Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért akarják sokan, hogy ne...

Miért akarják sokan, hogy ne lehessen saját lakásunk, hanem albérlet rendszer legyen elterjedve?

Figyelt kérdés

okt. 1. 08:12
1 2 3 4 5 6 7
 1/64 anonim ***** válasza:
37%
Mert akkor a tulajdonost gazdagítod te meg ugyanaz a nincstelen hajléktalan alatvaló maradsz.
okt. 1. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/64 anonim ***** válasza:
46%

A nyugati "világban" kialakult egy olyan réteg aki az ingatlanjaiból él meg - igen jól. Egyrészt szeretnének nálunk is így megélni egyesek - gyaníthatóan néha ugyanazok a tulajdonosok, mert nekik van pénzük (pont az ott beszedett lakbérekből) itt is tömegével felvásárolni lakásokat.

Másrészt tapasztalat, hogy a saját lakás nehezen eladható, így akinek saját ingatlanja van, az ragaszkodik ahhoz hogy ott is maradjon. Nem könnyen költöztethető így a munkavállaló a cégek igényei szerint. Az ideális munkavállaló ugyanis keveset keres, de jó a szaktudása, nem helyhez kötött, így ha a cégnek optimálisabb (értsd: olcsóbb) máshol működnie, akkor a dolgozóit viheti magával (amelyiket akarja persze).

Harmadrészt akinek saját ingatlanja van az a lakókörnyezetéhez is jobban ragaszkodik, ez egyfajta patriotizmust is jelent, a lakóhelyek, területek különbségeinek megőrzését. Egy szegedi nem szeretné ha a városa pont olyan lenne, mint egy bajainak, pécsinek vagy győrinek. Nem a modernitásra gondolok, mert azt mindenki egyformán szeretné, hanem az egyediségeket, kulturális színeket tekintve. Ezt viszont akkor tudják megtartani ha az ott élők nem vándorolnak állandóan a világban, hanem tényleg egy szegedi család az szegedi.

Maga a bérlakás nem rossz dolog, az arányokkal van a baj. Nálunk nagyon kevés van olyan bérlakásból ami ideiglenes vagy az életkezdést segíti. Egy pályakezdő vagy egyetemista nem kell hogy saját lakást vegyen ott ahol éppen él. Nekik jobb az alacsonyabb bérű bérlakás, amit csak használ fél évig, egy évig. De amint családot szeretne valaki alapítani, akkor már a saját lakásra lenne szüksége. A lakbérek most teljesen összemérhetőek a saját lakás vásárlás havi költségeivel. Pár hónapja megnéztem és egy budapesti 50 egynéhány négyzetméteres lakótelepi lakás bérleti díja több volt, mint amennyi a hitel havi törlesztője lett volna ha megvásárolják. Még az új építésű lakásoknál is jobban jönnek ki a bérleti díjnál, hiszen azokhoz van állami támogatás és kedvezményes hitel is.

A bérlakásnál a bérleti díjat élete végéig fizeti a lakója - még nyugdíjasként is. A saját lakás vásárlásakor pedig a havi törlesztés - még ha magasabb is esetleg a bérleti díjnál - egy megtakarítás, hiszen 20-30-40 év alatt ugyan, de letelik és utána ott lesz cserébe a saját ingatlan. A nyugdíjból már nem kell lakbért fizetnie és örökül hagyhatja a családjára vagy eladhatja hogy egy kellemesebb idősotthonban élje le az élete végét.

A bérlakások támogatói sokszor szembe állítják a bérlakásokat a magántulajdonnal. Azt felejtik el, hogy a bérlakások is a legtöbbször magántulajdont jelentenek és nem államit vagy önkormányzatit. Csak nem "1 család/1 lakás" hanem "1 család/100 lakás és a többi 99 család bérli" konstrukcióban.

okt. 1. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/64 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
62%

Sok szempontból előnyösebb, 2-es ezeket nagyjából megírta.


Azt viszont nem értem, minek kell anyázni másokat. Akinek jobb bérelni, az béreljen, akinek jobb venni, az vegyen, de ne próbálják már nekem megmagyarázni, hogy az én élethelyzetemben melyik jobb, hadd döntsem el én és ne cseszegessenek érte.

okt. 1. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/64 A kérdező kommentje:
Én utálom az albérletet, meg a főbérlőket. Minden áron saját lakásom lesz, akkor is, ha ehhez Mucsaröcsögére kell költöznöm
okt. 1. 09:05
 5/64 anonim ***** válasza:
52%
#1 Érdekes, nyugaton ez a rendszer működik, mégsem lesz hajléktalan aki lakást bérel.
okt. 1. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/64 anonim ***** válasza:
87%

Ha stabil, jól működő, jól szabályozott bérleti piac lenne, tehát nem az épp elhunyt nagymama lakását adják ki feketén, nem engedve a lakcím bejelentést, ha az unokaöcsinek kell, 1 hónapon belül távozz, stb., hanem profi bérbeadókkal, akkor jobb lenne lakóként is. Ugyanis akkor:

1. Sokkal rugalmasabban lehetne költözni, ezzel a munkába járási idő is csökkenne, illetve ha máshol ajánlanak jobb munkalehetőséget, az is könnyebben megoldható lenne.

2. Nem kellene a vagyonom nagyobb részét egyetlen ingatlanban tartanom, sokkal diverzifikáltabban fektethetném be, míg az ingatlanpiaci kockázatot a bérbeadó viselné.

3. Életkori igények szerint könnyebbeb kisebb, illetve nagyobb lakásba lehetne költözni.

okt. 1. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/64 A kérdező kommentje:
A saját ingatlan a legnagyobb érték
okt. 1. 09:12
 8/64 anonim ***** válasza:
53%

Már ott elveszítettem a fonalat, hogy "a saját lakás nehezen eladható". Ez nekem új. Nehezen eladható egy lakás? Miközben több a vevő, mint az eladó és az ingatlanárak az elmúlt 10 évben megduplázódtak?

Aztán hogy még jobban összezavarj, leírtad azt, hogy "Egy szegedi nem szeretné ha a városa pont olyan lenne, mint egy bajainak, pécsinek vagy győrinek" Miért is lenne két város pont olyan, mint egy másik? Létezik a világon két egyforma város? És nem azért nincs, mert nem akarnak másikhoz hasonlítani, hanem mások a domborzati viszonyok, a környezet, a városokat max. az USAban tervezik a párhuzamos utcákkal, máshol a lakosság igényeihez és a szükségletekhez alakalmazkodva alakul.

"20-30-40 év alatt ugyan, de letelik és utána ott lesz cserébe a saját ingatlan" Aki meg bérlakásban él, annak nem kell a teljes vagyonát befizetni kezdőrészletnek és aztán a fizetésének harmadát-negyedét 20-30-40 évig minden hónapban kifizetni a banknak, megtakarít és kényelmesen él nyugdíjas korában. Nincs ingatlana, cserébe nem fizet kamatokat a banknak, többmillió forintot be tud fektetni, nem kell néznie, hogy mire költ, mire marad pénze a részletek kifizetése után. Miért is jobb az, ha 40 év után van egy saját lakása és minimális megtakarítása (ha van egyáltalán egy lakás részleteinek kifizetése után)?

A bérlakás nem egyenlő az albérlettel. A bérlakás állami vagy önkormányzati tulajdonú és kedvezőbb a bérleti díja a piaci árnál. Épp ezért létezik a legtöbb nyugati országban.

okt. 1. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/64 anonim ***** válasza:
81%

A baj az, hogy egy főleg nagyobb városokban egy átlag huszonéves, hacsak nincs meg a családi háttér, nem tud megvenni egy olyan méretű lakást/házat, amibe családok alapíthatna.

Ezért a következő választásai vannak:

-a családalapítás kitolódik 35+ éves korra, aminek számos hátránya van

-erején felül eladósítja magát, ami teljesen kiszámíthatatlanná és rizikóssá teszi a következő 20 évét

-kiköltözik a világ végére, ahol nem tudja azt az életstílust folytatni, amit szeretne


Illetve ezek tetszőleges kombinációja.


Ehelyett jobb lenne egy szabályzott, megbízható és megfizethető bérlakásrendszer.

okt. 1. 09:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/64 anonim ***** válasza:
47%

2-es! Gondolkodj is egy kicsit, jó?


"A nyugati "világban" kialakult egy olyan réteg aki az ingatlanjaiból él meg - igen jól. Egyrészt szeretnének nálunk is így megélni egyesek - gyaníthatóan néha ugyanazok a tulajdonosok, mert nekik van pénzük (pont az ott beszedett lakbérekből) itt is tömegével felvásárolni lakásokat."


Jelenleg a magyarországi lakóingatlanok igen nagy többsége magyar kézben van, és igen sajnos van egy rakás ember, aki ebből él meg, hogy neki van és azt kiadja, te például teljesen jól érvelsz a mostani rettenetes rendszer fenntartása mellett!


"Nem könnyen költöztethető így a munkavállaló a cégek igényei szerint"


De a cég akkor is megy, ez nem esik le? Mit könnyebb szerezni tőkét vagy alkalmazottat? Na ugye, hogy alkalmazottat, aki meg nem tud utána menni, az ott marad a szarban, meg az eladhatatlan házában. Tényleg szép jövőkép. Vagy akkor mit javasolsz nekik, hogy legyetek boldogok, van saját, igaz, hogy van a napszám a földeken, meg a közmunka, de van saját házatok, nem úgy mint nyomorgó nyugatiaknak! szerinted miért Komló és Kazincbarcika a két legolcsóbb város Magyarországon, ha ingatlanról van szó, esetleg még Sátoraljaújhely? Segítsek vagy magadtól is rájössz? Szerinted az ott ragadtak olyan szuper, hogy jó esetben ingáznak naponta több órát, rosszabb esetben marad a közmunka?


" tapasztalat, hogy a saját lakás nehezen eladható, így akinek saját ingatlanja van, az ragaszkodik ahhoz hogy ott is maradjon."


Ez pozitívum szerinted? Nem ragaszkodik, hanem KÉNYTELEN ott maradni, akkor is, ha neki ROSSZ! Erre nem gondolsz esetleg? Szerinted mindenki él boldogan Borsodalsórettentőn csak mert nem tud elköltözni? Tényleg? Beszélj már ilyen emberekkel, nagyon meg fogsz lepődni. A "nincs munka, de nem tudunk menni" a leggyakoribb dolog, amit hallasz tőlük.


"Harmadrészt akinek saját ingatlanja van az a lakókörnyezetéhez is jobban ragaszkodik, ez egyfajta patriotizmust is jelent, a lakóhelyek, területek különbségeinek megőrzését."


A kifejezés, amit nem ismersz: Lokálpatriotizmus, és meglepően kevés embert érint a helytörténeti kör tagjain kívül. Mellesleg Szegeden például ott a Tisza Pécsen meg a Mecsek, ilyen "apróságok" miatt különböznek a városok, nem azért mert valami más néplélek honol a két helyen. Szeged sosem volt/lesz bányászváros, Pécs sosem lesz alföldi élelmiszer és vegyipari központ.


"Ezt viszont akkor tudják megtartani ha az ott élők nem vándorolnak állandóan a világban, hanem tényleg egy szegedi család az szegedi."


Értem, tehát akkor Pécsen elbontják a Dzsámit a "gyüttmöntek" Szegeden meg a Dómot. Ja nem...


" Egy pályakezdő vagy egyetemista nem kell hogy saját lakást vegyen ott ahol éppen él. Nekik jobb az alacsonyabb bérű bérlakás, amit csak használ fél évig, egy évig."


Fél év, egy év alatt nem lehet még OKJ képzést sem szerezni, nem, hogy egyetemi diplomát, aki meg ennyi idő után távozik egy munkahelyről ott bajok voltak.


"De amint családot szeretne valaki alapítani, akkor már a saját lakásra lenne szüksége."


Miért is? Mert úgy nem indokoltad meg, csak úgy kijelented.


"A lakbérek most teljesen összemérhetőek a saját lakás vásárlás havi költségeivel. Pár hónapja megnéztem és egy budapesti 50 egynéhány négyzetméteres lakótelepi lakás bérleti díja több volt, mint amennyi a hitel havi törlesztője lett volna ha megvásárolják. Még az új építésű lakásoknál is jobban jönnek ki a bérleti díjnál, hiszen azokhoz van állami támogatás és kedvezményes hitel is."


Na most szólok, nem mindenki kap otthonról 5-6 milliós önerőt, -a többség nem- és nem mindenki akar élete végéig egy lakásban ugyanott élni.


"A bérlakásnál a bérleti díjat élete végéig fizeti a lakója - még nyugdíjasként is. A saját lakás vásárlásakor pedig a havi törlesztés - még ha magasabb is esetleg a bérleti díjnál - egy megtakarítás, hiszen 20-30-40 év alatt ugyan, de letelik és utána ott lesz cserébe a saját ingatlan. A nyugdíjból már nem kell lakbért fizetnie és örökül hagyhatja a családjára vagy eladhatja hogy egy kellemesebb idősotthonban élje le az élete végét."


És ez miért probléma? Ha ugyanis alacsonyak a bérletárak, akkor olcsóbb mint hitelt fizetni. Csak te nem arról beszélsz sehol, hogy legyen alacsony áron állami tulajdonú bérlakásprogram -ami egyébként borzalmasan kellene- hanem ágálsz a bérlemények ellen, miközben nem fogod föl, hogy az emberek többségének igeni praktikus volna ha lenne olcsó bérlakás bárhol.


"Azt felejtik el, hogy a bérlakások is a legtöbbször magántulajdont jelentenek és nem államit vagy önkormányzatit"


Látod én nem felejtem el, akkor mi van?

okt. 1. 09:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!