Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi értelme volt belépni az EU-ba?

Mi értelme volt belépni az EU-ba?

Figyelt kérdés
Az EU egy kelence. Ha belépsz sokat veszítesz vele, ha kilépsz sokat veszítesz vele. Mindez azoknak az országok hasznára akik - nettó kedvezményezettek - nagyot szakítanak ebből. Hiába tűnik úgy hogy többet fizetnek be, a pénz vissza folyik a gazdaságukba. Az ő terméleiket vesszük, az ő termékeik lepik el az országunkat adózatlanul. Mi marhák pedig oda adtuk az iparunkat, mezőgazdaságunkat, lemondtunk egy csomó dologról és megnyitottuk a piacainkat! Ennek kovetkeztében lerobbant/tönkrement a tejiparunk, a cukoriparunk. Megtiltották a pénz nyomtatást, mivel a pénzügyi rendszerünket úgy alakították hogy csak euróval szemben kepzehetünk maguknak pénzt!

nov. 17. 23:16
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
59%

Egyetlen okból hozták létre az EU-t annak idején, hogy mégegyszer ne legyen világháború mint a 20. században.

Azóta persze már másról szól a dolog, arról hogy a kis országokat kiszipojozzák.

nov. 18. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/35 anonim ***** válasza:
51%
Magyarországot nem az EU hanem a saját magyar politikusaink és olgarcháik, stromanjaik szipolyozzák. Itthon kell keresni a problémák elsődleges forrását.
nov. 18. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/35 A kérdező kommentje:

“A kis országok - pl. dél-korea, finnország- a informatikába (illetve oktatásba) fektettek és így lett virágzó gazdaságuk. Ez náluk is megvalósulhatott volna megfelelő kormánnyal.”


Miből? növekedés fő hajtóereje koreában a nehézipar, auto és hajógyártás… Oktatásra GDP arányosan az EUs átlag felett fordítunk forrásokat. Nálunk ahol nincs rendes ipar mivel mindent lenyomtak csakis külföldi multikkal tudunk fejlődni, a Magyar cégek fejlődéséhez, amelyek nem rég alakultak vagy kitőrtek a külfoldi piacra időre van szükség. Ez részben az EU hibája is.


“Ha adót vetsz ki a külföldi termékekre, akkor egyszerűen azt mondják, hogy "bocs, minket a magyar piac nem érdekel". Ha pedig ez történik, akkor nagyon gyorsan elegük lesz ebből a magyaroknak, mert a magyar piac nem termel elég terméket a hazai piacnak.”

Nem minden külföldi termékre vetnék ki adót, hanem azokra a termékekre amit Magyarország könyedén elő tud állítani.. Vagy az adó mértéke lenne kedvező. Mindent meg lehet oldani.

“Pont ezért mondtam, hogy a magyar piac nem fontos a nagy cégeknek, mivel itt alapból is mindent olcsóbban kell adni az alacsony fizetések miatt és még kevesen is vagyunk, így egy bizonyos adó felett nem éri meg a cégeknek itt lenniük.”


Multik ugyanúgy alacsonyan adóznának, csak egyes termékek lennének megadóztatva.


“Az elmúlt években már úgy is vonultak ki multik az országból, hogy az EU tagjai voltunk, szóval ha még adóztatni kezdenél, akkor nem sok maradna.”


Teljesen mindegy hogy EU tagok vagyunk vagy nem. Lén_yeg hogy az embereknek legyen munkaheje. A német multikat a Dél-Kóreai multik is tudják pótolni vagy más Ázsiai cégek. Amelyek új innovációkat hoznak az országunkba.


“Mellesleg az EU-s pénz is előny, mivel akármennyire visszafolyik valamennyi nyugatra, azt a kapott pénzből vásároltuk, szóval majd hogynem ingyen kaptunk termékeket.”


Nem teljesen igaz. Az EU-s pénzekkel zsarolhatóvá vállik az országunk, sokkal jobban járnánk ha saját magunkanak nyomtatnánk pénzt mint az Amcsik. És nem a dollárhoz vagy épp az Euróhoz lenne kötve a pénzcsinálás. Mert az EU-pénzeket Euróba kapjuk, és saját magunknak csinálunk forintot a semmiből.

nov. 18. 14:22
 24/35 A kérdező kommentje:
Bizony kevesen tudják, vagy értik meg, hogy az EU-s támogatás valójában pénzcsinálási engedély. Nem eladjuk az eurót, hanem pénzt csinálunk belőle. Magyar állam lehúzza a számlájáról a pénzt, ezzel párhuzamosan forintot teremtve a semmiből!
nov. 18. 14:38
 25/35 anonim ***** válasza:
17%

Én amúgy azt sem értem, minek kell a multikkal szórakozni. Miért nem tud az állam létrehozni állami cégeket, aminek a bevételeit az államra költenék. Például mint a franciáknál a Peugeot.

Minden technológia adott, mégis a nagy multiknak szolgáltatjuk ki az embereinket szarért hugyért

nov. 18. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/35 anonim ***** válasza:
42%

#25 Nem hozhat létre az állam ilyen állami cégeket, az eu-ban ez nem lehetséges.

Amikor 2010 után a MALÉV bajba került, még arra sem volt lehetőség, hogy a cégen segítsen a magyar állam. A korábban állami tulajdonú légitársaságot a ballibek úgy adták el, hogy nem bizonyosodtak meg arról, hogy a vásárlója valóban működtetni is fogja majd. Az állam lépései annak érdekében hogy támogassák, majd 2010-ben visszavásárolják, az eu- szerint nem voltak jogszerűek.

[link]

[link]

[link]

nov. 18. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/35 anonim ***** válasza:

"Miből? növekedés fő hajtóereje koreában a nehézipar, auto és hajógyártás"

Ez igaz, ha az 1900-as évek végét nézed, mivel akkor fókuszáltak erre. Pontosabban a '70-es évektől kezdve került kiemelt helyzetbe a nehéz ipar. Viszont később rájöttek, hogy valamivel többet lehet szakítani.

A gazdaságban a '90-es évektől kezdve a csúcstechnológia került kiemelt helyzetbe.

Ezt nagyon jól tükrözi az exportjuk is, ahol látszik, hogy az export negyede elektronikai eszköz volt (2014).


"Oktatásra GDP arányosan az EUs átlag felett fordítunk forrásokat."

Ez összességében valóban igaz, viszont ha részletekre bontos, akkor nem.

A pluszt, amivel többet költünk azt a felsőoktatás élvezi, miközben pl. az alapfokú oktatásra nem költünk többet, illetve a középfokú oktatásra kevesebbet költünk.

Továbbá szintén probléma, hogy rosszul is osztják el a pénzeket.


"Nálunk ahol nincs rendes ipar mivel mindent lenyomtak csakis külföldi multikkal tudunk fejlődni, a Magyar cégek fejlődéséhez, amelyek nem rég alakultak vagy kitőrtek a külfoldi piacra időre van szükség. Ez részben az EU hibája is."

Ja, erre jó példa a Graphisoft vagy a Prezi. Várj, azok pont arra jó példák, hogy hazudsz.

Az a helyzet, hogy megfelelő támogatással elég jól fel lehetne futattni az informatikai cégeket.

A magyarok jók voltak matekból, csak ehhez egy megfelelő oktatás kell, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Ha nagyon sok erős reál területen elhelyezkedő ember lenne, akkor az informatikai területen elég erősek lehetnénk.

A példa kedvéért, a mesterséges intelligencia az utóbbi időben kezdett el rohamosan fejlődni, ha az elmúlt 10 évben az oktatás rendbe rakása lett volna a cél, akkor még időben bekapcsolódhattunk volna a területbe állam szinten is, és elég sok eredményt érhettünk volna el.


"Nem minden külföldi termékre vetnék ki adót, hanem azokra a termékekre amit Magyarország könyedén elő tud állítani.. Vagy az adó mértéke lenne kedvező. Mindent meg lehet oldani."

Sajnos még mindig olyan magas adóról beszélünk, ami miatt elhagynák az országot, vagy épp a terméket nem hoznák az országba. A magyar termékek sokkal, de sokkal drágábban kerülnek, illetve kerülnének a boltokba, ami miatt nagyon sok terméket - pl. a gyümölcsöket - nem érné meg megvenni.

Ez már évek óta probléma, hogy a gyümölcsöket a termesztők sokszor nem szedik le, mivel nem lesz akkora profituk, amiből ki tudnák fizetni a földeken dolgozó embereket.


"Multik ugyanúgy alacsonyan adóznának, csak egyes termékek lennének megadóztatva."

Ez nem érné meg még mindig.


"Teljesen mindegy hogy EU tagok vagyunk vagy nem. Lén_yeg hogy az embereknek legyen munkaheje."

Nem azért, de ezen logika alapján: nem az a lényeg, hogy legyen saját iparunk, hanem az, hogy az embereknek legyen munkahelye.

Vagyis a logikád szerint teljesen okés az, ahogy ma működik az ország.


"A német multikat a Dél-Kóreai multik is tudják pótolni vagy más Ázsiai cégek. Amelyek új innovációkat hoznak az országunkba."

Csak jelenleg az EU miatt olcsóbb a német multi.

Mellesleg én pont arról beszéltem, hogy ha megfeleő helyre fektetnénk a pénzt (mivel a magyarok kifejezetten magas adót fizetnek), akkor mi tudnánk csinálni az innovációt.


"Az EU-s pénzekkel zsarolhatóvá vállik az országunk, sokkal jobban járnánk ha saját magunkanak nyomtatnánk pénzt mint az Amcsik."

A forintot magunknak nyomtatjuk, abba igazából az EU-nak sosem volt beleszólása. Az euróba lenne, viszont az meg a válság esetén nyújtana egy fajta értékállóságot.

Mellesleg ez a zsarolhatóság sem igaz, mármint annyira vagyunk zsarolhatóak, amennyire mi tudjuk őket zsarolni. Az EU rendszere elég demokratikus a tagállamok szempontjából, ami miatt egy tagállam is elég sok mindennel tudja zsarolni a többi országot, ahogy pl. most Orbán teszi a vétóval.


"Magyar állam lehúzza a számlájáról a pénzt, ezzel párhuzamosan forintot teremtve a semmiből!"

Valójában ez sem igaz, mivel ugyanúgy számlán marad.

Mellesleg a pénz akkor jön létre, amikor az EU létrehozza, és a pénz nyomtatás mindig is a "semmiből" való pénzteremtésről szólt.


Ezt már nem te írtad, hanem a #20-as, viszont szerettem volna erre is reagálni:


"azok hogyan hihetik egy pillanatig is hogy bevennének a klubjukba tagokat úgy, hogy abból ne nekik lenne hatalmas hasznuk, ne az ő országaik járnának vele jól"

Minden EU tagállamnak jó, ha erősebb a lemaradottabb országok gazdasága. Ezt eddig is lehetett tudni, erről szóltak az EU-s támogatások is.

Alapvetően rendelhetnénk mindent Kínától is EU-s pénzen, csak nekünk nem érné meg annyira, sosem volt kikötés, hogy náluk költsük el az általuk adott EU-s pénzt.

Egy erősebb gazdaság nekik is jobb partner mind kereskedést tekintve, mind külpolitikailag.

nov. 19. 03:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/35 anonim ***** válasza:
Ha az EU nem enged állami cégeket létrehozni, akkor hogy lehet hogy a Peugeot így működik a franciáknál?
nov. 19. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/35 anonim ***** válasza:

#28 ???

A Peugeot egy magáncég, a PSA csoport egyik leányvállalata. Semmi köze hozzá a francia államnak.

nov. 19. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/35 anonim ***** válasza:

29!


Csak a részvényinek egy része az francia állam tulajdonában van.

nov. 19. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!