Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Magyar politika

A kérdés

Miért van az, hogy a kormány, illetve a kormánypárti média által megkérdezett szakértők minden az esetek túlnyomó részében politizálnak?

Több portálról tájékozódok, így a kormánypárti és az ellenzéki véleményekkel, valós előnyökkel és hátrányokkal is tisztában vagyok.

Viszont megfigyeltem, hogy a kormány által megkérdezett szakértők túlnyomó részben politizálnak. Szeretném ha előre tisztáznánk: nem a véleményével van a probléma, hanem azzal, hogy hogyan adja elő.

Konkrét példa amit ma reggel olvastam: megkérdeztek egy szakértőt ( az űrügyi miniszteri biztost ) a klímaváltozással kapcsolatban, aki azt nyilatkozta, hogy van klímaváltozás, elég komoly, az ember nagy mértékben hozzájárul az abnormális mértékéhez, ugyanakkor hozzátette, hogy a "balliberális környezetvédők" nem a globális felmelegedés ellen küzdenek és valójában csak "réges-régen lejárt szavatosságú eladhatatlan szellemi termékeiket" akarják újfent politikai sikerre vinni.

Elolvastam, meghallgattam, elfogadom az álláspontját, nem is azzal van a probléma hogy nem egy véleményen vagyunk, hanem hogy miért kell politizálni? Miért nem elég azt mondani, hogy "nagyon sok módszer mára elavult, újakat kell keresni". Vagy akár ha mindenáron politizálni akar, akkor mint egy független szakértő, miért nem tudja le a politika részét annyival, hogy "vannak olyan személyek és csoportok, akik a globális felmelegedés és a klímaváltozás témáját kihasználva törnek politikai sikerekre". Azzal hogy kiveszi a "balliberális" jelzőt, máris független lett.  aug. 14. 08:12  Privát üzenet  

A válaszok
Molyember nevű felhasználó válasza:

Mert ezért kapja a fizetését, tiszteletdíját, függetlenül attól, hogy milyen területen szakértő. Ez a fontos, ezt kell nyomni megállás nélkül. Normális ember nem olvas kormánypárti sajtót, és nem azért, mert nem ért egyet vele, hanem mert megalázóan ostobának nézik az embert.

A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont aug. 14. 08:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
tgt nevű felhasználó válasza:

Azok a "szakértők", akiket a kormánypárti portálok megszólaltatnak, igazából Fideszes politikusok. Az űrügyi biztos 2010 óta fideszes képviselő is a VIII. kerületben. Szóval ne várj tőlük valódi szakértői véleményt.

A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont aug. 14. 08:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mint tudjuk, igazi, független szakértői csak a balliberális oldalnak vannak, a kormányoldal csak szakértőnek hazudott pártcsinovnyikokat tart az adófizetők pénzén.

A válasz 40%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont aug. 14. 08:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

3# természetesen mindenki tudja, hogy ez nem igaz. De az ellenzéki média által megszólított szakértők jó része csak abban az esetben politizál, ha konkrét kérdés irányul a kormány munkásságára és akkor is figyelembe veszi az előnyöket-hátrányokat. Nem véletlenül van több ellenzéki oldalon, pl: a 444-en rendszerint szakértői vélemény helyett az újságíró egyéni véleménye.

Ellenben ha egy szakértőt pl: az állam nevében kérnek fel és úgy kell véleményt mondani, elvárható a pártatlanság. Pont azért, mert az adók nem csak az aktuális kormány támogatóitól érkezik, hanem ellenzékiektől is.# 4/9Időpont aug. 14. 08:49 Privát üzenet
Ezért fizetik.

A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont aug. 14. 10:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha a "kormánypártit" behelyettesíted a seggny@lóval, a "szakértőt" meg az ingyenélővel, akkkor megkapod a választ!

A válasz 43%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont aug. 14. 11:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
T0ba. nevű felhasználó válasza:

Mert a jobboldal célja, hogy tematizálja és a saját keretei közé szorítsa a közbeszédet és a politikai témákat.

Ezt úgy szokták elérni, hogy adott egy globális tény, ami igaz, pl.

Soros György a világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, akinek közismerten filantróp elvei vannak.

Majd hozzátesznek még valamit, aminek az igazságtartalma már erősen megkérdőjelezhető, pl. ezért Soros azt szeretné, hogy bontsuk le a kerítést és engedjük be a migránsokat.


Ha egy ellenzéki azt mondja, "Hazudsz! Nem igaz!", erre a fidesz azt válaszolja, "Miért, te talán azt akarod, hogy ezrével jöjjenek a migránsok az országba?!?!". Tehát a fidesz azt érzékelteti, hogy az ő döntéseit igazolják a tények, miközben persze nincs így.


Másik példa.

Tény: a CEU-n van olyan szak, ami a genderelmélettel foglalkozik.

A fidesz erre: a genderizmus szembemegy a keresztény konzervatív értékekkel, ezért a genderizmus rossz, ezért a genderizmus terjesztőit, mint pl. a CEU, ki kell rakni az országból.

Az a tény, hogy a CEU-n van olyan szak, ami a genderelmélettel foglalkozik, látszólag igazolja azt az intézkedést, hogy a CEU-t el kell üldözni.


Most ugyanez van.

Tény: klímaválság van.

A fidesz reakciója erre: "Klímaválság van, a baloldal pedig rossz, mert ahelyett hogy tenne ellene, csak a politikai sikert keresi benne". Ha valaki ezzel szembe mer szállni, a fidesz úgy próbálja majd beállítani, mint aki kihasználja a klímaváltozást, mert látszólag maga a klímaválság ténye igazolja a fidesz állításait.


Tehát a fidesz így próbálja tematizálni a közbeszédet. Olyan gondolatmeneteket ültet el az emberek fejébe, amikből azt következik, hogy a baloldal rossz. Nem azt mondja, hogy "a baloldal rossz, mert...", hanem azt, hogy "ez és ez van, ebből pedig következik, hogy a baloldal rossz...". Ez ilyen kifordított logika, de nagyon hatékonyan tud működni.


Azt gondolom mondanom sem kell, hogy a fidesz eddig is pont letojta a klímaválságot, most is letojja, ez neki csak egy újabb politikai ló, amit meg lehet lovagolni. Most is csak a saját önös érdekeiket nézik egyes egyedül, semmi mást - szokás szerint.A válasz 46%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont aug. 14. 11:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#4 Tévedsz. Amikor az ellenzéki szakértők nyilatkoznak ott is benne van a politika a válaszukban, ha a kérdés olyan környezetben hangzott el. Ahogyan ha nincs a műsorban, témában politika akkor meg a megszólaló szakértőről nem mondhatod sem azt hogy kormánypárti, sem hogy ellenzéki, hiszen nem politizált, csak "szakértett".

A kérdés és a környezet irányítja a válaszolót. Ha nincs ott politika, akkor senki nem fogja belevinni, ellenben egy politikai műsorban mindenki. Nyilván ha az a téma, hogy a liberális pártok az EP választási kampányban miért beszélnek annyit a klímaváltozásról, akkor ha az illető úgy gondolja, hogy ezzel politikai céljuk van, akkor ezt is el fogja mondani. Amit példaként felhoztál, ott szerintem nem klímaváltozás szakértő volt a válaszoló, hanem politológus. Neki pont az a "szakértősége" hogy a politikai vonatkozások róla beszél.A válaszíró 44%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont aug. 14. 12:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#7 Te most ugyanazt csinálod. Soros egy milliárdos, ez igaz. Szokott filantrópkodni, ez is igaz. De ettől nem lesz filantróp jó ember, mert egy szimpla spekuláns marad, aki gátlástalanul átgázol embereken, országokon hogy pénzt csináljon.

Olyan mint amikor kirabolnak téged, majd másnap valaki odamegy és jótékony emberként ad neked a tőled távol pénzből, hogy legyen mit ennek.

Te meg be akarod adni másoknak, hogy az hazudik, aki ennek tudatában más indokot, tettét is neki tulajdonít, nem csak a filantrópkodást.

A többi példád is ugyanilyen.A válaszíró 44%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont aug. 14. 12:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A kormánypárti szavazók tényleg azt hiszik, hogy mindent jól csinál a kormány?
A kormánypárti szavazók miért értenek mindenben egyet a kormánnyal?
Szerintetek is dühösebbek lettek a kormánypárti szimpatizánsok?
Miért érzik úgy a kormánypárti szavazók, hogy az ellenzék gyűlölködik, és ezt miért veszik magukra, miközben, ha van is gyűlölködés, az a kormánypárti politikusok és nem az...
A kormánypárti szavazók mit gondolnak Gruevszki rejtegetéséről?
A magyar Wikipédia inkább kormánypárti vagy inkább kormány ellenes?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Magyar politika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!