Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért Magyarország kapta a...

Miért Magyarország kapta a legsúlyosabb büntetést az 1. világháború után?

Figyelt kérdés
Magyarország árulást követett el, amiatt ennyire súlyosan megbüntették? Mi volt a kiváltó ok? Most az ilyen gonosz lipsik és háttérhatalmis elméleteket mellőzzük ha kérhetem.

jún. 2. 16:10
1 2
 1/13 hollófernyiges ***** válasza:
17%
Nem Magyarország szívott a legnagyobbat. A törökök is elvesztettek a birodalmukat, meg az osztrákok is; utóbbiak ráadásul hagyományosan osztrák területben és német lakosságban is rosszabbul jártak, mint mi.
jún. 2. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
84%
sok kis államot sokkal egyszerűbb volt megvásárolni, mint egy nagyot
jún. 2. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
90%
Túlságosan nagy potenciál rejlett egy nagy és független Magyarországban. A nagyhatalmak nem hagyhattak egy kelet-európai országot megerősödni.
jún. 2. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
84%

Mert a vezetoseg t.ketlen volt es nem mert ellenkezni. Lasd torokok, akik elleneztek, es az eredetuleg pofatlan teruletvesztest minimalizaltak.


Oszinten, ki az a b.rom aki egy haboru utan leszerel egy hadsereget?!

jún. 2. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
70%

Ennek több oka van.


Az egyik, hogy Magyarországban nagy potenciál volt. A Középkorban európai nagyhatalomnak számított, ha nem is Itália, de legalább Anglia szintjén volt. A Kárpát - medence belső területei kitűnőek földművelésre és állattenyésztésre, a Duna átfolyik az országon, a Kárpátok rengeteg ásványkincset rejtenek és erdőgazdálkodási, turisztikai lehetőségei is hatalmasak. Horvátországon keresztül pedig tengerhez jutottunk, ami szintén nagy előny volt (Mondjuk nem tudom, hogy ezt bele számolhatom e Nagy - Magyarországba, mert a horvátok azért önállóak voltak a királyságban). A Kárpátok természetes védelmet nyúljtottak Keletről és Északról, az Alpok meg délről. Tehát nagyon nagy potenciál lett volna az egyesült országban, egy ilyen ellenféllel meg nem akartak számolni.


Az etnikumok. Nagy Magyarországon a sorozatos háborúk eredményeképp a magyar lakosság mindössze az ország emberi lakosságának a 41% - át tette ki. A törökök előtt viszonyításképpen ez 80% körül lehetett. Ezek a nemzetiségiek hatalmas politikai nyomást gyakoroltak az országra. Itt érdemes megemlíteni, hogy ez az etnikai felállás megvolt már egy ideje, mégis békében éltek az emberek, viszont a Dualizmus politkája végképp megrontotta a kapcsolatot a nemzetiségiekkel, ugyanis az ügyeik általában a szőnyeg alá voltak söpörve és erős magyarítás is kezdődött. Nekik ez olyan volt, mint nekünk a Bach korszak, tehát nem igazán adtunk nekik okot, hogy megfontolják a maradást. Lényegében annyira ki nem állhattak minket a Dualizmus utolsó szakaszára, hogy annak ellenére is ki akartak válni, hogy ez gazdasági visszaesést jelentett nekik, mert akkoriban azok a területek elmaradottak voltak Közép - Magyarországhoz képest.


Propaganda. Volt egy olyan szerencsétlen egybeesés, hogy amíg a pán európai mozgalmak ekkor élték virágkorukat, a magyaroknak ekkor támadt egy olyan jó ötlete, hogy felélesztik a hun és Kelet kultuszt és az orientalista elemeket erősítik fel. Megjelent a turanizmus. A költők, írok ekkor kezdtek el halomszámra gyártani Keletre húzó műveket és a magyar őstörténet szemlélete úgy általánosan elgiccsesedett. A nemzetiségiek ezt használták ki és a nyugati hatalmak előtt azt adták elő, hogy itt vannak a gonosz, ázsiai, sárga magyarok, akik elnyomják a fehér európaiakat. Ez a propaganda olyan méreteket öltött, hogy az akkori Nyugat emberei között nem kevesen hitték azt, hogy a magyarok valóban full mongoloid, sárga betolakodók itt. Az akkori Nyugat embere természetesen életében nem látott magyart személyesen. Ezt add össze azzal, hogy akkoriban elfogadott volt az a meglátás, miszerint a fehér ember a legfelsőrendűbb civilizáció, hogy a Nagy Magyarországon rengetek kisebbség élt, hogy a magyaroknak hatalmas lehetőségeik voltak Nagy - Magyarországgal és meg is kapod, hogy miért akartak minket eltörölni.

jún. 2. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 hollófernyiges ***** válasza:
0%

Ó ezek a legendák.

Az Osztrák-magyar Monarchia a leggyengébb nagyhatalom volt Európában, senki sem gondolta azt, hogy Magarország fele akkora lakossággal és sokkal kisebb ipari potenciállal többre viheti.

A politikusok és diplomaták - akik a döntést hozták - nagyon jól ismerték a magyarokat és a magyar helyzetet. El lehet képzelni, hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter nem tudja, hogy kik azok a katalánok vagy skótok?

Egyszerűen egy elhibázott politikai koncepció és a saját hülyeségünk miatt szívtunk. Franciaország mindent megtett, hogy gyengítse Németországot és szövetségeseit, hogy esetleges későbbi háborúban ne legyen teljesen Angliára utalva. Ezért hozta létre a franciabarát kisantantot, minél jobban megerősítve az országait, hogy ellen tudjanak állni a német fenyegetésnek (nem tudtak). Mi meg ahelyett, hogy jelentkezünk, hogy mi is áldozatok vagyunk kéremszépen, Bécs áldozatai (Ausztriának is bejött a második világháborúban), szeretjük Franciaországot és ne belőlünk erősítsék Csehszlovákiát, a magyar kormány átadja a hatalmat a bolsevikoknak, hogy végképp semmi hitelünk ne legyen a béketárgyalásokon.

jún. 2. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

csakhogy sem spanyolországot nem az egyesült királyságot nem egy olyan béketárgyaláson hozták létre, amin az volt a felütés, hogy minden nemzetiség éljen a saját országában

ráadásul úgy, hogy közben létrehoztak egy nagy-szerbiát jugoszláviának csúfolva


mi más oka lett volna a színmagyar városokat levágni az országról körben, minthogy magyarország iparát vasúthálózatát szétverjék?

jún. 2. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 hollófernyiges ***** válasza:
74%
Az, hogy a szerbek, csehszlovákok, románok ott voltak a béketárgyalásokat megelőzően is lobbizni és ők nyújtották be a vastag ceruzával rajzolt igényeiket. Az antant meg biztosítani akarta a franciabarátságukat, illetve erősíteni őket, hogy az osztrák-német-magyar revansvágynak ellent tudjanak állni, ezért csak módjával nyesegette vissza őket. Így nem lett a Tisza a magyar-román határ és nem lett korridor a Dunántúlon keresztül Csehszlovákia és Jugoszlávia között.
jún. 3. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
29%

Valjuk be az Osztrák-Magyar monarchia kur@ nagy volt és ráadásúl ők üzentek

előszőr hadat.

jún. 3. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
41%
szarajevónak igen
jún. 3. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!