Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Vitéz nagybányai Horthy...

Vitéz nagybányai Horthy Miklós miért nem számít háborús bűnösnek?

Figyelt kérdés
Horthy küldte a zsidókat a gázkamrába,horthy küldte a magyar katonákat a don kanyarhoz,horthy csinált mindenféle aljaságokt.

nov. 18. 14:09
 1/8 anonim ***** válasza:
84%

Horthy amíg hatalmon volt, addig annyira védte a zsidókat, amennyire az ország politikai mozgástere azt megengedte. Ne keverd őt Szálasival.

Az egyetlen háborús bűn, amit a vezetése alatt elkövettünk, és elkerülhető lett volna azaz, hogy csatlakoztunk a Jugoszlávia elleni német támadáshoz. Ezt viszont a revizionista belpolitika kényszerítette ki.

A Szovjetunió elleni támadást egyfelől Kassa mai napig tisztázatlan bombázása és a külpolitikai helyzet kényszerítette ki, akkora már a kontinentális Europán kb mindenki választhatott, vagy a németekkel van, vagy megszállják a németek.

nov. 18. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
75%
Mert nem az.
nov. 18. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
54%
A győztesek írják a történelmet, ők döntöttek úgy, hogy Horthy nem háborús bűnös (aminek nagyon örülök), annak már kevésbé, hogy szerencsétlen Szállasyt kivégezték.
nov. 18. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 belapus ***** válasza:
43%

Azért nem nagyon állt ellen, amikor a zsidótörvényeket meghozták, amikor a zsidókat deportálták.

Személyesen mentette fel a felelősségi eljárás alól az újvidéki vérengzés szervezőit.

Sztálin döntött úgy - és győzte meg erről leginkább Titót -, hogy ne szerepeljen vádlottként Nürnbergben vagy éppen Belgrádban.Ebben a döntésben esetleg szerepet játszhatott az is, hogy végül fegyverszüneti ajánlatot tett.

nov. 18. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim válasza:
0%

Vitéz nagybányai Horthy Miklós háborús bűnös.


Idézem szó szerint az 1945. évi VII. törvénycikk 11. §-ának első és második bekezdését:


"1. aki az 1939. évi háborúnak Magyarországra való kiterjedését, vagy Magyarországnak a háborúba mind fokozottabb mértékben történt belesodródását vezető állásban kifejtett tevékenységével vagy magatartásával elősegítette,


vagy azt megakadályozni nem törekedett, bár erre vezető közhivatali állásánál, politikai, közgazdasági, közéleti szerepénél fogva módja lett volna,


2. aki, mint a kormány, országgyűlés tagja, vagy mint vezető állást betöltő közalkalmazott, kezdeményezője, vagy, bár a következményeket előre láthatta, részese volt olyan határozat hozatalának, amely a magyar népet az 1939. évben kitört világháborúba sodorta,"


Aki ismeri őfőméltósága II. világháborús cselekményeit (és most hagyjuk az élete előzményeit...) az előtt világos, hogy Vitéz nagybányai Horthy Miklós háborús bűnös.


Egyébként Magyarország és Jugoszlávia ki is kérte az illetékes hatóságoktól, hogy méltóképpen megkaphassa jól megérdemelt büntetését de az amerikaiak nem adták ki...


Amennyiben kiadják ugyanúgy felakasztották volna mint Szálasi Ferencet:


[link]

nov. 25. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Szóval, mert a hazaáruló, szovjetek által irányított kommunista bábkormány '45-ben hoztak rá egy törvényt, hogy bűnös, akkor bűnös?

Ez aztán az érv a bűnössége mellett.

Nem mondom, hogy a Nürnbergi kirakat perek függetlenek voltak a politikától, de nem véletlenül csak tanúként és nem vádlottként hallgatták ki.

nov. 25. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
0%

6/6:


Nem folytatom a "vitát" hiszen pontosan megválaszoltam a kérdést DE annyit hozzáfűzök, hogy a "6/6-os" válaszolónak nagy szerencséje, hogy nem Népköztársaságban élünk mert a hozzászólásáért amely hazaáruló és népellenes rágalmazás őt is és az egész családját elvinnék. Akkor olyan szigorú világ volt, hogy az is büntetést kapott aki CSAK családtag.


Szóval, szerencséd...

nov. 25. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
58%

1:

Horthy annyira védte a zsidókat, hogy

- deklaráltan antiszemita volt

- szentesítette a zsidótörvényeket, amelyekre a náci Németországon kívül csak itt volt példa (és amelyek által még olyanokat is jogfosztás ért, akik addig megkülönböztetés nélkül keresztény magyar állampolgárnak számítottak a recepciós törvény alapján)

- 1944-ben kapott az alkalmon, hogy kitoloncolja az országból a zsidóságot, és a nácik "gondjaira" bízza őket, akik eredetileg "csak" munkaszolgálatosokat követeltek (azt már nem tudjuk meg, mi játszott nagyobb szerepet a deportálás leállításában - a lelkiismerete, amikor értesülhetett a deportáltak sorsáról, vagy pedig a normandiai partraszállás, ami után már látszott, hogy el kellene hagyni a süllyedő hajót jelentő német szövetséget)

A kassai bombázás és a Don-kanyar ügye valóban kényszerpálya volt, azt nehéz eldönteni, mi mást tehetett volna Horthy az adott helyzetben. A magyar vezetés nyilvánvalóan tisztában volt vele, miről van szó, azaz német "figyelmeztetés" arra az esetre, ha nem akarnánk katonailag kisegíteni őket, a közvélemény felé pedig szovjet orvtámadásként kellett eladni. Valahogy annak nem úgy kellene működnie, hogy ha felségjelzés nélküli gépek ledobnak pár bombát, akkor a helyzet tisztázása helyett kiküldünk a vélt elkövetővel szemben kétszázezer katonát a vágóhídra, ráadásul egy olyan hadműveletre, amiből Magyarországnak semmi közvetlen haszna nem származhat...

A háborús bűnös státuszt pedig talán azért tudta elkerülni elsősorban, mert miután a németek Szálasival megpuccsolták, az áldozat szerepébe kerülhetett.

nov. 30. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!