Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Magyar politika

A kérdés

Ezért kellett emelni a pedagógusok fizetését, hogy tovább elégedetlenkedjenek?

[link]

 2019. nov. 30. 15:56  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Pár éve emeltek ugyan valamennyit, de az árak azóta sokszorosára nőttek, a bérek egyáltalán nem követik az inflációt. Pontosan ezért, a nagyon alacsony fizetések miatt egyre kevesebb az ember, rengeteg a pályát elhagyó. A pályán maradók agyonra le vannak terhelve ( ne gyere azzal, hogy nem fizikai munka, mert nagyon nagy a felelősség, ez mentálisan igen megterhelő), rengeteg a helyettesítés, túlóra, amit persze nem fizetnek ki, lecsúsztatni nem lehet.

A pedagógusok kikerültek a minimál bérek emelése miatti béremelésekből is, ezzel gyakorlatilag befagyasztották a fizetéseket.

Sokéves munkatapasztalat után sok-sok oldalas portfolio írására köteleznek, minősítenek, vizsgáztatnak, aminek semmi értelme, nem ettől lesz valaki jó pedagógus. 7 évente 120 óra továbbképzésre köteleznek, amit a legtöbb esetben a pedagógus finanszíroz, egy-egy ilyen tanfolyam több 10 ezer Ft. A papírmunkára, számítógépes munkára már csak otthon marad idő, mert ha azt is az intézményben csinálnád, akár oda is költözhetnél.

Jogos az elégedetlenség. Aki nem hiszi, kipróbálhatja nyugodtan.A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont 2019. nov. 30. 16:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Úgy meg van emelve a bérük, hogy diplomával nettó 135 ezret keresnek.

A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/12Időpont 2019. nov. 30. 16:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mindkét szélsőséges változat hazugság. Az sem igaz, hogy ne lett volna béremelés, elég sok - meg az sem igaz hogy ezztel olyan jól járnak még ma is.

A béremelés akkor, 7 éve nagyon szép emelkedés volt, sokaknak másfélszerese lett a bére. A hosszú ideje pályán levőknek még most is érezhetően magas a fizetése ha közben megcsinálták a hozzá szükséges minősítéseket. Ez volt az egyik amit az ellenzék állandóan felhozott, hogy a pedagógusok nem nyújtanak minőségi munkát - hát most annak magasabb a bére aki megteszi.

Azonban 7 év alatt szerencsére a többiek bére is igen erőteljesen emelkedett - meg infláció is volt. A pedagógus béreket utolérte a minimálbér emelése, hiszen a garantált bérminimum a 2010-es 89500-ról 195000-re emelkedett. A pedagógus bértáblában a pályakezdőknek pedig ezt nem éri el a bére csakis a kötelező kiegészítéssel, hiszen ennél nem lehet alacsonyabb.

Tehát volt béremelés, jelentős - csak az ma már nem érzékelhető. Jogos a pedagógusoknak azon elvárása hogy a munkájukat ne a kötelező minimális összeg jellemezze, hanem annál jóval magasabb.

De ettől még most nem ők vannak soron, hiszen az egészségügyben dolgozók nem kaptak 7 éve ilyen mértékű béremelést, náluk nemrégen kezdődött és most kell ezt teljesíteni, ahogyan az államigazgatásban dolgozóknak még csak most fog megkezdődni.

Ahogyan az egyik viccben van: járni ugyan járna, csak jutni nem jut most nekik is újabb béremelés.A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 43%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/12Időpont 2019. nov. 30. 17:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ideje lenne dolgozniuk. Ha nem tetszik, menjenek máshova! Nem érdekel az idióta tanárok rinyálása! NGO szervezetek finanszírozzák, rúgnám ki őket a francba!!

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 40%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont 2019. nov. 30. 17:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Már ezelőtt se kaptak jelentős béremelést, hisz (és erről direkt nem beszélnek a kormánypártiak) egyrészt több órára kötelezték őket, másrészt már nem fizetnek túlórát, harmadrészt pedig egy csomó pótlékot és cafeteria elemet is megszüntettek annak idején. Konkrétan az történt, hogy állambácsi csendben kivett a tanárok egyik zsebéből és kb. ugyanazt az összeget hangosan visszatette a másik zsebükbe.


+ nagyon jól mondta az egyik hozzászóló kb. 1-2 évig kötötték a fizetésüket a minimálbérhez, utána meg spórolási céllal inkább egy új referencia illetményalapot hoztak létre, amit következmények nélkül befagyaszthattak.


És ez még csak a bér kérdése, a + adminisztratív kötelességekről (intézményi szinten is), a növekvő fluktuációról, az olyan felsőbb szabályozásokról mint pl a taigetosz törvény, vagy szabad tankönyvpiac kicsinálásáról még szó sem esett.A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont 2019. nov. 30. 17:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én tanár vagyok egy elit iskolában és habár a helyzetünk sokat javult, de a kollegák elvárásai is. Az MSZP-SZDSZ rendszerben 85-öt kapott egy kezdő pedagógus és nagyon magas volt a rezsi kiadás is a folyamatosan emelkedő infláció mellett, ez igaz + pedagóguselbocsájtások stb. Most sokkal jobb a helyzet igaz, de az elvárások is magasabbak


140-től kezdődnek a frissdiplomás tanárok fizetése, ami egész jónak mondható már. Alacsony a rezsi és csekély mértékű az infláció, így fizetőképes a juttatás, de még mindig nincs cafetéria vagy BKV térítés. Utóbbi fontos lenne.


A médiából nagyon átjött a nyugati érzés, az hogy az összehasonlítási alap nyugat legyen. Ilyen nem volt 2010 előtt. Minden cikkből az jön ki, hogy h*lye vagy hogy csak ennyit keresel, amikor németben, angolban 10x ennyit kap egy tanár. Meetingeken találkozunk külföldi kollegákkal hogy mesélnek, hogy mennyit keresnek. Levelezünk és írják, hogy itt meg ott nyaralnak. Így evidens hogy a nyugati jólét elérése megtermékenyüljön az emberben. Azonkívül az ember felejt. Az államcsőd közeli Medgyessy, Gyurcsány nyomort már elfejelti idővel az ember. Ha meg akarja tartani a pedagógusokat a kormány jelentősen kell emelni az illetménytA válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 36%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/12Időpont 2019. nov. 30. 17:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kedves előző!

Nem a nyugattal való összemérés tör borsot a tanárok (és a legtöbb közfoglalkoztatott) orra alá, hanem hogy ugyanabban az országban mekkora az olló közte és a versenypiacon elhelyezkedett társa között.A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/12Időpont 2019. nov. 30. 17:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Azért kell emelni mert bunkó tahó alkoholista kőművesként felpakolsz egy csempét ami másnapra leesik, és keresel ezzel a trágya munkával havi 2 millió adómentesen, de aki a síkhülye gyerekedből(amit tökrészegen csináltál) próbál épkézláb embert faragni attól meg sajnálsz 150 ezer nettót.

A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/12Időpont 2019. nov. 30. 17:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#5 "Már ezelőtt se kaptak jelentős béremelést, hisz (és erről direkt nem beszélnek a kormánypártiak) egyrészt több órára kötelezték őket, másrészt már nem fizetnek túlórát, harmadrészt pedig egy csomó pótlékot és cafeteria elemet is megszüntettek annak idején."

Nem árt meg ha visszakeresed a korábbi információkat. A cafeteria rendszerben drasztikus változásokat a bajnai kormány hozott, ők készítették el a 2010-es adótörvényeket.

"A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény (Ktv.) módosítása miatt 2010. január 1-jétől megszűntek az alanyi jogon járó béren kívüli juttatások, a ruházati költségtérítés, az étkezési hozzájárulás, az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, valamint megszűnt a 13. havi illetmény is. "

[link]

"Galló Istvánné, a pedagógusok legnagyobb, 50 ezres tagságú szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy a megyei szervezetektől származó információk szerint 2010-ben sok helyen megszüntette a fenntartó önkormányzat a cafeteriát, ahol pedig meghagyta, ott a dolgozókra hárította a 25 százalékos adóterhet. A pedagógusok esetében a rendszer nem ösztönzésre vagy differenciálásra szolgált, mindenki egységesen kapta a kiegészítést, többnyire étkezési utalvány formájában.

Korábban is volt persze olyan önkormányzat, amely nem tudott ilyen béren kívüli juttatást adni a dolgozóinak. Galló Istvánné szerint a cafeteria rendszerének újragondolása fontos lenne a közszféra számára is. Mint rámutatott, a köztisztviselők a törvény alapján kötelezően kapnak béren kívüli juttatást, míg a közalkalmazottak esetében a törvény csak adható juttatásként rögzíti."

[link]

Az életpálya modell bevezetésekor más döntések is születtek. Ilyen volt hogy az iskolák visszakerülnek állami fenntartásba - így az önkormányzatok már nem dönthetnek cafeteria keretről, hiszen nem ők adják a pedagógusok bérét. Azóta is nyugodtan adhatnának bármilyen juttatást a helyi pedagógusoknak, csak nem cafeteria lenne a neve, nem teszik meg. Ahogyan döntés született arról, hogy a cafeteria rendszert lassanként megpróbálják a bérekbe átvezetni. Hiszen éppen azért jött létre korábban, hogy ez után a munkaadó kevesebb adót kell fizessen a költségvetésbe - de a munkavállaló megkaphatja a pénzt. Azonban ez így nem számít bele sem a nyugdíjba, sem a szabadság vagy táppénz alatt járó pénzbe. Valóban, a fidesz nem hozta vissza a bérem kívüli juttatásokat és nem is növelte meg a pedagógusok számára - a fizetésemelést csinálták helyette.

"+ nagyon jól mondta az egyik hozzászóló kb. 1-2 évig kötötték a fizetésüket a minimálbérhez, utána meg spórolási céllal inkább egy új referencia illetményalapot hoztak létre, amit következmények nélkül befagyaszthattak."

Nem. Az eredeti béremelés volt úgy ahogyan korábban is, az inflációtól függött. Ettől szakadtak el az életpálya modell bevezetésekor, mert NAGYOBB béremelést alkudtak ki a pedagógusok és a várható inflációnál MAGASABB béremelésekben állapodtak meg több évre előre. AKKOR a pedagógusok érdeke volt hogy elszakadjon a bérük a minimálbér emelkedésétől, hiszen korábban alig emelkedett az inflációt követően. Ha a pedagógus bérek maradnak a minimálbér emeléshez kötve, akkor kevesebb béremelést várhattak volna, mint amit az életpálya modellben biztosítottak számukra.

Aztán szerencsére sokkal jobban sikerült a gazdaság működtetése és a minimálbér drasztikusan emelkedett. Ez felülírta a korábbi megállapodás sikerességét - de ettől még hazugság azt állítani, hogy a minimálbér emeléstől való elszakadás a pedagógusok ellenében történt meg. Nem, éppen az érdekükben. Csak most annyira emelkedik a minimálbér, hogy megint azzal járnának jobban.

"És ez még csak a bér kérdése, a + adminisztratív kötelességekről (intézményi szinten is), a növekvő fluktuációról, az olyan felsőbb szabályozásokról mint pl a taigetosz törvény, vagy szabad tankönyvpiac kicsinálásáról még szó sem esett."

Már bocsi, de a pedagógusoknak korábban is hatalmas adminisztrációs feladatai voltak. Annyi a változás hogy most mindezeket elektronikusan tehetik meg és nem papír alapon. Az elektronikus adminisztrációt pedig meg kell tanulni és ezért volt eleinte sokkal lassabb. Azt mindenki tudta hogyan kell a naplót kitölteni és milyen papírokat kell tonna számra legyártani, de az elektronikus adatbevitelt sokszor még azok sem tudták hogy kell csinálni akik a pedagógusoknak kellett volna hogy elmagyarázzák. de azóta jelentős javulás volt és amit korábban 2 nap alatt írtak meg az ma már pár óra alatt elkészül.

A fluktuáció növekedése azt jelenti hogy a pedagógusok válogathatnak a munkahelyek között. A ballib kormány alatt több ezer pedagógust bocsátottak el, iskolákat zártak be. Akkor minden tanár kapaszkodott a munkahelyébe, mert tudta hogy nincs más ahová mehetne. Most van. Amúgy iskolája válogatja, hogy mekkora a fluktuáció. Gyerekem iskolájában szinte a fél tanári kar kicserélődött az elmúlt években, nálunk meg csak 3 kolléga ment el a nyugdíjasokon kívül.

A tankönyv mese már fárasztó. A gyereknek totál lényegtelen hány tankönyvből választhat a tanár, a diáknak csak az az egy könyv létezik. Most is abból tanít a pedagógus amiből akar - csak nem az állam fizeti ki. Ha a szülőkkel meg tudják beszélni, mert van rá pénzük, akkor lehet venni 6000Ft-os nyelvkönyvet meg 8500Ft-os másik tankönyvet az állami listán kívülről is - egyik gyerekemnél így lett. de a legtöbb szülő örül neki hogy nem kell fizetnie semmit a tankönyvekért. Tanárként pedig mondhatom neked, hogy nekem nehéz egy új tankönyvet használni, nem a diákoknak, hiszen nekem kell hozzá megváltoztatni mindenemet a dolgozatoktól az órai feladatokon át. Ugyanakkor az én új tankönyveim pontosan olyanok - állami fejlesztésű új tankönyvek, amik éppen az utóbbi években a ballibek és a tüntiző tanárok által követelteknek megfelelően lettek kialakítva. Kevesebb tananyag, kevesebb adat és lexikális tudás, a hasznos tudás köré kialakított anyag stb. mellette egyre több oktatást segítő fejlesztés zajlik az infokommunikációs eszközöktől a digitális segédanyagokig. És a tankönyv most nem 1250Ft-ba kerül, hanem 450Ft-ba.A válasz 15%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 43%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont 2019. nov. 30. 18:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
ha nem tetszik a tanároknak, rinyálás helyett menjenek el a versenyszférába dolgozni heti 40 órában 20 nap szabadsággal! ott sincsenek pótlékok, ellenben ott is van alacsony fizetés

A válasz 15%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 40%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/12Időpont 2019. nov. 30. 18:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Sokan mondják, hogy kevés az ápolók, pedagógusok bére, én viszont azt látom, hogy bagóznak az iskola, kórház előtt, akkor mégsem olyan kevés, nem igaz?
Amikor a tanárok, pedagógusok, diplomások bérét összehasonlítják, miért a nagy átlaghoz hasonlítják?
Miért érdeke a Fidesznek, hogy alacsonyan tartsa a pedagógusok és egészségügyi dolgozók bérét? Lenne keret az emelésre?
Pedagógusok, szakmunkások, ápolók, stb. Szóval Ti, akik olyan szakmákban dolgoztokk amiket érintett a kormány nagy béremelése, amiről TV-ben, rádióban, plakátokon, csapból is...
Miért tüntetnek megnt a pedagógusok?
Miért pont a pedagógusok tiltakoznak, amikor ők kaptak nemrég fizu emelést, az egészségügy meg romokban hever?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Magyar politika rovatból

ArgumCity 728Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!