepén fut végig.

Kijevnél ér véget a nyugati kultúra és onnan keletre kezdődik az orosz, ez nagyon szépen ki is rajzolódott az ukrán választásokon, hogy épp melyik országrész választott kormányt és elnököt.

Oroszország számára Ukrajna elvesztése épp azért kínos, mert harminc éve még Berlinben feszült egymásnak az nyugati és keleti szféra ma meg Kijevnél, sőt ettől is keletre.

Nagyon úgy néz ki, hogy Ukrajna eldöntötte, hogy nyugat felé fordul, csak ez majdnem nyolcszáz év elnyomás után elég nagy falat lesz, föltámasztani egy gondosan szétvert nemzeti öntudatot, ami másról sem szólt, mint, hogy mások uralkodtak rajtuk, és egykor volt valami nagy és Ukrán, és ahhoz kell visszanyúlni hát nem tudom, nehéz ügy.

Megvannak a dolog geopolitikai vetületei persze, de ráadásul ott van, hogy az oroszok azért nem szeretik az ukránokat, mert igazából az ősi szlávságot az ukránok, lengyelek és kultúrájuk képviseli nem Oroszország, Nagy Péter reformjai idején az orosz nyelvet is átszabták, például átvették a nyugati hónapneveket, míg az ukránok a mai napig a régi szláv neveket használják.

Csak ugye Ukrajna olyan sokáig volt orosz uralom alatt, hogy tiszta ukrán szinte alig maradt, gyakorlatilag minden ukrán érti az oroszt és van az ukrán-orosz keveréknyelv a szurzsik is, tehát itt a baj az, hogy egy gyakorlatilag majdnem teljesen halott nemzet kapott újra független hazát és nem találja még a helyét, és ezt akarja mind a nyugat mind Oroszország kihasználni, momentán a nyugatos vonal látszik nagyon győzni, és az utóbbi években gőzerővel dolgoznak, hogy kitakarítsák az orosz kultúrát az országból, ami ambiciózus feladat, hiszen több száz évig éltek az uralmuk alatt.

De, hogy ennyi "rizsa" után válaszoljak is, igazából az orosz érdekeket támogatóknak van baja Ukrajnával, és ne feledd, Oroszország netes médiagépezete nagyon jó, minden nyelven, többek közt magyarul is van több orosz propaganda oldal, Ukrajnának meg kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy ők is ilyen netes háborút folytassanak.

2018. jan. 21. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
86%

A kissebségek szempontjából elég egyértelmű nem? elég a béreket megnézni, oroszországban is alacsonyak a bérek kb olyan mint nálunk viszont ukrajnához képest kánaánnak számít.

Egy ukrán katona aki a fronton harcol az életét kockára téve keres 35€, sőt élelmet is alig kapnak a helyiek viszik nekik a kenyeret is a körülményekről ahol állomásoznak még beszélni sem érdemes

2018. jan. 21. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
12%

" utóbbi években gőzerővel dolgoznak, hogy kitakarítsák az orosz kultúrát az országból, "

Pont ez a probléma, szívük szerimt az orosz mellett a magyar kulturát is kitakaritanák Kárpátaljáról.


Ukrajnának csak a nyugati fele kellene hogy önálló állam legyen, a keleti és déli felének Oroszországhoz kellene tartoznia, mert az ukránok nem olyan kifinomultak a kisebbségekkel.

2018. jan. 21. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
52%
A Kijevi Ruszt nem ukránok alapították, hanem a viking varégok. Akárcsak a többi fejedelemséget arrafelé.
2018. jan. 21. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:

A keleti-szlávok általában a skandinávoktól eredeztetik magukat, az más kérdés, hogy ez mennyire igaz.

Az ukránok és az oroszok is tőlük származtatják magukat, és a Kijevi Rusz az egyik legrégebbi és legnagyobb fejedelemség volt. Az, hogy ténylegesen ki alapított mit, az itt most irreleváns, az ukrán államiságnak viszont akkor is a Kijevi Rusz a történelmi alapja.

Hozzáteszem értelmetlen elvitatni tőlük ezt, mert olyan mintha elvitatnánk az olaszoktól, hogy közük van a rómaiakhoz.

2018. jan. 21. 23:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
47%

3#


Ha jól értem, egy már nem létező nemzet koncepciójával akar az USA Európa és Oroszország közé éket verni.

Meg az a társaság tapsol neki, aki Európában a nemzet fogalmát akarja felszámolni.

2018. jan. 22. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:

A Kijevi Rusz és az ukrán államiság között én nem látom a kontinuitást. Az ukránok biztos látják...


Az hogy az oroszok nem ismerik el az ukránok önálló nemzet voltát (kisoroszok) pont olyan, mint ahogy az ukránok sem ismerik el a ruszinokat (kárpátukránok).

2018. jan. 23. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
46%
Ukrajna se nem független, se nem önnálló... Az USA bábja, és kilométerekkel rosszabbul áll, mint a puccs előtt.
2018. jan. 24. 22:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!